Всичко за пералните машини

Съдомиялната не се включва - ние сами го оправяме

съдомиялната не се включваВъпреки че миялната машина не е най-трудният домашен уред по отношение на вътрешната структура, той се счупва както всеки друг, а разнообразието от повреди е много впечатляващо. Някои откази на капитана се наричат ​​типични, тъй като те се срещат в огромното мнозинство от случаите, но има повреди, които са сравнително редки. Например, ако сте включили захранващия кабел на съдомиялната машина в контакта, натиснете бутона за захранване на контролния панел и машината не реагира. Какво да правим в такава ситуация, нека разберем.

Причини защо миялната машина не се включва

Ако съдомиялната машина Bosch, Electrolux, Krona и другата не се включи, не издава звук, не се включват единици и не свети, логично е да се предположи, че има проблеми с захранването. На първия етап това е практически единственото звуково предположение, което можем да направим. За да изясните причината за срива, ще трябва да проведете независима диагноза на "железния" асистент според схемата, която предлагат експертите.

Обърнете внимание! Ако не искате да направите диагностиката сами, можете да поканите специалист, който ще вземе от 300 до 900 рубли за разговора, в зависимост от региона и града.

Трябва да започнете с обикновена, проверете дали Bosch, Electrolux, Krona и други съдомиялни машини са изключени от захранването. На пръв поглед това може да звучи глупаво, но доста хора се обаждат в сервизни центрове, които се оплакват от повреда, без дори да си правят труда да включат съдомиялната машина в електрическа мрежа. По принцип експертите предоставят следния списък от причини, поради които съдомиялната машина може да не се включи.

 • Захранващият кабел или контакта са неизправни.
 • Бутонът за включване / изключване не работи.
 • Изгорял предпазител от пренапрежение.
 • Блокът за управление не работи.

Този списък не може да се счита за изчерпателен. Успоредно с горните елементи ще трябва да „звъните“ контактите и окабеляването с мултицет. Може би един от проводниците за захранване вътре в съдомиялната машина е изгорен или разрушен. Поради техническите характеристики на отделните съдомиялни машини, счупен нагревателен елемент може да е причината те да не се включват. Подмяна на десетте в миялната машина Bosch, Electrolux, Crohn могат да бъдат направени със собствените си ръце и как да направите това, прочетете едноименната статия на нашия сайт.

Проблеми с захранващия кабел

захранващ кабелЕдна от основните причини съдомиялната машина да не се включи е проблемът с захранващия кабел. Съвсем наскоро нашият господар описа описа случая. Той идва на обаждането, клиентът се оплаква, че чисто новата миялна машина след преместване в нов апартамент отказва да се включи. След транспортирането самият собственик се ангажира с връзката му. Проблемът беше следният. Клиентът, докато свързва съдомиялната машина, случайно постави тялото си на захранващия кабел, доста го стисна.

Свързал маркуча за източване и вход към комуникациите съгласно всички правила, той включи щепсела и реши да стартира „съдомиялната машина“, но не реагира по никакъв начин. След това той не проверил нищо и се обадил на господаря. Оказа се, че мрежовият кабел е прекъснат точно на мястото, където тялото на съдомиялната машина го предава на пода, а върху линолеума остава изгоряла следа. Изглежда, че причината е най-банална и можете да премахнете подобен проблем за стотинка, но да се шегувате с такива неща е много опасно, защото можеше да се случи пожар. Когато инсталирате електрически уреди, бъдете много внимателни!

Можете да проверите дали жицата е счупена някъде под изолационния слой с помощта на мултицет.

 1. Задаваме режима на омметъра.
 2. Свързваме сондите към винтовете на щепсела от захранващия кабел, който ни интересува.
 3. Измерваме съпротивлението и определяме дали жицата е непокътната или не.

Важно! Ако откриете повреда в един от проводниците на захранващия кабел, по-добре е да замените целия захранващ кабел. Залепванията и усукванията са потенциално опасни и могат също да причинят пожар.

Изгорял кондензатор

кондензаторПренапреженията на електрозахранването и други неблагоприятни условия на работа могат да доведат до отказ на кондензатора на Bosch, Electrolux или друга съдомиялна машина и след това машината естествено не се включва. След като проверите захранващия кабел, трябва да се изкачите вътре в "съдомиялната машина" и да проверите кондензатора. Трябва да направите следното:

 • извадете предния панел, който се намира директно под вратата на съдомиялната машина;
 • демонтирайте страничните елементи на палета;
 • слагаме парцали на пода, в случай, че вода се разлее от колата;
 • отворете вратата, развийте филтъра за боклук и извадете работното колело;
 • затворете вратата и обърнете миялната машина, извадете тавата;

Обърнете внимание! Палетът трябва да бъде изключен внимателно, докато разединявате маркучите и отстранявате проводниците.

 • кондензаторът е инсталиран на циркулационната помпа, намираме го;
 • вземете мултицет и измерете съпротивлението;
 • изключваме стария кондензатор, след това купуваме строго подобен нов и го поставяме на мястото на стария.

Ако разглобявате съдомиялна машина на Bosch Electrolux или друга, установите, че кондензаторът е непокътнат, проверете окабеляването и контактите, може би те са така. Необходимо е да проверите не само с мултицет, но и визуално, изгоряла или счупена жица със сигурност ще се покаже.

Има проблеми с електричеството и управляващото устройство

Ако съдомиялната машина Bosch Electrolux или другата не се включи и не се стартира, проблемът може да е с контролния блок. Експертите не препоръчват да се поправят или променят сами. Първо, рискът от грешка е голям, а новият контролен блок е доста скъп. Второ, малко вероятно е сами да успеете да определите какъв точно е проблемът в контролния блок, а подмяната на случаен принцип е загуба на време и пари и резултатът изобщо не е гарантиран. Какво да правя?

Ако искате да определите какъв точно е проблемът, в електрическата мрежа на съдомиялната машина на Bosch или в контролния блок се свържете със сертифициран сервизен център. Специалистът на този център със сигурност ще ви помогне да определите проблема, времето и разходите за неговото решаване. Но ви предупреждаваме веднага, понякога цената на ремонта е почти равна на цената на нова миялна машина, вие също трябва да бъдете психически подготвени за това.

В заключение отбелязваме, че ако Bosch или друга миялна машина не се стартира и не се включи, не знаете какво да правите, вижте информацията, представена в тази статия. Ако възникне по-сериозна повреда в електричеството или електрониката на съдомиялната машина, консултирайте се със специалист. Самите ремонти могат да влошат проблема.

   

6 коментара на читателя

 1. Граватар Джа Жа:

  Добре дошли! Всички свързани, но миялната машина не работи. Кажи ми какво да правя? Сипена сол, добавена вода. Сега всичко може да корозира вътре. SOS!

 2. Граватар Скитникът скитник:

  Какъв „специалист“ написа това? Кой измерва съпротивлението на кондензатор?

  • Граватар Алберт Albert:

   Съгласен съм с теб! Той също се разсмя. Чудя се защо не са написали колко ома ще бъдат? 😉 А, да! Съпротивлението наистина зависи от микрофарада 🙂

   • Граватар Алекс Алексей:

    Здравето на кондензаторите беше предварително проверено с конвенционален омметър. Когато свързвате проводниците, стрелката скача до нула и след това, докато Кондерът се зарежда, се издига до безкрайност.

 3. Граватар Елена Елена:

  Съдомиялна машина Bosch. Когато са включени, индикаторите не светят, но лампичката за работа на съдомиялната светва. Когато вратата се затвори, възниква щракване, но програмата не се стартира.Когато вратата се отвори и изключи, времето за изпълнение на програмата светва за 1-2 секунди.

  • Граватар Анна Анна:

   Подобна ситуация

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини