Всичко за пералните машини

Пералнята Zanussi не се включва

SM Zanussi не се включваРазбивки винаги изпреварват внезапно и често желанието да се започне голямо измиване изведнъж завършва в нерви и недоумение. И отскоро правилно работеща машина спира да отговаря на вашите заявки. Пералнята Zanussi не се включва по много причини, като се започне от проблеми с захранването в помещението до неработещото заключване на люка и повредения модул.

Но не бива да отписвате пералнята и да планирате закупуването на ново оборудване. Напълно възможно е да разрешите проблема и да продължите планираното измиване, просто следвайте инструкциите по-долу.

Как се проявява разбивка и защо се случва?

Наречете го „законът на подлостта“, злополука или модел, но рано или късно пералнята може да се счупи. И машините на Zanussi не правят изключение. Можете да забележите „SOS“ сигнала от шайбата по следните „симптоми“.

 1. Системата не реагира на натискане на бутона Старт. Лампите не светват, не се натрупва вода, което не се променя дори след повторно свързване.
 2. Има "избиване" на храната. След натискане на бутона за стартиране няколко индикатора светват и веднага изгасват.
 3. Вратата на люка не се затваря. Без щракване и заключване на резервоара.
 4. Всичко мига. Ситуацията е обратна на първата: натиснатият „Старт“ провокира мигането на всички светлини на контролния панел. Дори и тези, които обикновено остават неосветени.

Ако наблюдавате някоя от горните снимки, рестартирайте машината. Възможен е единичен отказ на системата, но когато повтаряте историята - необходимо е да капете по-дълбоко и сами да направите ремонта. Ще трябва да отстраните един от следните проблеми:

 • раздробени контакти в контакта;
 • липса на мощност в мрежата;
 • счупен кабел или счупен щепсел;
 • повреда на бутона за захранване;
 • дефектен FPS;
 • проблем с UBL;
 • дефектна електрическа верига;
 • неуспешно вътрешно окабеляване;
 • не функциониращ програмист или превключвател на програмата.

интерферентен филтърЕдин обикновен човек може да се справи сам с някои от изброените по-горе недостатъци, но не бива да бързате и да се обадите в сервизния отдел. По-добре е да се опитате да определите мястото на провала, защото нещо от списъка се решава бързо и без участието на специалисти. Откъде да започнете и какво да проверите - ще разкажем допълнително.

Проверяваме и поправяме

Първата стъпка в инструкциите какво да направите, ако пералнята Zanussi спре да отговаря на бутона Start, ще бъде проверка на захранването. Повечето проблеми със стартирането се случват поради банална небрежност: те забравиха да включат кабела или не забелязаха, че у дома няма електричество.

Ако щепселът е в контакта, в други помещения има светлина и цикълът все още не започва, препоръчително е да обърнете внимание на конкретния контакт. Необходимо е да се знае по-точно дали има напрежение в него. Най-лесният начин да свържете сешоар или настолна лампа към тествания гнездо. Липсата на реакция от инструментите показва разхлабени контакти, повредена изолация и необходим ремонт. Но с помощта на удължителен кабел можете лесно и бързо да стартирате шайбата през друг контакт.

Друга опция е, ако захранващият кабел е повреден. Това веднага се забелязва: следи от изгаряне, миризма на разтопена изолация, прищипани участъци или външни пукнатини ясно показват, че проводникът трябва да бъде заменен. Ако имате съответните знания и опит, можете сами да извършите тази процедура, в противен случай се свързваме със сервизния отдел.

Когато всичко е наред с електричеството, трябва да потърсите неизправност на други места. Но ние го правим компетентно и последователно. Изключете машината от мрежата и оценете ефективността на всеки елемент, което може да провокира изключване.

Важно! Уверете се, че пералнята е напълно изключена от контакта.

 1. FAK.Филтърът на празен ход може да премине общото напрежение и да попречи на пералната машина да се стартира напълно. В този случай, когато сте свързани към мрежата, не светва нито един индикатор. Можете да проверите годността на частта чрез „звънене“ на входа и изхода. Неодобреният FSP ще трябва да бъде изцяло заменен.
 2. Старт бутон Проблемният ключ е изключен от списъка на възможните причини по начин, аналогичен на FSF. Всеки проводник, подходящ за бутона, се тества (в натиснато положение) и ако резултатът е отрицателен, той се променя на нов.
 3. UBL. Има два начина да разберете, че машината не се стартира поради счупено устройство за блокиране на люка. Най-надеждният е да се измери наличието на подходящо напрежение от тестера, а отсъствието на цифров мултицет на дисплея ще потвърди тази версия. Има и друг вариант: опитайте се да затворите вратата на резервоара и познатото „щракване“ от 60% гарантира работещ UBL.
 4. Вътрешни проводници. Повредените вътрешни проводници причиняват всички индикатори на таблото да мигат едновременно. В този случай можете да опитате независимо да откриете течове, да възстановите изолацията и да осъществите контакти, но е по-добре да оставите специалистите напълно да заменят всички окабелявания.

UBL ZanussiАко предишните проверки не разкриха източника на проблема, тогава в девет случая от десет е виновен основният контролен елемент. За машини с електромеханично управление ще трябва да се справят с програмиста, а за електронни - с модула. Не е възможно независимо тестване на такива части, подмяна на устройството за управление или поправяне на подходящи проводници. Затова се препоръчва да се обадите на представител на услугата. Освен това, винаги има възможност разбивката да е чисто индивидуална и причината за изключването на напълно неочаквано място. И навременното откриване на този факт ще спести много пари.

Внимание! Ако в близост до машината се усеща мирис на парене, се вижда лек дим, искри или тъмни петна - в никакъв случай не трябва да се свързва към мрежата!

Автомобилите Zanussi, като всички съвременни автоматични шайби, са сложни единици с високотехнологични електронни "пълнежи". Едно неточно движение и дребен ремонт ще доведат до много сериозни и най-важното скъпи проблеми. Затова се препоръчва трезво да оцените силата си и да спрете на етапа на проверка на захранването. И нека специално обучен майстор се занимава с тестване на FSP, UBL, контролни системи и табло.

   

1 коментар на читателя

 1. Граватар Николай Николас:

  Къде се намира FSF и как да го заменим?

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини