Всичко за пералните машини

Пералнята Whirlpool не изпира прането

Пералня Virpul не изпира пранеИма няколко причини, поради които пералнята Virpul не изстисква чисти и не изплаква нещата. Сред тях има неизправност в системата за източване и прекъсвания в двигателя, както и сензор за ниво на изгоряло състояние със счупен контролен модул. Можете да оцените степента на необходимите ремонти само като се обадите на съветника или като поставите диагноза. За тези, които избраха втория вариант - ето нашите инструкции.

Какво може да се счупи?

Можете да подозирате липсата на пълноценен режим чрез очевидните сигнали, които дефектната машина дава. Най-говорещата ще бъде водата, останала в барабана и абсолютно мокрото пране, дори и след края на режима „Спин“. Предупредителните „симптоми“ също се считат за необичайно шумно или твърде бавно източване, прекъсвания в предаването на сигнал чрез промяна на програма, бръмчене на шайбата при липса на обороти и вибрации. Ако има поне една от предложените опции, започваме да разбираме проблема.

Има няколко източника на завъртане, които не са напълно работещи и всички те са от техническо естество. Пример е неизправност в системата за източване. Когато пералната машина спре след измиване и изплакване, е необходимо да се провери изтичането. Най-вероятно водата просто не може да излезе поради запушване на маркуча, недостатъчна мощност на помпата или някакви контакти. Това не е единственият възможен проблем.

 1. Дефектен сензор за ниво. Той е отговорен за предоставянето на информация на контролния съвет за нивото на водата в резервоара. Ако машината не разпознае сигнала за пълния барабан, системата няма да го слее.
 2. Счупен модул. Състои се от триаци, които контролират работата на определени части и процеси в системата. Щом изгори, платката престава да контролира и превключва режимите.
 3. Проблеми с електродвигателя. Има значително намаляване на мощността и скоростта. Причината е трудността на двигателя поради изгоряло окабеляване, счупени контакти или износени електрически четки. Ако не коригирате ситуацията скоро, машината ще спре да се включва.
 4. Неработещ тахогенератор. Сензор, който следи оборотите на двигателя. При нарушения в работата му се наблюдава забавяне на барабана по време на цикъла и недостатъчно въртене в края му.

Всяка версия на разбивката е сериозна и изисква незабавен ремонт. Преди да започнете теста и диагностиката, важно е да потвърдите наличието на проблем и да стесните полето за отстраняване на проблеми. Какво правим преди всичко, ще разкажем по-нататък.

Приоритетни действия

Не разглобявайте веднага машината и поправяйте двигателя с помпа. Отначало се препоръчва да се проведат някои прости тестове и да се потвърди, че въртящият се не работи на шайбата. Ние действаме по подреден начин.барабанно претоварване

 1. Разглеждаме контролния панел и фиксираме включения режим. Ако програмата е избрана без предене, накисване или деликатно измиване, сигналът е фалшив. Преминаваме към експресиране или завъртане, регулираме максималния брой обороти и стартираме цикъла.
 2. Гледаме в барабана. Virpul машини с вертикален тип зареждане автоматично забавят интензивността на въртене поради претоварване или дисбаланс. Това е защитата на пералнята от прегряване и прекомерно развиване, което е лесно да се заобиколи. Достатъчно е да извадите някои от нещата или равномерно да разпределите бездомната "бучка".

Важно! Повечето съвременни модели имат функцията "Защита от дисбаланс", така че този проблем може да се появи само в машини със старото издание.

Когато свети бутонът, няма дисбаланс, но машината все още не се върти, диагностиката е неизбежна. В този случай изключете машината от електрическата мрежа, блокирайте потока вода и изпразнете резервоара. Осигуряваме безплатен достъп до машината и започваме тестване.

Възможно е да има проблем в помпата.

Най-често автоматична машина от Virpul спира непълен цикъл и плаши резервоар, пълен с вода поради неизправности в дренажната система. Първо, течността просто не може да напусне барабана и да започне следващата стъпка на измиване. Второ, дори при интензивно въртене дрехите не изсъхват, докато са във вода, така че започваме теста с помпата:гума, навита върху работното колело на помпата

 • намираме изпускателен люк, който се намира в долния десен ъгъл на кутията;
 • отворете ключалките и отворете;
 • заместваме чинии под дупката;
 • получаваме филтъра;
 • проверяваме работното колело, за което започваме да се върти или източва (след като гледаме частта, ако се завърти, всичко е наред, ако няма въртене, разглобяваме помпата);
 • След това проверяваме дренажната тръба: обръщаме машината отстрани, отваряме скобите през дъното и проверяваме дали има някакви отпадъци в маркуча;
 • изключете помпата от проводниците и тела;
 • изчистваме всички елементи от натрупаните отломки и чужди предмети.

Именно в запушванията е основният източник на проблема с дефектна дренажна система. Ето защо е важно редовно да почиствате маркучите и тръбите и да ги тествате за пропускателна способност. След приключване на всички стъпки и повторно сглобяване започваме цикъла на въртене и наблюдаваме изтичането. Когато повтаряте ситуацията със застой, ще трябва напълно да смените помпата.

Проверете двигателя и сензора на Хол

Следващите по ред за тестване са електромотор и тахогенератор. Ако има неизправности в работата им, барабанът спира или се върти бавно, което прави висококачественото въртене невъзможно. И така, ние проверяваме двигателя по следната схема:възможни проблеми с двигателя

 • развийте задния капак на корпуса SM;
 • внимателно извадете задвижващия ремък, като го дърпате към себе си с едновременно въртене на шайбата;
 • получаваме двигателя чрез развиване на задържащите винтове или болтове;
 • изваждаме четките от двете страни на мотора и измерваме дължината на карбоновия накрайник (повече от 1,5 см - нормално, по-малко - трябва да се променят).
 • разглеждаме проводниците, върху изолацията на които не трябва да има счупвания, изгорели участъци, пукнатини;
 • тествайте намотката за късо съединение.

Внимание! Ако мултицетът е показал късо съединение с намотка, не го замествайте сами - имате нужда от цялостна подмяна на двигателя.

Сензорът на Хол също е свързан с двигателя, който контролира качеството на мотора и го прави рационализиран. Когато се счупи, барабанът не се върти до желаната скорост и не стиска дрехи. Невъзможно е да се поправи, възможна е само пълна подмяна. За да направим това, получаваме електродвигателя според споменатата по-горе схема, намираме намотката на тахо на тялото му, извършваме демонтажа и монтираме нов.

Работи ли превключвателят за налягане?

Когато пералнята Virpul вече не се натиска и сензорът на Хол и помпата са нормални, е необходимо да се обърне внимание на превключвателя за налягане. Задачата му е да информира контролното табло за нивото на водата в резервоара и въз основа на получените данни системата дава сигнал за източване. Дефектният нивото на нивото е "мълчалив" за застоя, машината не се изпразва и не се отваря. Проблемът се решава по доста проста схема.струва си да звъните на превключвателя за налягане

 1. Изтичаме водата през филтъра за боклук.
 2. Чакаме автоматично отключване на ключалката и отваряне на вратата.
 3. Откриваме превключвателя за налягане, който се намира под горния капак на машината.
 4. Приготвяме тръба с диаметър, идентичен на фитинга на сензора.
 5. Разкачете задържащите скоби и извадете маркуча.
 6. Инсталираме тръбата на манометъра и я издухваме (ако чуете 1-3 щраквания, това означава, че контактите са работили, в противен случай сензорът е повреден).
 7. Проверете повърхността на частта за драскотини и пукнатини.
 8. Почистваме блокажи под силен поток от вода.
 9. Ние наричаме елемента с мултицет в режим на съпротива и при промяна на стойностите на дисплея се уверяваме, че всичко е наред.

Ако не е имало щракване, има повреди, незаличими блокировки или предишният номер остава на екрана на мултицет - необходимо е да смените превключвателя за налягане. По-добре е да се свържете с представител на службата при такъв проблем.За самостоятелно поправяне е достатъчно да закупите подобно устройство в специализиран магазин и да го инсталирате на оригиналното му място.

Проверете електронната плънка

пулта за управление се счупиКогато елементите на устройството на пералнята поотделно функционират нормално, но все още няма въртене, по-вероятно е електрониката да се повреди. В този сценарий „бъгове“ възникват не само със сушенето на нещата, но и с останалите етапи на измиване. Например, следните ситуации показват проблеми с „мозъците“ на машината:

 • барабанът не спира и въртенето спира само след принудителното завършване на цикъла;
 • машината не мие, а само изплаква и извива;
 • пералнята не се изплаква, а извършва само първоначалното измиване.

Важно! Точната диагностика на контролния модул може да се извърши само от професионалист.

Възможно е само независимо провеждане на визуална проверка на дъската. За да направите това, изключете машината от захранването, свалете горния капак и извадете контейнера за прах. Освен това освобождава таблото от винтове и пластмасови клипове. След това остава да изключите проводниците и да проверите частта за външни повреди.

Не забравяйте за превенцията

За да не се сбогувате с полусухи неща и да не забележите остатъчната вода в барабана, е необходимо да се спазват правилата за работа на машината Virpul. Така можете да предотвратите повреда, а не да озадачите над източника на проблема. Говорим за най-простите препоръки при използване на машината.

 1. Пазете чужди предмети и отпадъци извън барабана, като внимателно проверявате всички джобове и гънки на дрехите.
 2. Инсталирайте домакински уреди в помещения с ниска влажност, изберете отделен контакт и не използвайте удължителни кабели.
 3. Изключете уреда от електрическата мрежа, ако шайбата не се използва дълго време.
 4. Измийте нещата с метален декор, твърди вложки само в специални торби.
 5. Не превишавайте максималното тегло на товара.
 6. да се използва регулатор на напрежениетоза защита на електрониката от колебания и внезапни прекъсвания.
 7. Използвайте само подходящи прахове с отлично качество.
 8. Почиствайте редовно филтрите, събирателя за прах и маркучите за източване (на всеки два месеца).
 9. Изпълнете режим „празен“ след последния цикъл, за да почистите барабана.
 10. Изсушете вътрешността на машината, оставяйки вратата отворена след употреба.

Без въртене измиването се превръща в главоболие, така че при първите признаци на намаляване на скоростта или проблеми с изтичането е необходимо да включите алармата. Възможно е независимо да прецените степента и източника на щетите, ако следвате горните инструкции и не бързате. Усещате ли, че не можете да се справите? Свържете се с представител на службата за професионална помощ.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини