Всичко за пералните машини

Пералнята на Bosch не се източва

няма да източи водата SM BoschАко пералнята не се източи, това може да не е тривиален проблем. Трябва много да проверите, преди да откриете истинската причина за неизправността, да я намерите и след това да я отстраните. В тази публикация ще ви кажем как да определите къде да търсите проблем чрез външни признаци на повреда, ще ви кажем какви части ще трябва да премахнете и как да ги проверите, без да прибягвате до помощта на съветник. Надяваме се да е интересно.

Всичко е за блокирането

Веднага щом установите, че вашата шайба Bosch Maxx 5 или друга машина генерира грешка в изтичането на вода, трябва да рестартирате техниката и да видите на какъв етап се появява тази грешка. Тук трябва не само да гледате, но и да слушате. Ако помпата работи, източването е включено, но е твърде бавно, възниква грешка поради факта, че системата не може да отстрани мръсната вода от резервоара за 10 минути. В този случай причините са в целия списък:

  • запушване в тръбата между помпата и резервоара;
  • блокиране в канализацията;
  • запушване на сифон;
  • блокиране във филтъра за боклук;
  • помпата е запушена.

В малко по-редки случаи машината не може да отстрани водата навреме поради счупено работно колело. В резултат на производствен дефект или по друга причина крилата се счупват и помпата, въпреки че функционира, не може да изпомпва ефективно водата. Ще проверим всичко. Нека започнем с обикновен филтър за боклук.

Ако не знаете какво представлява филтърът за боклук и никога не сте го почистили, вероятно това е причината за проблема. В предната част в долния десен ъгъл на пералнята Bosch Maxx 4 или всяка друга, има малък люк. Отворете вратата, а зад нея има голям черен корк. Поставете парцал или по-скоро заместете малък леген и развийте тапата.

Бъдете внимателни! Когато отваряте тапата за филтър за боклук, бъдете подготвени за изливане на мръсна вода.

измиващ филтърПроверете вътрешността на филтъра за боклук и самия щепсел. Премахнете от там мръсотия, ролки за коса, фиби за коса, монети и други. Избършете вътрешността с кърпа и завийте запушалката на мястото си до края. Ако проблемът продължава, трябва да се изкачите по-нататък. Проверете колко бързо мръсна вода се оттича в канализацията. Отворете кранчето за пълно и вижте. Ако водата излезе лошо, може да се е образувало запушване в сифона или канализацията. След като почистите блокирането, ще разрешите проблема с машината.

Ако изтичането не работи, причината може да е запушен дренажен маркуч, който преминава от тялото на пералнята към сифонната арматура. Внимателно извадете маркуча от фитинга и проверете за запушвания. Запушеният маркуч се почиства с жица или се пробива с гореща вода.

На следващия етап започваме да търсим щети вече в червата на пералнята. Отпред трябва да развиете и премахнете тесния преден панел, който се намира точно под предната част на пералнята. Проверяваме дюзите, помпата намира блокиране или чужд предмет и я отстраняваме. След това, разбира се, събираме машината. Ако е частичнодемонтаж на пералня Bosch ви създава затруднения, прочетете едноименната статия, предварително изложена на нашия уебсайт, и продължаваме по-нататък.

Помпата не работи

помпа в шайбатаПодобни симптоми се демонстрират от счупена дренажна помпа. Може да бръмчи, но да не изтича вода или изобщо да не бръмче, тогава е много лесно да локализирате проблема. Стигаме до помпата и проверяваме намотката му с мултицет. Ако устройството не звъни, можете спокойно да го смените с нов. Ако звъни, но не работи нормално, можете да го разглобите и да видите причините за неизправността, но е по-добре да не се притеснявате и да правите подмяна.

Закупувайте само оригинални резервни части. По-добре е да преплатите малко за помпа с марка Bosch, отколкото да повторите ремонта след няколко месеца, рискувайки да купите китайски части. Може би ще продължат известно време, но най-вероятно ще изхвърлите пари.

Проблем с фърмуера

Случва се така, че машината на Bosch не изцежда или изтича мръсна вода, въпреки че изглежда няма блокиране и помпата работи нормално. Какво тогава е „погребаното куче“? Често в пералните машини на марката Bosch на руския монтаж се появяват грешки във фърмуера на електронния модул. Такива грешки могат да възникнат по различни начини, например да блокират работата на дренажната помпа.

Горещо препоръчваме да промените отново модула за управление със собствените си ръце. Това само ще изостри проблема.

Какво да правим в такава ситуация? Разбира се, трябва да поверите този бизнес на професионалист. Съветникът ще тества електрониката, ще нулира фърмуера и ще възстанови системата. Обикновено едно събитие отнема от 20 до 40 минути време. В особено сериозни случаи трябва да актуализирате фърмуера, но не се притеснявайте, това не е много по-дълго. Подмяната на контролния модул в тази ситуация не се изисква, така че ще се справите с малко кръв.

Така че в повечето случаи проблемът с лошия дренаж се решава независимо. Просто трябва да разгледате много внимателно как ще се държи пералната машина, да намерите неизправността и след това да я поправите. Особено не е нужно да разглобявате. До всички проблемни елементи може да се стигне сравнително лесно. Може да възникнат затруднения с фърмуера, но сами да решите този проблем е много трудно. По-добре е да се свържете с господаря!

   

1 коментар на читателя

  1. Граватар Азат Азат:

    Благодаря ви, че се възползвах от съветите, сам отстраних неизправността!

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини