Всичко за пералните машини

Не върти барабана в пералнята на Samsung

не върти барабана в пишеща машина на SamsungАко пералнята на марката Samsung не върти барабана, това не означава, че тя е счупена. Опциите може да са различни, но трудността е, че трябва да анализирате всички тези възможни опции, да определите най-вероятните и след това нарочно да се качите в колата, за да извършите ремонт. В тази публикация се опитахме да опишем всички възможни причини за повреди, които водят до ситуация, при която барабанът спира да се върти. Надяваме се да намерите тази информация полезна!

Какво може да се случи?

Ако машината на Samsung внезапно спре да върти барабана, няма нужда да изпадате в паника. На първо място, изключете „домашния помощник“, за да не утежнявате ситуацията, и след това започнете да инспектирате „бунтарското“ оборудване. Дори преди да изключите пералнята, трябва да погледнете нейния дисплей и да видите дали има някакви знаци по нея. Може би самата пералня ви казва какво се е случило с нея.

Ако няма нищо подобно, тогава трябва да отворите люка, да извадите повечето неща и да стартирате отново шайбата. Като цяло всички повреди, водещи до факта, че пералнята на марката Samsung спира да върти барабана, могат условно да бъдат разделени на две групи: обикновени домакински и сложни технически. Домашните причини често възникват по вина на потребителя, но далеч не винаги самият потребител може да бъде елиминиран.

 • Запушен дренажен маркуч или дюза.барабанът не се върти
 • Твърд чужд предмет е паднал в резервоара.
 • Претоварване на пране.

Списъкът на сложните технически повреди е по-дълъг, но тези разбивки по принцип не са критични и в някои случаи те могат да бъдат отстранени със собствените си ръце без помощта на професионалист, но все пак трябва да изслушате мнението на специалист в това отношение. Това са причините.

 1. Задвижващият колан се разтегли и разхлаби.
 2. Задвижващият колан е полетял.
 3. Коланът е разкъсан.
 4. Въглеродните четки на комутаторния двигател бяха изтрити.
 5. Ламелите на двигателя бяха износени.
 6. Прекъснете намотката на двигателя.
 7. Изгоряла е бобината на двигателя.

Важно! Ако вашият модел на пералня Samsung има инверторен двигател, тогава проблемите, свързани с четки, намотки и ламели, могат да бъдат изхвърлени, както и повреди с колан, тъй като такава техника няма задвижващ колан.

Домакински причини

Съвременните перални машини са много чувствителни към различни видове неизправности, дори малки. Вътре в тази техника има много сензори, които при най-малкото отклонение от нормата могат да спрат въртенето на барабана на „домашния асистент“. Ако дисплеят на пералнята на Samsung не показва нищо и барабанът не се върти, трябва да направите следното.

 • Изваждаме по-голямата част от прането от барабана на пералнята на Samsung и рестартираме програмата за пране. Може би просто сте претоварили шайбата с неща. Ако барабанът все още стои неподвижно, преминете към следващата стъпка.
 • Деактивираме пералнята на Samsung и се опитваме да отворим люка. Ако люкът не се отвори, погледнете вътре. Виден вътре във водата - 95% от проблема представлява запушване.

Някъде в 5% от случаите проблемът може да се крие в неизправността на превключвателя за налягане, но ако превключвателят за налягане е повреден, тогава най-често барабанът се върти поне бавно.

 • чужд предмет в резервоараАко барабанът на машината не се върти дори преди водата да започне да се пълни и съответно програмата за миене спира, люкът може да бъде отворен, вероятно поради попаднал в резервоара чужд предмет. За да проверите дали барабанът е заседнал или не, просто го завъртете с ръка и веднага всичко ще стане ясно.

Ако срещнете запушване в дренажната система, първо трябва да източите водата от резервоара. Можете да направите това чрез филтъра за боклук, който се намира в пералнята на Samsung в долния десен ъгъл на корпуса. Поставете възможно най-много парцали, така че водата да не наводни всичко наоколо и бавно развийте филтъра.

След като можете да източите резервоара, направете следното:

 1. развийте прашния филтър до края и отстранете всички замърсявания и чужди предмети от отвора;
 2. ако това не реши проблема, след това изключете шайбата от комуникациите и я спуснете в лявата страна;
 3. На следващо място ще ни интересува частта от пералнята на Samsung, която обиколихме в червения кръг отдолу - това е помпа и тръба за източване. Трябва да развием и изключим и двете, за да изплакнем и почистим тези части;
  пералня Samsung
 4. Веднага отдолу имаме възможност да изключим маркуча за източване от изпускателната помпа, отново да го почистим от запушвания. След тази процедура машината трябва да работи както обикновено.

Ако чужд предмет попадна в резервоара на пералнята и заседна барабана, който не се върти, тогава помислете, че имате късмет. Можеше да е много по-лошо.

Поради надзора на потребителите, много малки и дори не много дребни предмети попадат в резервоарите на пералните машини, които могат просто да лежат на дъното на резервоара, без да смущават никого. Но може да е различно. Влезте в резервоара голям железен бутон или метал кост от сутиен, което е по-голямо от пространството между стената на резервоара и стената на барабана и тук проблемите започват.

Един чужд предмет просто хваща барабана, като не му позволява да се върти, а в най-лошия случай (ако това е остра кост на сутиен), такъв предмет повреди стената на резервоара. Резервоарът започва да изтича и всичко това в крайна сметка изпълзява в скъп и отнемащ време ремонт.

Ако открием задръстен барабан и подозираме, че той не се върти поради чужд предмет, трябва незабавно да спрем всички опити да завъртим барабана или да включим пералнята. След това трябва да спуснете шайбата от лявата страна, за да извадите тръбата за източване от резервоара на пералнята и през отвора на тръбата за източване, която, между другото, е достатъчно голяма, опитайте се да извадите чужд предмет с пръсти от резервоара.

В повечето случаи чужд предмет може да се издърпа през отвора на тръбата за източване, ако не, ще трябва да премахнете предния панел, да извадите нагревателния елемент (нагревателен елемент) и чрез образувания голям отвор извадете излишъка от резервоара.

чужд предмет в резервоара

Всичко е за колана

По-старите и модерни перални машини на Samsung с ремъчно задвижване и колекторния мотор са истинско наказание. Че самият двигател на колектора, че коланът са слабите места на пералнята. Но ние знаем, че обикновено „там, където е слаб, той се счупва“ и в нашия случай тази поговорка може да бъде разбрана буквално.подмяна на задвижващия колан

Първата ситуация, която ще разгледаме, е счупването на задвижващия ремък. Прекъсване на колана възниква или ако е прибран твърде плътно във фабриката, или ако се износва от време на време. И в двата случая коланът трябва да бъде сменен. Необходимо е да закупите или поръчате оригинална резервна част и да продължите със подмяната.

Тук няма нищо сложно. Вземаме отвертка Phillips, развиваме винтовете, които са на гърба на сервизния люк, изваждаме сервизния капак, премахваме остатъците от стария задвижващ колан от корпуса и поставяме нов ремък първо на малката шайба на двигателя, а след това на голямата ролка на барабана.

Ако отворите люка, установите, че коланът не е разкъсан, проверете дали е опънат, може би барабанът не се върти по тази причина. Взимаме колана от единия ръб и го замахваме от една страна в друга, след което се опитваме да превъртите. Ако приплъзването е очевидно, трябва да премахнете опънатия колан и да поставите нов.

Коланът може да бъде непокътнат, просто отлетя от шайбата. В този случай също е по-добре да го замените, тъй като точно така, задвижващите колани не излитат, или са опънати, или счупени. Ако всичко е наред с колана, но той все още лети, проверете състоянието на ролката на барабана.

Гледаме двигателя

Ако това не е нито колан, нито запушване, нито чужд предмет, може да има причина барабанът да не се върти в мотора на пералнята. Трябва да започнете да проверявате колекторния мотор с четките и бобините му. За да направите това, направете следното.

подмяна на четки в двигателя на шайбата

 • Поставихме пералнята отстрани, за предпочитане отляво.
 • Изваждаме двигателя през дъното на машината, като развиваме няколко болта и изключваме окабеляването.
 • С помощта на омметър измервайте съпротивлението на бобината. Ако бобината изгори, тя трябва да бъде сменена.
 • Изключваме малките винтове и изваждаме четките. Ако поне една четка е много износена, тогава трябва незабавно да смените двойката.

Ако бобината и четките са непокътнати, тогава може би причината барабанът на пералнята на Samsung не се върти се крие в по-сериозни неизправности на двигателя - повредени ламели или счупени намотки. За да сте сигурни, че двигателят наистина не работи, свържете го отделно и тествайте. за как да свържете двигателя от пералнята Можете да намерите в едноименната статия.

Е, двигателят е свързан и не работи - най-лошите страхове са потвърдени. На следващо място, трябва да решите какво да правите. Можете да дадете двигателя на отвора на летвите или да превъртите назад, в зависимост от неизправността. Всичко това е скъпо и не гарантира резултат, така че не е за съжаление, по-разумно е да купите нов двигател и да го инсталирате вместо стария изгорен.

В заключение отбелязваме, че някои експерти твърдят, че барабанът не се върти напълно, когато възникнат проблеми с електрониката на пералнята. По-конкретно, поради неизправности на модула за управление. Човек не може да се съгласи с това твърдение, тъй като в този случай въртенето на барабана се поддържа в тестов режим, тоест струва минута, след това прави един оборот и отново стои.

В този случай е по-правилно да се каже, че не се върти стабилно. В нашата статия разгледахме случаите, когато барабанът не се върти изобщо и ще говорим за нестабилно въртене на барабана в отделна публикация, тъй като има напълно различни повреди и техните причини.

   

5 коментара на читателите

 1. Граватар Вячеслав Вячеслав:

  С голяма надежда за отговор. Барабанът се върти, но не за дълги 5-7 оборота и тогава скърцането и барабанът спират. Почистих канализацията. Ръчно въртене, без да скърца.
  Благодаря за статията.

 2. Граватар Катрин Катрин:

  Завърта барабана за 5 минути.
  Тогава точно 10 жалки опита за превъртане на барабана и спиране на програмата.
  В този случай нищо не се показва.
  Ще проверя блокирането, въпреки че това не е в момента на изплакване или въртене, а по време на самото измиване ...

 3. Граватар Сергей Сергей:

  Благодаря за статията!

 4. Граватар Дмитрий Дмитрий:

  Опитвам се само да извивам. Тогава той спира.

 5. Граватар Надя Надя:

  Коланът е на мястото си, но барабанът се тресе.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини