Всичко за пералните машини

Пералнята не превключва режимите на пране

пералнята не превключва режимитеПроблем с пералня може да възникне в най-неподходящия момент, дори ако това е скъпа машина на известна марка. Много често техника се срива, когато потребителите нарушават нейните условия на работа или в случай на непреодолима сила. Машината не превключва режима по време на процеса на измиване - това е един от подобни проблеми. Каква може да е причината и как да я поправите сами, нека да отговорим на този въпрос.

Причини за неизправността

Преди да разглобите пералнята за отстраняване на неизправности, опитайте се да определите причината за нея. За да направите това, трябва внимателно да наблюдавате как се държи машината, може би ви липсва нещо. На първо място, трябва да опитате да стартирате машината в различни режими, ако нищо не се промени и по време на измиване машината не превключва на изплакване и въртене, тогава това е сериозен въпрос.

Също така стартирайте машината отделно в изплакване и завъртане. Ако машината изпълнява тази функция, тогава е безопасно да се изключи запушване на дренажната система и повреда на помпата. Причините, поради които машината не превключва режимите, могат да бъдат:

 • повреда на нагревателния елемент, това може да се разбере от вратата на студения люк по време на измиване;
 • отказ на програмиста и контролния модул, което доведе до отказ на програмата.

За ваша информация! Този проблем най-често се среща от потребителите на перални машини на марката Indesit, това е една от „раните” на тези шайби. Освен това не се показва грешка.

Проверете и заменете десет

Ако машината е спряла отопление на вода и мие дрехи за дълго време, без да премине към следващия режим, тогава грешката се дължи на десет. Тъй като водата не се нагрява до желаната температура, термичният сензор не работи, което предава сигнал към контролния модул, се оказва, че машината или „замръзва“ на етапа на измиване, или изтрива много дълго време, за няколко часа в студена вода.

Нагревателният елемент в пералните машини е разположен в долната част под резервоара, но при някои модели отзад, в някои - отпред. Така например в шайбите Bosch, LG, Samsung е разположен отпред, докато в колите Virpul и Indesit е отзад. Несъмнено разглобяването на предната част на машината е много по-трудно от премахването на задния капак. Този, който ще направи това за първи път, ще трябва да се оправя дълго време. Ако се съмнявате в местоположението на нагревателя във вашата пишеща машина, първо развийте задната стена, уверете се, че не е там и едва след това разглобете предната част.

десет пералня

За ваша информация! В перални машини с вертикален тип зареждане е необходимо да премахнете страничната стена, за да стигнете до нагревателния елемент.

За да стигнете до нагревателния елемент, разположен зад предната част на кутията, трябва:

 1. премахнете долния панел;
 2. махнете горния капак на кутията;
 3. издърпайте тавата с прах;
 4. премахнете контролния панел;
 5. извадете маншета на люка;
 6. отстранете предната част на кутията, като развиете винтовете, които я държат около периметъра.

Teng зад предната пералня

След като бъде отстранен задният или предният капак на кутията, ще видите Десет, или по-скоро гърба му с проводници. С помощта на омметър можете да го проверите за производителност. Сондите на омметъра се прилагат към клемите и, ако съпротивлението е безкрайно, тогава нагревателят изгори, ако не, след това проверете проводниците отделно, отстранете клемите. За да извадите дефектна десетка, трябва да:

 • разхлабете болта, разположен в центъра на основата на нагревателя;
 • изключете проводниците;
 • С движения на разхлабване издърпайте нагревателя върху себе си.

Инсталирането на десетка не трябва да създава проблеми. В новия нагревател е инсталиран датчик за температура, след това нагревателят се вкарва в седалката и се фиксира към болта с гайка, след което проводниците са свързани. Внимавайте да не объркате местоположението им. Процесът на подмяна е завършен, остава да се сглоби тялото на машината.

Как да сменим програмиста и контролния блок

Когато машината се изтрие за дълго време, но водата се загрява едновременно, причината за повреда може да е неизправност в контролния модул.Такава грешка по време на изпълнението на режима на измиване може винаги да възникне или може да бъде от време на време. Тази неизправност трябва да бъде отстранена веднага, не трябва да я забавяте дълго, тъй като „мозъкът“ на пералнята може да бъде поправен, в противен случай частта трябва да бъде напълно променена.

Важно! Ремонтът на модула за управление е възможен, когато на платката е взривен предпазител или триац. Ако повечето от важните елементи изгоряха, тогава нова дъска ще струва по-малко от ремонта на стара.

При някои модели Indesit програмистът може да причини подобен проблем. Той е отговорен за избора на режим на измиване. По принцип този монтаж на машина се счита за един от най-надеждните, но при продължителна употреба програмистът може да се счупи. В този случай е необходима неговата подмяна, което е описано подробно в статията Ремонт на програмист.

Подмяната на контролния модул няма да бъде особено трудна; диагностиката на оперативността на модула може да доведе до трудности. По-добре е да се доверите на такава работа на господаря, който ще може да каже със сигурност, поправи или по-добре да промени модула. В повечето перални машини управляващият модул е ​​монтиран от вътрешната страна на контролния панел. За да го замените, трябва:

 • премахнете горния капак на пералнята;
 • издърпайте контейнера за прах;
 • премахнете контролния панел;
 • развийте модула;
 • изключете проводниците от контролния модул, след като снимате правилната им връзка;
 • свържете нов контролен модул.

контролен модул

Важно! Когато купувате нов модул, бъдете внимателни, закупете само модула, който вече е програмиран, в противен случай ще трябва да го направите сами, което не е лесно.

Така че, ако машината Indesit изтрие дълго време и не превключва режими, сега знаете, че издуханата десетка може да се превърне в основната причина. Надяваме се, че нашата статия ще ви помогне да разрешите този проблем.

   

14 коментара на читателите

 1. Граватар Мари Marie:

  класа

 2. Gravatar Anonymous аноним:

  Машината работи в режим на изплакване 4 часа, изключването не работи

 3. Gravatar Anonymous аноним:

  Пералнята LG изтрива памука в един режим, не преминава към други програми.

 4. Gravatar Like как:

  Какъв е изходът? подмяна на нагревателя или закупуване на нова кола? Тя вече беше разработила срока си в движение. 10 години

 5. Граватар Лена Lena:

  Моята машина Indesit измита, източи водата, започва да се върти. И в това положение може да работи, докато не го изключа.

 6. Граватар Гълъб гълъб:

  Пералнята Indesit не превключва режимите и не загрява вода.

  • Граватар Нина Нина:

   Машината Indesit не само загрява водата, но и не превключва режимите.

 7. Граватар Катрин Катрин:

  Здравейте Пералня Simens sivamat 2085. Тя виси при пране на дрехи, изплакване и дори предене. Работи безкрайно. Какво мога да направя?

 8. Граватар Таня Таня:

  Във всички програми машината просто изтегля вода, без да се изключва, програмата за източване и въртене работи.

 9. Граватар Лариса Лариса:

  След измиване не преминава към въртене. Той работи, докато напълно изключите машината. Италианска топ логика. Какво да правя

 10. Граватар Леха Leha:

  При измиване водовъртежът спира и започва да щрака в контролния блок. Какво да проверя, кажете ми?

 11. Граватар Аня Аня:

  Samsung не превключва програмата. И може дори да не се включи от само себе си. Каква е причината?

 12. Граватар Яна Яна:

  Има вода, не се мие. В режим на избутване и изплакване работи. Какво може да бъде?

 13. Граватар Анатолий Анатолий:

  Когато включите някоя програма, пералня WAS287420OE веднага заключва вратата. В допълнение, той не се нагрява (нагревателят е в добро състояние) и в края на програмата преминава в режим „разхлабване“ и „замръзва“.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини