Всичко за пералните машини

Защо миялната машина не работи?

Защо миялната машина не работиАко миялната машина внезапно спре цикъла или отказва да се включи изобщо, не се отчайвайте и не се тревожете. Има голяма вероятност миялната машина да не работи поради хлабава врата, запушване или други несериозни проблеми. Но отгатването не си заслужава - по-добре е да опитате сами да се справите с проблема. Нашите подробни инструкции ще ви помогнат в точната и бърза диагноза.

Какво е счупено?

Когато техниката служи вярно в продължение на 5 или повече години, причините за неизправността се крият в баналното износване на резервни части. Както всяко устройство, миялната машина има собствен срок на годност и старите модели стават все по-уязвими всяка година поради износване. В този случай е по-добре да поверите ремонта на професионалист. Но първо трябва да помислите какво ще бъде по-изгодно: да поправите съществуваща машина или да закупите нова единица.

Средният експлоатационен живот на съдомиялните машини е 5 години.

Ако машината е купена наскоро, но все още отказва да работи, тогава трябва да разберете причините. Най-вероятно се случва една от следните проблеми.

 1. Дефект в производството. Това включва и некачествен монтаж. Вероятно машината първоначално е функционирала неправилно, особено ако моделът е евтин и е произведен от малко известна марка.
 2. Запушен филтър. Ако собствениците "грешат", като зареждат твърде мръсни съдове в камерата, тогава си струва да изчакате последствията под формата на по-лошо изхвърляне. Остатъците от храна, измити от чиниите, се установяват в "боклука" и причиняват системния блок.
 3. Неизправности с електричество. Цялата къща може да е без изтощение, електрически контакт е дефектен или захранващият кабел е счупен.
 4. Неправилна инсталация. Когато новоинсталираните модели отказват да работят, може да се предположи, че връзката с комуникациите не е спазвала правилата. Например, често входният маркуч е лошо фиксиран върху водоснабдяването, а маркучът за източване е толкова дълъг, че пречи на пълното изтичане.
 5. Лош почистващ препарат. Спестяването на таблетки и гелове често води до лоша работа на съдомиялната машина.
 6. Разхлабена врата. Механизмът е подобен на пералните машини: докато ключалката на вратата не се активира и херметичността не е фиксирана, системата няма да започне цикъл на измиване. По-често самият собственик забравяше да притисне люка към корпуса. Но е възможен и фабричен дефект, когато поради дефекта на производителя крилото провисва и не се затваря до края.
 7. Неправилно зареждане на чинии. Имайки мръсни съдове след двучасов цикъл, можете да подозирате повреда на съдомиялната машина. Но първо проверете дали плочите са заредени правилно в камерата. Не забравяйте, че според инструкциите горните рафтове са предназначени за малки прибори, чаши, чинийки, тарелки, а отдолу те са сгънати с размерни тигани или тигани. Обръщаме специално внимание на чашите и чашите, които винаги трябва да стоят наопаки.

Но е възможно съдомиялната машина да даде грешка в системата и да изисква по-скъпа и професионална подмяна на таблото за управление или мотора. Затова първо установяваме източника на неизправността. Всеки проблем има свои „симптоми“, които улесняват изчисляването колко сериозен е проблемът.

Не може да започне измиването

Най-честата ситуация е, когато собственикът на съдомиялната машина включи машината, светлините мигаха, чуваше се звук на вода, стените на кутията се нагряваха и цикълът не започваше. Тоест системата е готова да започне измиването, но нещо блокира старта. Това "нещо" може да бъде всичко.почистване на филтъра за прах и дюзите

 • Филтърът е запушен. Филтърът за боклук е разположен в самата дъна на работната камера на съдомиялната машина. Първо, ние го проверяваме: внимателно го развиваме, изваждаме, почистваме, изплакваме и инсталираме обратно.
 • Запушени дюзи. Разпръсквачите също лесно се запушват, поради което водата не започва да "работи" и машината не стартира програмата.Проблемът се решава бързо: вземете фина клечка за зъби и почистете дупките по дюзите с точност. Очевиден „симптом“ на този проблем не са миещите се тигани, тъй като ниското налягане не позволява качествено измиване.
 • Неизправност на циркулационната помпа. Друга причина водата да не влиза в камерата се крие в счупената помпа. Тук ще бъде по-трудно да го направите сами, тъй като е необходимо резервната част да бъде заменена с нова. За целта намерете частта в долната част на кутията, развийте всички тръби и скоби, разглобете дефектната помпа и инсталирайте работеща.

Ако след всмукване на вода не се чуе шума, характерен за началото на цикъла, тогава циркулационната помпа не е в ред.

Друго препятствие за запушалката на велосипеда в самото начало е повреда на електродвигателя или намотката му. За да потвърдите или опровергаете предположението, е необходимо да звъните на двигателя с мултицет. Ако има прекъсваща верига или отворена верига, ще трябва да смените двигателя или да се свържете с опитен майстор.

Излишната вода вътре

Честа причина, поради която машината не работи, е наличието на излишна вода в камерата. Картината е следната: автоматичното набиране вече е завършено, но вместо да започне цикъла, миялната машина не спира. Най-вероятно сензорът за ниво се е счупил.

Датчикът на нивото контролира потока на водата и ако има проблеми с недостигането или спускането, той трябва да бъде сменен. За целта търсим устройство в долната част на кутията, след като обърнем машината на пода. След това разглобете неправилно функциониращото устройство и инсталирайте работещо.

Често ситуацията не спира дори след изключване на машината от електрическата мрежа - уредът все още продължава да бъде "захранван" от водоснабдяването. Тогава електромагнитният клапан, който е отговорен за навременното спиране, е „виновен“. Устройството е разположено на кръстовището на входящия маркуч и входа. За да направите подмяна е достатъчно да изключите машината от комуникации, да премахнете счупената и да монтирате нова част.

Неправилна температура на водата

Друга повреда, която не позволява на съдомиялната машина да изпълни задължението си, са проблеми с нагряването на водата. Възможни са две опции: слабо загряване или, напротив, прекомерна работа на нагревателния елемент. В последния случай проблемът е дефектен сензор за температура. Ако няма достатъчно отопление, проверете:PMM термостатът не е в състояние

 • термостат;
 • водно налягане в системата;
 • целостта на нагревателния елемент

Диагностиката се извършва лесно без участието на специалисти. Необходимо е да се проверят възможни причини една по една и накрая да се „звъни” нагревателя с мултицет.

Машината е пълна с мръсна вода

Наличието на голямо количество мръсна вода в съдомиялната машина ясно показва проблема. Ситуацията е ясна: дренажът не функционира правилно, поради което отработената течност не напуска камерата, а остава вътре. Проблемът се решава доста просто.

 1. Диагностицираме дренажната помпа. Първо изчистваме отломките и измерваме броя на Ома в намотката. Често изтичането се блокира от понижено налягане.
 2. Ако помпата не се повреди, обърнете внимание на изпускателния маркуч и сифона. Полученото блокиране предотвратява изпускането на отпадни води. Затова изключете компонентите и изплакнете обилно под крана.миялната машина е пълна с мръсна вода

В някои случаи ремонтът изобщо не е необходим. Когато маркучът се повдигне над нивото, посочено в заводските инструкции, миялната машина не може да източва водата, тъй като няма достатъчно налягане и налягане. Понякога слабите опори или смачкване на тръбите се провалят.

При докосване, шокиран

Ако съдомиялната машина ясно носи токов удар - изтръпване или истински удар се усеща при докосване, тогава схемата на действие е различна. Няма нужда да мислите какво да правите - незабавно изключете машината от електрическата мрежа. На следващо място, ние се занимаваме с нагревателния елемент, тъй като в 100% от случаите късо съединение се провокира от перфориран нагревател. Има няколко причини:

 • твърде твърда вода;
 • счупено реле за стартиране на нагревателя;
 • фабричен брак.

Използването на съдомиялна машина, която е шокираща, е строго забранено - това е опасно за живота!

Веднага след като устройството е изключено от мрежата, получаваме нагревателя и го инспектираме. Ако на повърхността има пукнатини, стружки или други дефекти, елементът ще трябва да бъде заменен. Силно се обезсърчава да отлагате ремонтите; необходими са бърза диагностика и подмяна.

Измива без лекарство

Едно от най-несериозните вълнения е неразтворен детергент. Това е следствие от запушени дюзи или недостатъчно налягане в маркучите, тъй като водата не достига до контейнера с напълнения прах. Решението ще бъде премахването и почистването на разпръсквачите.

За да почистите правилно дюзите, накиснете частите за 30-40 минути в стандартен сапунен разтвор.

Друга причина за неизправността е неработещият дозатор. Клапанът не започва навреме приема на вода, а таблетката няма време да се разтвори напълно. Следователно устройството трябва да се регулира или замени с ново.таблетката не се разтваря в РММ

Без мощност

Често потребителите се сблъскват с факта, че когато натиснете бутона Старт, нищо не се случва. Тоест, не е възможно да включите оборудване, което вече е напълнено с прибори. Има няколко точки, защо това се случва:

 • електрическият контакт не работи;
 • бравите на вратите не работят;
 • вратата не е плътно затворена;
 • мрежовият ключ „отпадна“;
 • защитникът от пренапрежение се е счупил.

Определете първопричината ще ви помогне последователна проверка с мултицет. С изключение на обслужващите верижни връзки е лесно да стигнете до източника на неизправността. Друго нещо е, ако оборудването не завърши цикъла и не реагира на превключване на режима на пране. След това проверете контролната платка и селектора на предавките. Не си струва да експериментирате с най-новите подробности - по-надеждно е незабавно да се свържете с професионалисти.

Тяло тече

Сред възможните неизправности на съдомиялните машини са течовете. Но това не означава, че водата ще започне да изтича от кутията - машината ще „разкаже“ за повредата до внезапния край на цикъла и игнорира командите, дадени от потребителя. Дисплеят показва съответния код за грешка.

Рестартирането няма да поправи ситуацията. Оборудването все още ще спре в авариен режим. Обяснението е просто - поради теч защитата на системата Aquastop се задейства. Така че в тигана на съдомиялната машина е инсталиран специален поплавък. Когато водата навлезе на дъното, тя изскача и когато се достигне определено ниво, това провокира затваряне на контакта. Алармен сигнал се изпраща към контролното табло и устройството спира, за да предотврати наводняване и изтичане на ток. За да продължите измиването, ще трябва да установите първопричината за произшествието.образувана течове

 • Нестабилност на съдомиялната машина. Когато машината не е инсталирана на ниво и не е на равна повърхност, възниква дисбаланс. В резултат на това водата се излива над ръба на резервоара.
 • Неправилна употреба на почистващи препарати. Първо, потребителите избират грешни прахове за съдомиялни машини. Второ, често хората надвишават препоръчителната доза, което увеличава разпенването и води до изтичане.
 • Препълнена машина. Логично е, че прекомерният поток на вода в устройството задължително ще завърши с теч. Затова е важно да се реагира навреме на сензор за дефект на ниво.
 • Изтичане на камера. Слабата точка на съдомиялната машина е уплътняващата дъвка. Ако маншетът е повреден, водата ще изтече: на пода или дъното на плота ще се появи конденз. Друг „симптом“ ще бъде парата, която се появява по време на работа на машината. Дефектът се отстранява чрез подмяна на уплътнението или регулиране на вратата.
 • Грешна работа на поплавъка. Възможно е защитата от течове да подаде фалшив сигнал. Достатъчно е да проверите наличието на вода на тигана. Ако е възможно, опитайте да спуснете сензора със собствените си ръце, разхлабвайки връщащата пружина. В противен случай сменяме устройството.

Понякога се появяват локални течове поради скъсване на маркуча или тръбата.Ето защо се препоръчва да се провери плътността на всички компоненти на машината. Изваждаме задния панел и проверяваме елементите за „сухота“.

Знаейки защо съдомиялната машина отказва да работи, можете бързо и без допълнителни разходи да я върнете в „живота“. Основното е да запомните мерките за безопасност и стриктно да следвате инструкциите.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини