Всичко за пералните машини

Вратата на пералнята Indesit не се затваря

вратата не се затваря SM IndesitМного често потребителите се сблъскват с проблема със затварянето на люка в машината Indesit. В този случай не се паникьосвайте: като стандарт такива въпроси се решават бързо самостоятелно и как да направите това ще бъде описано в тази статия. Струва си да се отбележи, че обикновено се срещат два вида от горните проблеми: когато вратата на пералнята не се затваря и когато вратата не се заключва. За ваше удобство ще разгледаме тези случаи отделно, тъй като най-често те не са свързани помежду си.

Повреда на самата врата

В този случай заключването на вратата на машината Indesit всъщност не се затваря. В такава ситуация, когато вратата е затворена, люкът няма да се задържи в затворено положение (няма звуково щракване, след което вратата се счита за затворена), или просто се отваря. Възможна е и друга опция: когато затворите люка, ще ви се струва, че нещо го спира да се затвори, сякаш се появи пречка, в която люкът опира. Причините за това поведение на вратата са разнообразни.

 1. Вашата врата е изкривена. Вратите на пералнята са склонни да се изкривяват с течение на времето при активна употреба, това е абсолютно нормално. Затова проверете дали всичко е наред с нея, ако куката попадне в специална дупка. Ако откриете проблем, вратата може да се регулира с помощта на монтажните болтове.
 2. Езикът се е счупил - устройство, което директно държи вратата затворена. Той от своя страна държи специален метален прът, който би могъл да изпадне. С горния проблем всичко, което е необходимо, е да разглобите вратата и да поставите пръта в първоначалното си положение.
 3. В самата врата може да се счупи някаква друга част - кука, например. В този случай единственият изход е да смените дръжката на вратата на вашето устройство.

врата SMАко бравата не се заключва в затворено положение или вратата просто се отваря при освобождаване, проблемът най-вероятно е в пластмасовия водач. Тази част е вградена в някои модели перални машини и има възможност за износване. Вратата ви може леко да се изкриви, това няма да повлияе на работата на пералното устройство, но рано или късно ще срещнете проблема с износването на пластмасовия водач. До какво ще доведе? Куката вече няма да се държи в жлеба и люкът просто няма да се затвори, докато не се чуе характерно щракване. Какво да правим в този случай?

 • развийте закопчалката, свързваща вратата към пантата със звездичка отвертка;
 • развийте винтовете, разположени от вътрешната страна на вратата, в кръг, като предварително я извадите от пантата;
 • откъснете половинките на вратата с нещо остро и я разглобете;
 • Разгледайте механизма за отваряне, намерете проблема.

За съжаление, отделно, механизмите за продажба са рядкост, поради което, най-вероятно, вратата ще трябва да бъде сменена изцяло. Ако обаче повредата не е толкова сериозна (пружина е изпаднала или пръчката е изскочила), можете сами да поправите механизма.

Внимавайте, когато извършвате такива операции, за да не повредите друга част от вашата шайба. В редки случаи подобни манипулации могат да доведат до още по-големи последици, ако пренебрегнете елементарна предпазливост. Бъдете изключително внимателни!

Когато люкът се затвори, но не се заключва

За да разберете същността на този проблем, представете си следната картина: затваряте вратата на люка, тя послушно се затваря, но в същото време шайбата ви насочва към отворения люк и отказва да започне да мие. Какъв е проблемът? Най-вероятно устройството за заключване на люка (съкратено UBL) се е счупило или управляващият модул е ​​неуспешен.UBL перални машини

Така че UBL е дефектен, което означава, че вратата не се заключва и миенето не започва. Устройството за заключване на люка работи както следва: към него се прилага напрежение и той блокира люка. Съответно UBL е дефектен - няма измиване!

В допълнение към щетите, има възможност UBL да е просто запушен. Освен това, ако къщата има малки деца, тя може да бъде запушена с нещо по-специално. Този проблем се решава почти моментално: просто проверете ключалката и я почистете, ако е необходимо.

Но дисфункцията на електронния модул е ​​по-сериозна причина за безпокойство. Модулът е проектиран да даде на устройството за блокиране на люка подходящ сигнал, но това не се случва в случай на повреда. Ето защо вратата ви не се заключва. Модул може да изгори поради спад на напрежението или неговият софтуер може да излети внезапно - във всеки случай трябва да се обадите на съветника за ремонт. Той или ще замени модула, или отново ще инсталира софтуера, в зависимост от типа на разбивка.

Тестване на UBL

За да проверите работата на ключалката, има специален тестер (най-подходящият вариант е мултицет с голям обхват). Въпреки това, за да се използва такова устройство, вратата на люка трябва да бъде премахната.

 • Разхлабете скобата, която държи маншета на предната стена в положение. В зависимост от скобата (и те са различни), използвайте или чифт клещи или отвертка или клещи.
 • За да намерите UBL, трябва да извадите маншета от предната стена.
 • Разхлабете двата винта (който държи ключалката в подходящо положение) навън, където куката за докосване докосне ключалката.
 • Изключете проводниците и извадете UBL (вече не е фиксиран) през отвора между маншета и тялото на машината.

За да продължите по-нататък, е необходимо да се проучи специалната схема на ключалката на люка. Обикновено такова устройство има в почти всяка машина, но всяка компания го инсталира по свой начин (контактите се различават) и трябва предварително да знаем целта на всеки контакт, в противен случай нищо няма да работи. Намерете такава схема в Интернет и разберете къде са фазата, неутралните, общи контакти. Едва след това е възможно да се провери заключването от тестера.

 • Превключвателят за превключване на устройството трябва да бъде поставен в режим на тест за съпротива.
 • Инсталирайте неутралните и фазовите контакти на ключалката на сондата.
 • След това устройството трябва да показва трицифрено число.
 • На следващо място, сондите трябва да бъдат инсталирани на общите и неутрални контакти.
 • Ако видите 0 или 1 на устройството, това показва неизправност на устройството.

Както се вижда от нашата история, някои дефекти на вашата машина могат да бъдат отстранени с малко усилия и почти незабавно, а за някои това ще отнеме известно усилие и време. Въпреки това, във всеки случай, тези проблеми могат да бъдат решени както независимо, така и с помощта на специалист.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини