Всичко за пералните машини

Долното работно колело не се върти в съдомиялната машина

Долното работно колело не се върти в съдомиялната машинаПръскачките за съдомиялни машини не се стартират от двигатели, а се въртят под налягането на водата. Циркулационната помпа създава необходимото налягане, след което силата въздейства върху работните колела, а дюзите започват да почистват съдовете. Ако след стартиране на машината водата не започне да тече в камерата, вероятно е долното работно колело да не се върти в съдомиялната машина. Какво да направите в тази ситуация - ще опишем подробно по-долу.

Предварителни действия

Има няколко причини, поради които лъчът не се върти: от сериозно счупване до обикновена блокировка или проблеми с циркулацията на водата. За да определите точно източника на проблеми, трябва да се „изкачите“ вътре в машината и да проведете точкова диагностика, Можете да направите това сами, но за да работите, ще ви е необходим скромен набор от инструменти:

 • отвертки, Phillips и прорези (с тяхна помощ панелите и болтовете, придържащи частите, се развиват);
 • клещи (необходими за разхлабване на заключващите скоби);
 • мултицет (те се „извикват“ от частите на съдомиялната машина, като се проверява за работоспособност).

След като бъдат намерени всички инструменти, струва си да направите подготовката на самата съдомиялна машина. Необходимо е да се предприемат редица прости стъпки.

 1. Изключете оборудването от захранването.
 2. Изключваме машината от останалите комуникации (изваждаме маркуча за източване и входящия маркуч, блокираме подаването на вода).

Бъдете готови за изтичане на останалата вода след изключване на маркучите.

 1. Преместваме машината в центъра на стаята, осигурявайки свободен достъп до всички страни на устройството.подгответе машината за ремонт

Сега миялната машина е готова за инспекция и диагностика. Можете да започнете отстраняване на проблеми. По правило два проблема често предотвратяват пълното въртене на работните колела: запушване или недостатъчна циркулация на водата. Разглеждаме всеки проблем по-подробно.

Мръсотията се е натрупала

По-често в съдомиялната машина долната пръскачка не се върти поради банално запушване. Отломките блокират изхвърлянето на отпадъчна течност и не позволяват на помпата да се ускори напълно. Затова трябва да обърнете внимание на работното колело на помпата, което страда от натрупани остатъци от храна.

Необходимо е да се почисти дренажът внимателно и в защитни ръкавици, тъй като е възможно запушване, образувано от фрагменти от счупени съдове.

Алгоритъмът на работа е доста прост.

 • Ние се уверяваме, че в работната камера не е останала вода. Ако течността не се отстрани напълно, след това я извадете през дренажния маркуч.
 • Изваждаме от резервоара всички компоненти, кошници, контейнери, тави и държачи.
 • Развиваме филтъра за боклук, който се намира в долната част на машината. Ако върху пластмасата има мръсотия, след това измийте дюзата със сапун.
 • След това премахваме защитната мрежа. Препоръчва се да го измиете под чешмата.
 • Изтриваме излишната вода с гъба.
 • Извадете специалния капак, като го дърпате към себе си.почистете филтъра за прах

Сега достъпът до работното колело на помпата е отворен и можете да продължите с почистването. Внимателно спуснете ръката си в освободената дупка и внимателно отстранете всички натрупани отломки. Ние също така проверяваме дюзите, разположени тук, и ако е необходимо, ги почистваме. Не забравяйте да проверите качеството на работа, като превъртите работното колело с пръст.

Проблеми с циркулацията на водата

Ако почистването на дюзата и работното колело не помогна, продължете напред. Най-вероятно имаше проблем с пълната циркулация на водата, поради която последната не влиза в работната камера. Ще трябва да проверите работоспособността на помпата, която е отговорна за налягането и налягането, и помпата за източване. Първо, обърнете внимание на дренажната помпа:

 • намираме пръскачката и я изваждаме;
 • вземете отвертка и развийте всички болтове около долния периметър;
 • разпространяваме ненужни парцали наблизо и обръщаме машината на своя страна;
 • премахнете дъното на машината;
 • ако миялната машина има пълна защита срещу течове, тогава не забравяйте да извадите сензора с поплавък, прикрепен към тигана;
 • издърпайте контактите от проводниците, водещи към електродвигателя.

Ето и дренажната помпа. Достатъчно е да го извадите от фиксацията и да почистите седалката от натрупана мръсотия. След това закачаме мултиметровите сонди към контактите на помпата и „звъняме“ на устройството за работа. Ако тестерът покаже неизправност на частта, тогава е необходимо да се замени с подобна. Сглобяването се извършва в обратен ред.

Ако помпата е наред, тогава циркулационната помпа е "виновна". В тази ситуация, след стартиране, електродвигателят бръмчи, цикълът не се стартира, работните колела не се въртят, а спринклерите не се въртят. Въпреки видимия мащаб, всеки може да се справи с ремонта. Основното е да следвате проста инструкция.ремонт на циркулационна помпа

 1. Първо разхлабваме скобите на дюзите, свързани към помпата.
 2. Изключете всички проводници, които са свързани към частта.
 3. Разгънете ключалките.
 4. Завъртете затягащия винт.
 5. Пускаме други тръби.
 6. Изваждаме двигателя от седалката и го тестваме с помощта на мултиметровите сонди.
 7. Заменяме дефектния двигател, като не забравяме да следим точното прилягане на всички втулки.

Не е трудно да поправите не въртящи се спринклери - сервизните техници приписват такава работа на умерена тежест. Но е по-добре да не създавате проблеми с работните колела, да почиствате маркучите навреме и да не претоварвате съдомиялната машина.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини