Всичко за пералните машини

Завъртането в пералнята Indesit не работи

въртенето не работиЗавъртането в пералнята на марката Indesit може неочаквано да се провали и машината все още ще се оттича свободно и ще събира вода, ще изплакне праха, ще се измие и изплакне обилно. Но щом програмата достигне въртене, машината ще замръзне и ще спре да показва признаци на работа. Запознати ли сте със симптома, който описваме? Така че тази статия е за вас, прочетете информацията, представена в нея, много внимателно.

Търсите причината за повредата

Завъртането в пералнята Indesit не работи? Започнете търсенето на причината за проблема с най-простата - с персонализирана грешка. Разберете правилно, ние не се опитваме да ви намекнем, че не използвате правилно вашата пералня, просто работим върху възможни версии. Но в живота, който сами знаете, нещо се случва. В следващия параграф ще говорим повече за потребителските грешки, но засега ще изброяваме най-честите повреди, които отказват пералнята Indesit да събира пране.

Грешките се правят не само от потребителите на перални машини Indesit, различни марки перални машини могат да реагират на подобни грешки по различни начини, така че се въздържайте от извършване на каквито и да било аналогии.

 • Опънат задвижващ колан.
 • Изгорял тахометър (сензор на Хол).
 • Изтрити четки на колекторния мотор, счупена намотка.
 • Изгореният триак на електронния модул.

Ако в допълнение към въртенето, вашата пералня Indesit не се източва, списъкът с потенциални повреди се разширява. По този въпрос вече имаме публикация, наречена C Indesit не се оттича и не изстисква , Той описва още един аспект на проблема, за който няма да се спираме в тази статия, ако проявите интерес, прочетете го и ще продължим напред.

Потребителски грешки

избор на програмаАко пералнята Indesit не иска да започне да се върти, замръзва и прането е мокро на изхода, това означава, че първо трябва да проверите дали сами сте го прецакали. За какво говориш? Някои програми, включени в арсенала на пералнята Indesit, не включват въртене. Това са специални режими за пране на обувки, деликатни елементи, връхни дрехи и други. Ако "домашният асистент" няма дисплей, на който се показва информация за избрания режим, тогава е лесно да направите грешка тук, като изберете вместо някакъв пълноценен режим - пресечен.

Ако сте сигурни, че програмата, която сте избрали, включва въртене, проверете дали тя е прекъсната насила. Факт е, че при някои модели перални машини Indesit има бутон за въртене, който има стар пружинен механизъм. Това означава, че ако механизмът на бутона е изключен, той се изключва и въртенето работи, но ако сте натиснали бутона и сте забравили да изключите, блокировката на въртене ще се извърши дори след изключване на пералнята за всички последващи измивания, докато бутона се деактивира.

На пръв поглед изглежда тривиално, но не можете да си представите колко потребители се обърнаха към нашите специалисти с точно такъв проблем, но в крайна сметка се оказа, че просто са натиснали бутона „без завъртане“.

зареждане на барабанСъщо така доста често пералнята Indesit не се извива поради неправилно поставено пране или просто поради претоварване на барабана. Този проблем далеч не е уникален, така че още веднъж ви припомняме, че барабанът трябва да бъде достатъчно зареден, но не претоварен, прането не трябва да се сгъва в него, а да се разпределя равномерно и тогава няма да има проблеми с дисбаланса.

Задвижващ колан или тахометър

Защо „домашният асистент“ на марката Indesit не го изважда? Много е възможно да има повреда и един от модулите на пералнята изисква ремонт или подмяна. Но не е толкова лесно да определим конкретно какво е счупено, ще трябва на свой ред да проверяваме „всички заподозрени“, докато не се натъкнем на виновника за проблема и не започнем с ремъка на задвижването.

задвижващ коланМоже да попитате и къде е задвижващият колан, как е свързано с наличието или отсъствието на завъртане? Всъщност връзката е директна. Ако задвижващият колан не осигурява стабилно предаване на скоростта на двигателя към ролката на барабана, това води до факта, че барабанът не се ускорява до предварително определена програма за скорост и това води само до едно - да се замрази програмата и да се спре паузата. Как да проверите колана?

 • На първо място, подготвяме пералнята за частично разглобяване, а именно, изключваме я от всички видове комуникации и я изваждаме там, където можете да се разхождате свободно.
 • След това трябва да премахнете задната стена, след което веднага ще получим достъп до задвижващия колан.
 • Проверете напрежението на колана, той трябва да бъде достатъчно силен, ако коланът е ясно отслабен и на повърхността му се появят следи от работа, коланът трябва да бъде сменен.

Смяната на колана е лесна. Първо сваляме стария колан, за това хващаме барабанната ролка с едната си ръка, а с другата ръка коланът и усукваме шайбата - каишката ще щракне точно там. Първо издърпваме новия колан над голямата ролка, а след това върху малкия. Задържаме каишката с едната ръка и усукваме шайбата с другата, като правим разтягане.

tachosensorА тахо-джаджата може да изиграе жесток шега с нас - малка „фигония“, която прилича на пръстен с окабеляване. Слагат го на двигателя и това е наистина много важно, защото благодарение на тахометъра, управляващият модул научава за скоростта на работещия двигател. Ако тахометърът започне да се мопе или изгори напълно, той ще се окаже по най-непредвидимия начин. Машината може да спре да мие изобщо или може просто да откаже да работи с високи скорости, тоест да стисне прането. Проверете тахометъра.

 1. Първо трябва да свалим задвижващия ремък, за да не пречим.
 2. След това развиваме големите болтове, придържащи двигателя.
 3. Изваждаме двигателя.
 4. Изваждаме тахометъра и измерваме съпротивлението на неговите контакти с мултицет.

Освен това, в зависимост от резултата от проверката. Ако тахометърът е работещ, оставете го на мира и проверете следващата част, а ако е дефектен, ще го заменим, тъй като сензорът на Хол не може да бъде поправен.

Двигател или управляващ модул

Премахнахме двигателя, което означава, че не е грях да го тестваме, още повече, че той също е в нашия списък със заподозрени. Развийте малките болтове, които държат графитните четки. Извадете тези четки. Проверката им няма да бъде трудна, ако станат ясно по-къси, което означава, че изходът е достигнал критично ниво и четките трябва да бъдат променени.

Между другото! Ако установите, че само една четка е била изтрита, а втората е в нормално състояние, така или иначе ще трябва да промените и двете части, така че в бъдеще те да се развиват равномерно.

След това трябва да проверите дали намотката на двигателя е пробила. Това се случва рядко, но не може да се изключи. При счупена намотка моторът изобщо не работи или работи лошо. В такава ситуация ще бъде най-оптимално да замените двигателя с нов, тъй като пренавиването е много скъпо. Проверката на намотката също се извършва с помощта на мултицет, една от нейните сонди е инсталирана на сърцевината на намотката, а другата на корпуса. Всички вени трябва да бъдат проверени, в противен случай ще има много малко смисъл от такъв тест.контролен модул

Е, проверихме двигателя, всичко се оказа нормално и с него. Остава само едно - да проверите контролния модул. Електронната част на пералнята Indesit е най-добре поверена на професионалист. Вземете думата ми за това, независимата проверка и поправка на електронно табло няма да доведе до нищо добро, защо се нуждаете от допълнителни разходи за закупуване и препрограмиране на нов модул?

В заключение отбелязваме, че ако цикълът на въртене в пералнята Indesit не работи, това изобщо не е причина за паника. Разбира се, можете незабавно да се свържете със специалист и това ще бъде правилно, но можете да опитате сами да откриете и премахнете причината за такова поведение. Ако сте почитател на самостоятелния ремонт с питащ ум - тази статия ще ви бъде полезна, късмет!

   

18 коментара на читателя

 1. Граватар Галина Галина:

  При скорост на въртене се задейства щракване и индикаторите започват да мигат и машината спира, какво е това?

  • Граватар Роман Роман:

   Грешка F08 - грешка в нагревателя (теч към корпуса).

 2. Граватар Уке уке:

  Грешка F05, какво е това?

 3. Граватар Сергей Сергей:

  Много практичен и ясен съвет. Благодаря ви!

 4. Граватар Костя Костя:

  Без да въртя, въртенето работи, пускам ризата и не искам да ускорявам, въртя се бавно и нищо повече. Опитах две и три тениски.

 5. Граватар Сергей Сергей:

  Благодаря за съветите. Сам ще опитам. Вече смених лагерите на барабана, трионирах, дръпнах болтовете. Работи, но не изтръгва 2 дни.

 6. Граватар Евгений Юджийн:

  В началото на цикъла на всяко измиване излива вода и веднага преминава към въртене. После се опитва да източи водата и това е всичко! Всички лампички светват. Indesit машина iwub4085. Пс Аз самият смених лагерите!

 7. Граватар Антонина Антонина:

  Машината с горно зареждане, при стартиране бутонът за измиване светва, след това преминава в режим на изплакване и изплаква всичко, но въртенето не се включва. Колата трябваше да бъде транспортирана до друго място и когато беше свързана към водоснабдителната система, тя беше включена за празно изплакване и вода на мястото на свързване. Трябваше да прекъсна изплакването. Може ли това да повлияе на продължителното изплакване, а не на изплакването, както трябва да бъде в режим на измиване?

 8. Граватар Антонина Антонина:

  Режимът на завъртане не се включва, Indesit машина WITL 867.

 9. Граватар Олга Олга:

  Гаранционното обслужване не приема заявлението. Машината не набира скорост по време на цикъла на въртене. Indesit 51051 цис. Казват, че са се свързвали неправилно.

 10. Граватар Леонид Леонид:

  При въртене машината се обръща, но водата не влиза за изплакване. Какво продължава изплакването непрекъснато. И така нататък във всички режими.

 11. Граватар Александър Александър:

  Здравейте, пералнята работи, точно в края на цикъла прането не е извадено. Магьосникът намери причината в модула. Промених модула. След като машината натисна прането, вторият път вече е измита, без да се върти. Четките също са нормални, коланът е като нов.

  • Граватар Антон Антон:

   Коланът е като нов, но проверен ли е за разтягане? Може би няма разтягане заради това и не се размотава?

 12. Граватар Сергей Сергей:

  Не задържа вода при измиване на вода.

  • Граватар Сергей Сергей:

   Повдигнете маркуча за източване по-високо.

 13. Граватар Сергей Сергей:

  Машината работи, набира, източва, изтрива и режимът на въртене се преобръща в началото. Ако след измиване, изключете и веднага настройте въртящите се работи. Каква е причината?

 14. Граватар Светлана Светлана:

  Машината Indesit IWSB 5085 се изми, влезе в режим на въртене и спря. И ние не можем да го отворим

 15. Граватар Роман Роман:

  Здравейте, машината е спряла да загрява вода, работят и други функции. Кажи ми какво да правя?

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини