Всичко за пералните машини

Съдомиялната не изтича вода - какво да правя?

съдомиялната не изтича водатаВ един момент, без никакво предупреждение, вашата миялна машина спира, без да сте приключили с миенето на съдовете. Вътре има вода и не отива, но вместо звуците на течаща помпа и мърморенето на вода, чувате странно бръмчене и щракване.

Какво да правя Нека се опитаме да разберем и да открием причината, поради която съдомиялната не работи.

Причини за неизправността

Всички причини, които могат да бъдат свързани с изтичането, могат да бъдат разделени на две групи. Първата група е свързана с всички видове блокажи, а втората включва повреда (неизправност) на някакъв блок на съдомиялната машина. Ние изброяваме всички причини за такава неизправност:

 • дренажният маркуч е огънат на някакво място, така че водата физически не напуска машината. Достатъчно е да го изправите и да опитате отново да включите машината. Такъв често срещан проблем е рядък.
 • Грубо запушване на филтъра. Не пренебрегвайте простото правило - преди да зареждате чисти съдове от остатъците от храна. Костите, салфетките и други отпадъци запушват отворите на филтъра и водата не може да излезе от резервоара.
 • запушени зони за източване. Храната, която се е изплъзнала през филтъра, може да създаде запушване във всяка част на дренажната система, като тръби, маркуч за източване или помпа.
 • помпата изгоря;
 • повреден превключвател за налягане;
 • софтуерният модул се счупи.

В съдомиялните машини на Bosch от серията SRV, SRS или SKF при някои модели проблем с източването се открива едва в края на програмата. В средата на цикъла машината не източва водата, а продължава да мие чиниите само в отпадни води. Но когато отворите вратата, ще видите, че в резервоара е останала вода. Някои модели автомобили могат да спрат в средата на програмата и думата „КРАЙ ”и индикатор под формата на изтеглено докосване, което показва грешка в програмния процес.

На съдомиялните машини на Bosch от серията SMV, SPS или SKS ще се появи дисплей код за неизправност E24информиране за проблем с източването. Ако няма дисплей в съдомиялната машина, светлините ще светят и ще се чуе звуков сигнал, машината ще спре да работи.

За ваша информация! На съдомиялните машини Ariston ще се появи грешка TO03, на машините Electrolux I20, на машините Kandy E2.

Елиминирайте блокирането и сменете помпата

филтър за съдомиялна машинаТака че, миялната машина не изтича водата, тогава какво да правя? Изключете го от електрическата мрежа. На следващо място, огледайте машината за блокажи, най-добре е да започнете с маркуч за източване. Изключете го от канализацията и го спуснете в кофа, ако водата е отишла, тогава сифонът или канализацията са запушени. Ако водата не отива, потърсете запушване в самата съдомиялна машина. Първо почистете филтрите, ето какво трябва да направите:

 1. отворете вратата на машината и извадете кошницата за съдове;
 2. развийте капака на филтъра, разположен в долната част на резервоара на машината и извадете чашата на филтъра;
 3. след това издърпайте мрежата;
 4. изплакнете „чашата“ и мрежата под течаща вода, ако е необходимо, използвайки четка за зъби и препарат за миене на съдове;
 5. след това развийте капака на дренажната помпа и внимателно проверете с пръст как се върти работното колело, може би отломки също са попаднали в него, бъдете внимателни, тъй като там могат да паднат не само плодови кости, но и малки фрагменти от съдовете;дренажна помпа

  За ваша информация! В съдомиялните машини на Bosch на модели srv или sgv капакът на помпата се държи от един самонарезен винт, в сериите Bosch smv или spv капакът е закопчан, не винаги е възможно да го отворите.

 6. затворете помпата.
 7. поставете филтъра обратно на мястото си.

Ако след пускането на миялната машина водата все още стои, това означава, че трябва да потърсите причината във вътрешните части и особено в помпата. Ще опишем как да стигнем до него.

 1. Първо ще трябва да източите водата от съдомиялната машина, ръчно да я извадите от резервоара или да я наклоните напред, така че водата да се разлее.
 2. Отново изваждаме филтъра за източване.
 3. След това обръщаме колата „отзад“ и отстраняваме палета, който е монтиран на самонарезни винтове.

  Важно! Когато почиствате палета, бъдете внимателни, в машините на Bosch може да се прикрепи Aqua-стоп сензор към него, така че не го дърпайте, за да не скъсате проводниците.

 4. Изключваме сензора, отстраняваме тигана отстрани.
 5. Сега развийте помпата и отстранете маркучите от нея.
  дренажна помпа
 6. След това проверете работното колело, което трябва да се върти периодично. Ако няма въртене, тогава единицата е по-добре да се замени.
 7. След това проверете съпротивлението, като свържете мултиметровите сонди към контактите на помпата. Обикновено съпротивлението трябва да бъде около 200 ома. Проверете дали помпата получава напрежение от контролната платка.
 8. Ако помпата е повредена, най-добре е да закупите оригинална резервна част за Bosch или Ariston и да я поставите на мястото на празен.

Проверка на прессостата и софтуерния модул

превключвател за налягане на съдомиялната машинаКогато в тигана има вода и не излиза, причината за това може да е датчик за нивото на водата. Ако възникне дефект в съда под налягане или в тръбата, свързана към пресотата, показанията на количеството вода в съдомиялната машина се изкривяват. И при пълен тиган с вода сензорът може да не изпраща сигнал до контролния модул, в резултат на това помпата няма да работи, водата ще остане в резервоара. В тази ситуация е необходимо Подмяна на превключвателя за налягане в съдомиялната машина.

Както можете да видите, управляващият модул е ​​включен във веригата за източване на вода. Но тъй като ако не успее, тогава водата няма да се слее. Това може да е късо съединение, износване на устройството или грешка във фърмуера. По принцип софтуерният модул е ​​най-сложната част в машината и скъп. И е по-добре да поверите работата, за да я замените със специалист, може би дори ще е възможно да поправите частта.

Така че, като премахнете причината, че в резервоара за съдомиялна машина има вода, трябва да започнете пробно измиване и да проверите дали машината работи, дали водата се оттича. Надяваме се, че статията е била информативна и благодарение на ентусиастите, публикували видеото за това как да поправите Bosch, Ariston, Indesit или всяка друга миялна машина със собствените си ръце.

   

11 коментара на читателя

 1. Граватар Алекс Алексей:

  В тигана няма вода, източващата помпа работи за източване, кранът на дисплея светва и грешка E15. Какъв може да е проблемът?

  • Граватар Алберт Albert:

   Проверете микрофона от поплавъка, може би контактите са заседнали или въобще са заседнали.

  • Граватар Марсилия Марсилия:

   Вода в тигана! Затегнете болтовете отгоре на металната мрежа!

 2. Граватар Ната Нат:

  Не можем да отворим този капак, под който помпата и няма нищо под отвертката.

 3. Граватар Андрей Андрю:

  Водата не тръгна. Извади филтъра, нямаше блокировки. Изкривено колело. Всичко е наред. Мислех, че това е краят на двигателя. Разглобих машината, свалих мотора и видях, че навива тънки влакна от нишки на вала, косата между работното колело и тялото. Почистих го, събрах всичко обратно. Той работи.

 4. Граватар Евгений Юджийн:

  Не изтича вода. Няма блокажи. Той свали помпата, свързана с 220 бръмча, но не се усуква. Той огъна някаква глупост като датчик, двигателят работи. Слагам го на място и отново не се оттича. Какво друго можете да гледате?

 5. Граватар Константин Constantin:

  Машина Бош, не източва водата. Моторът стартира за няколко секунди и спира. Но това не е достатъчно - водата все още остава. И така той опитва три пъти, след което се закача и се включва на крана - грешка. Ако презаредите няколко пъти, тогава можете напълно да източите водата. Провери маркуча - водата тръгва добре. Какъв е проблемът?

  • Граватар Игор Игор:

   Същият проблем. Как решихте? Подмяна на помпата?

 6. Граватар Олга Олга:

  Благодаря, видеото помогна. Тя махна капака на помпата, почисти и го избърса. Той заслужи. Вярно, преди това почистих всички маркучи за източване, лакът, към който е свързана машината. Сега всичко е добре и всичко е чисто.

 7. Граватар Владимир Владимир:

  Благодаря за страхотните подробни инструкции. Поправих колата за 2 минути.

 8. Граватар Юри жури:

  Пишеща машина Bosch sks40e. В края на програмата не изтича водата. Ако го изключите и рестартирате, натиснете нулиране и задръжте - водата на войниците. Моторът се оказва, че работи. Каква е причината, кажете ми? Маркучи, източване - всичко е чисто. Мрежест филтър, мотор - чист.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини