Всичко за пералните машини

Таблетката не се разтваря в съдомиялната машина - какво да правя?

неразтворима таблетка за съдомиялна машинаТаблетките с детергент постепенно изместват праховете и геловете и това не е изненадващо. Модерна таблетка за миене съдържа всичко необходимо за миене на съдове, няма нужда да се заблуждавате с покупката на няколко продукта. Но използването на таблетки може да доведе до проблеми.

Потребителят на съдомиялната машина започва да осъзнава това, когато качеството на миенето на съдове рязко се влоши и таблетката не се разтваря. Защо таблетът не иска да се разтвори? Ще се опитаме да отговорим на този въпрос като част от статията.

Защо машината приема хапчета лошо?

За да не обикаляте храста, нека веднага разгледаме въпроса защо машината не разтваря таблетки добре. В този случай имаме предвид не само почти пълно или частично разтваряне, но и онези случаи, когато таблетката остава суха, дори черупката не се разтваря, въпреки факта, че е приключил пълен цикъл на измиване. И така, какви са причините съдомиялната машина да не разтваря добре таблетките, защо се случва това?

 • Дозаторът не работи. В съвременните съдомиялни машини чекмеджето на перилните препарати е доста сложно; има отделение за прах, гел, препарат за изплакване и, разбира се, за таблетки. В отделението за таблети има специален клапан, който може да се запуши и да не работи или да не работи поради неправилно поставени съдове. В този случай таблетката е едва мокра.
 • Хапчета с лошо качество. Таблетът съдържа няколко компонента, така че производителят го постави в специален пакет. Ако опаковката се счупи и съхранява някъде на влажно място, тогава с течение на времето почистващият препарат ще стане неизползваем, наситен с влага и ще се втвърди. Същото може да се случи, ако продавачът съхранява таблетките за миене неправилно и след това реши да ги изхвърли на промоционална цена.
 • Таблетките не отговарят на съдомиялната машина. Това може да се случи например, ако използвате ултрамодерни таблетки за почистване в стара съдомиялна машина. В такава машина програмата за пране просто не може правилно да разтвори продукта и той частично остава в кюветата.
 • Грешка на потребителя. Често потребителят на миялната машина задава грешна програма за миене и след това го обвинява, че има дефектна техника. Трябва внимателно да прочетете ръководството за употреба на таблетки, може би просто не ги поставяте правилно, въпреки че в такъв случай е доста трудно да направите грешка, но си струва да проверите. По принцип всякакви средства, които трябва да изберете и използвате правилно, това е описано подробно в статията Естествени и безопасни препарати за миене на съдове.
 • Проблеми с налягането на водата. В този случай не е задължително въпрос на някаква глупост, като „забравихте да отворите крана и следователно таблетът не се разтваря“. Всичко може да бъде по-просто и по-банално - пропускащият филтър, който се монтира след спирателния маркуч, се запушва с течение на времето и машината не може нормално да изтегля вода. Поради всичко това машината може да не допусне грешка и да продължи цикъла на измиване с недостатъчно количество вода. Това води до факта, че таблетката не се разтваря.

Ето основния списък от причини, поради които съдомиялна машина отказва да разтвори таблетка за миене. Ако вземем предвид всички известни незадължителни случаи (като вземем предвид модела на съдомиялната машина), тогава можете да наберете още 5-7 причини. Но като цяло горните ситуации трябва да бъдат разгледани на първо място, в 95% от случаите една от тях е ваша.

Важно! Преди да опитате нов препарат за миене на съдове, внимателно прочетете инструкциите за съдомиялната машина!

От какво се правят таблети, какви са техните видове, какви са техните задачи?

Модерна таблетка за измиване е универсален инструмент, създаден да гарантира висококачествено миене на съдове без използване на допълнителна химия.Когато таблетката се разтвори напълно, ще получите идеално чисти съдове. Задачите и функциите на един перален таблет ще зависят от неговия вид и състав, така че първо се съсредоточаваме върху този въпрос.

Какво представляват съвременните таблетки за почистване? Първите таблетки за миене на съдове, които сега са много популярни, съдържат само един компонент - прах за пране. Такава таблетка е прах, пресован в брикети. Сега новите таблети са широко използвани:

 1. 3 в 1;таблетка за съдомиялна машина
 2. 4 в 1;
 3. 5 в 1;
 4. 6 в 1;
 5. 7 в 1;
 6. 10 в 1;
 7. всичко в едно.

Таблетка 3 в 1 комбинира почистващ препарат, специална сол и препарат за изплакване, който трябва да бъде последният, който се разтваря. В 4 в 1 таблетки, в допълнение към основните компоненти, е включено вещество за защита на стъклени и керамични съдове. 5 в 1 съдържат вещества, които премахват котлен камък от части на съдомиялната машина. 6 в 1 допълнително съдържат много добри вещества, които внимателно премахват дори древните слоеве сажди от метални тигани, тенджери и други прибори.

Многокомпонентните капсули 7 в 1, 10 в 1 включват също ароматизатори, антисептици, средства, които премахват примесите с тесен профил, например стари петна от хранителни оцветители, кафе, яйчен белтък и други подобни. Оказва се, че ако таблетката съдържа 3 компонента, тя решава 3 проблема: измиване на чинии, поддържане на работата на йонообменника и изплакване на съдовете, така че да няма петна по него. Ако таблетът има 4 компонента, той решава 4 проблема и т.н.

За ваша информация! Като правило, колкото повече компоненти съдържа таблетка за измиване, толкова по-скъпа е, но има изключения от това правило.

Ако съдомиялната машина разпознае правилно таблетката за миене, тогава тя трябва да бъде напълно разтворена по време на целия цикъл на миене. Колкото повече компоненти съдържа една таблетка, толкова по-труден е процесът на разтваряне. Например, най-популярните 3 в 1 таблетки се разтварят в съдомиялна машина като тази:

 • първо, опаковката на таблетката се разтваря (ако е саморазтворима);
 • след това солта постепенно започва да се разтваря и тя разтваря целия цикъл на измиване;
 • след това почистващият препарат започва да се разтваря, което също разтваря целия цикъл;
 • на етапа на изплакване средата на таблетката се разтваря, тя премахва петна от прах и петна от съдовете.

Какво да направите, за да се разтворят таблетките?

Един въпрос остана неясен: как да накараме таблетките да се разтварят нормално в съдомиялната машина? За да отговорим на това, експертите ни дават цял ​​списък с препоръки. Ако се придържате към тези препоръки, тогава в повечето случаи няма да има проблеми с хапчетата.таблетка за съдомиялна машина

 1. Внимателно прочетете инструкциите за съдомиялната машина и определете какво точно означава, че е в състояние да разпознае.
 2. Също така внимателно прочетете инструкциите за конкретни таблетки. Може да съдържа ценна информация от производителя за нюансите на полагане на таблетките в кюветата на съдомиялната машина.
 3. Редовно почиствайте съдомиялната машина от котлен камък и други замърсители. Особено внимание трябва да се обърне на чекмеджето на перилния препарат, то трябва да се почисти, изплакне и също да се избърше на сухо или да се остави да изсъхне. Не поставяйте таблетки във влажна кювета.
 4. Не забравяйте да почистите поточния филтър и като цяло се уверете, че водата тече гладко в съдомиялната машина.
 5. Използвайте само качествени хапчета. Не купувайте таблетки с повредена опаковка или с изтекъл срок на годност. Също така, не вземайте средства от непроверен производител - ще спестите от таблети, след това ще си купите нова съдомиялна машина.
 6. Подредете съдовете правилно, изберете правилно програмата за миене и всичко ще бъде наред.

В заключение отбелязваме, че модерните многокомпонентни таблетки са специално разработени, за да улеснят живота ни.Те струват много, така че става много неприятно, когато разберете, че добра половина от хапчето отказа да се разтвори и остана в кюветата. Трябва незабавно да намерим причината за проблема и да го отстраним и специалистите ще ни помогнат в този въпрос.

   

2 коментара на читателя

 1. Граватар Влад Влад:

  Хапчетата се разтварят слабо. Долният филтър е запушен с мазнина.

  • Граватар Тимур Тимур:

   Благодаря ви Накратко и докрай.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини