Всичко за пералните машини

Защо пералнята не работи

пералнята не работиПерална машина може да спре да работи по съвсем различни причини. Всеки ремонтник веднага ще ви каже няколкостотин възможни причини, така че за да определите естеството на повредата, трябва да съберете възможно най-много информация за него. За това защо шайбата не работи и за типичните й повреди, ще говорим в тази статия.

Симптоми на неуспех

Ако вашата пералня внезапно спря да работи изобщо или спря да работи правилно, не бързайте да се обадите на сервизния център и да се обадите на съветника. Това не е непременно провал, който не можете да направите със собствените си ръце. На първо място, наблюдавайте машината и нейното поведение.

 • Ако пералнята изобщо не се включи, не натискайте бутона за включване / изключване, което означава или проблем с електрозахранването или със електротехника на самата машина.
 • Ако пералнята се включи, но не можете да зададете нито една програма или функция, проблемът е в електрониката.
 • Ако пералнята изтрие, но издава много силни външни звуци: чукане, метална дрънкалка, звън, проблемът е в подвижния механизъм на барабана.
 • Ако пералната машина мие, но не се източва, замръзвайки на този етап, тогава проблемът може да се крие в дренажната помпа.

Можете да продължите мисълта за много дълго време, защото може да има стотици или дори хиляди от тези „ако“. Основното е, че разбирате смисъла, започнете да разсъждавате логично и да бъдете внимателни към домашния си асистент.

пералнята не работиВ допълнение към външно изследване на симптомите на повреда в пералнята е необходимо да се проучи и системата за самодиагностика на конкретен модел на пералнята. Факт е, че управляващият модул на всяка съвременна пералня има разпознаването на много типични неизправности. Ако машината открие такава неизправност, тя ще спре да работи и ще покаже специфичен код за грешка. Вашата задача ще бъде да дешифрирате този код, след което ще разберете какво е разбито.

Даваме пример. Код за грешка E20 на пералнята Electrolux, означава, че машината не може да източва отпадните води. Системната грешка не ви казва точно какво е счупено, но значително ограничава кръга от проблеми, които биха могли да възникнат потенциално. В този случай или помпата, или сензорът за ниво на водата, или триакът на контролния модул се развалиха.

За ваша информация! На перални машини без дисплей кодът за грешка може да бъде разпознат по индикаторите, които светят в определена последователност.

Изобщо не се включва

Ако пералнята не се включи, първото нещо, което трябва да направите, е да проверите захранването. Трябва да започнете с най-простите причини, които можете да проверите, без да разглобявате пералнята.машината се счупи

 • Проверете дали захранването е изключено и машината е включена.
 • Изключете захранващия кабел на машината от електрическия контакт и поставете щепсел от друг електрически уред в този електрически контакт. Може би просто неизправност в контакта или окабеляването.
 • Опитайте да включите пералнята в различен контакт, пилот или UPS.

Тези мерки звучат като някаква глупост, но всъщност най-честите причини, така наречената повреда на пералнята, са небрежността на потребителите. Следват по-сериозни причини:

 • бутонът за включване / изключване не работи;
 • захранващият кабел, щепсел или предпазител от пренапрежение е счупен;
 • дефектен елемент на контролния модул или самият управляващ модул;
 • дефектно окабеляване, кабелни връзки в тялото на машината.

За да проверите колата и да отстраните горните причини за проблема, трябва да разглобите оборудването, да звъните на мултицета и за това се нуждаете от определени умения. На този етап е по-добре да се свържете с квалифициран майстор.

Програмата, функцията не са избрани

избор на програма за измиванеМоже да се случи, че се опитвате да изберете програма или функция за пране, но тя не е избрана.Отделни програми или функции може да не работят. Например, искате да включите бързо пране, но тази програма не се включва за вас, но можете да активирате програмата „памук бързо“. Проблемът трябва да се повтаря от време на време след включване на пералнята, ако проблемът е отстранен чрез рестартиране на шайбата, е твърде рано да се включи алармата.

Този или подобен проблем най-вероятно е причинен от контролен модул или превключвател. Превключвателят не може да бъде поправен, изисква се подмяна. С модула за управление също всичко е сложно. Може би причината е изгорял триак и тогава е възможен ремонт, но всичко може да бъде сериозно и тогава трябва да се смени контролното табло. Отвън, никой няма да ви каже със сигурност, трябва да отворите и да погледнете. По-добре е да не го правите сами, за да не нарушите нищо.

Обърнете внимание! Не всеки майстор се занимава с ремонта на контролния модул на пералнята, мнозина просто предлагат да променят тази част. Не виждайте подобни оферти, намерете майстор, знаещ електрониката.

Измива грешно

Защо шайбата може да работи неизправно, защото изглежда, че започва и започва да се мие? В този случай причините са „комби и малка количка“. Ако пералнята не създава никакви системни грешки, тя трябва да бъде внимателно наблюдавана и какви отклонения от нормата се появяват.

Доста неизправности могат да бъдат идентифицирани на ухо. Всеки етап от изпълнението на програмата за пране е придружен от специален звук. Ако звукът е ненормален, това е повод да помислите. Какъв вид повреди може да доведе до неправилно измиване?машината не се изтрива

 1. Механизмът на задвижване на барабана на пералнята се счупи (колан, лагери, втулка, кръстосан елемент).
 2. Сензорът за нивото на водата не е в ред.
 3. Помпата се счупи.
 4. Нагревателният елемент не е в ред.
 5. Температурният сензор не работи.
 6. Контролният модул се счупи.
 7. Клапанът за пълнене е прекъсващ.

Това са само най-основните причини, поради които една машина може да не работи правилно. Можете да изучавате пълния списък, ако прочетете стотици тематични публикации, публикувани на нашия уебсайт. Не можете да кажете за това с две думи.

Внезапно се изключва

Защо пералнята внезапно се изключва, каква е причината за това „неразположение“? Е, първо, трябва да разберете какво се разбира под израза „внезапно се изключва“, и второ, да определите момента, когато това се случи. Ако пералната машина е без изтощение в момента на максимално натоварване на мрежата, а именно в момента на загряване на водата или по време на интензивна работа на двигателя, говорим за претоварване на веригата. Необходимо е незабавно да изключите оборудването и да проверите окабеляването и контакта.

Преди да проверите окабеляването или контакта, не забравяйте да изключите захранването.

Ако пералнята внезапно се изключи и на дисплея се появи грешка с определен код, това означава, че системата за самодиагностика е работила нормално, трябва да дешифрирате грешката и да премахнете проблема, който я е причинил. В редки случаи управляващият модул може да стане виновник за внезапно изключване, ако някоя от коловозите на платката се счупи или някой от полупроводниковите елементи е слабо споен. В крайна сметка специалист ще разбере, че е по-добре сами да не посещавате електрониката.

За да обобщим, отбелязваме защо пералнята може да не работи? Отговорът на този въпрос е достоен за цяла книга. В рамките на една статия няма да се отговори подробно със сигурност. Основното оръжие при отстраняване на проблеми с пералня е главата ви, но винаги имате време да се обадите на сервизния център, опитайте се да бъдете предпазливи!

   

Коментар на 1 читател

 1. Граватар Наталия Наталия:

  Здравейте, към повредите, изброени на този сайт, мисля, че си струва да добавите неизправност в контролния панел на пералната машина. Точно днес се сблъсках с този проблем в ежедневието. Оказа се, че външното натоварване на тялото и треперенето на пералнята може да го изведе от работно състояние.
  Обадих се на съветника, който след проверката предложи, че е необходима подмяна на модула или на целия блок на контролния панел, защото в момента на включване се натрупа вода и двигателят стартира, но след това изключването автоматично заработи и барабанът спря веднага, без да се движи. В този случай бяха изпълнени функциите за източване и изплакване.
  Всъщност причината беше нелепо проста. Когато пералнята все още не беше заредена и не беше включена, петгодишният ми син се качи отгоре и се изправи и реши да скочи, което успя да разхлаби случая и явно панелът се измести.
  Като цяло, майсторът напусна, за съжаление, не направи нищо и само ме озадачи още повече с факта, че възнамерява да махне контролния панел и да го вземе със себе си на следпродажбеното обслужване, плюс, по презумпция, казвайки значителна сума за предстоящите разходи.
  Хубаво е, че не се съгласих, тъй като веднага след като капитанът разбра, че не може сам да поправи щетите и не получи парите, той, яростен, затвори горната част на делото с такава ярост, заби капака, където се намира контролния панел, който падна от него парче пластмаса.
  Няма да разказвам как се опита да отърси пари от мен. Но най-важното е, че след заминаването му почистих любимия си асистент от мазут от ръцете му, избърсах го с нежно суха кърпа и го превърнах в мълчание без див тормоз от мъже и немити лапи.
  Алилуя!
  Пералнята ми работи !!!
  Разбира се, няма да позволя повече да скача по нея и няма да позволя на нито един господар да я бие.
  Ето една история.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини