Всичко за пералните машини

Не върти барабана в пералнята на Bosch

не върти барабана на шефаПералнята, като набра вода в резервоара, се изправи в канавка? Това означава едно нещо, трябва спешно да потърсите причината, поради която барабанът не се върти. Не е необходимо да се обадите на съветник за това, можете сами да се опитате да се справите с проблема и ние ще ви покажем къде да търсите неизправност и какво да направите.

Описание на повреда, възможни причини

Дефинираме по-точно този отказ, за ​​да ограничим обхвата на възможните неизправности. В тази статия ще имаме предвид онези случаи, когато пералнята, набрала вода, не започне да мие, барабанът не се върти. В същото време помпата източва водата и работи в нормален режим. Но ако слушате, можете да чуете звук, подобен на пукане. Това е звукът на двигателя, който или се върти, и въртенето не се предава на барабана, или изобщо не се върти.

Причините за това могат да бъдат следните:

 • задвижващият колан е отлетял от шайбата или е скъсан;
 • износени четки и ламели на двигателя;
 • тахометърът или двигателят изгоряха;
 • чужд предмет удари барабана, който задръсти въртенето на барабана.

Важно! В случаите, когато барабанът се върти, но лошо, може да има повече причини.

Проблеми с двигателя

Барабанът в пералня с марка Bosch може да спре да се върти, ако двигателят не го върти. Всичко изглежда логично, но на практика все още трябва да разберете какво се е случило със самия двигател и защо той не върти барабана. Много е важно да разберете дали двигателят не се върти под товар или изобщо, Ако двигателят работи, върти вала, но веднага щом прикрепите колана към него, той спира да го върти, което означава, че проблемът е в четките и трябва да ги смените. Какво правим?

 1. Изваждаме сервизния люк на машината Bosch, която се намира зад нея.
 2. Свалете задвижващия ремък.
 3. Изключете проводниците от двигателя.
 4. Развиваме фиксиращите болтове и отстраняваме мотора.
 5. Проверяваме как се върти моторът, след което развиваме малките болтове, придържащи четките.
 6. Изваждаме и проверяваме четките.
 7. Ако те се изтрият, тогава правим подмяна, ако четките са непокътнати, продължаваме да търсим причината.

Четките на двигателя не се сменят една по една. Или те не трябва да се променят изобщо, ако са непокътнати, или трябва незабавно да бъдат заменени с чифт.

мотор на пералняАко четките са непокътнати, това означава, че барабанът на пералнята на марката Bosch не се върти по друга причина, много е вероятно вината на тахометъра, който е монтиран върху корпуса на двигателя. Това е същият елемент, от който преди това сте демонтирали проводника, свалили проводниците.

Взимаме мултицет, настройваме го да проверява съпротивлението и проверяваме тахометъра. Ако тахометърът работи, продължаваме да търсим допълнително причината, поради която пералната машина не върти собствен барабан. На този етап ще трябва да разглобите корпуса на двигателя и да разгледате ламелите или, както ги наричат ​​още, колекторни плочи.

Ако ламелите са непокътнати и изглеждат както е показано на фигурата по-горе, намотката на двигателя може да се счупи. Можете да потвърдите това, както следва:

 • превключете мултицета в режим омметър;
 • поставяме една сонда на една от ламелите, а втората сонда на втората;
 • разглеждаме индикаторите на таблото (трябва да показва 0,1, 0,2, 0,3, 0,4 ома);
 • проверяваме стойностите на всички двойки ламели, ако навсякъде всичко е наред, тогава не става въпрос за навиване.

Замяна на колана

подмяна на задвижващия коланЗа да разберете, че в пералнята е настъпил скъсване на колан, можете да завъртите барабана на ръка. Ако по време на въртене няма съпротивление и барабанът се върти лесно, тогава коланът или падна, тъй като беше опънат или разкъсан.

Не е трудно да смените задвижващия колан в машината. За целта извадете гърба на кутията с помощта на отвертка за шестоъгълник. След това сваляме задвижващия колан, като го дърпаме с една ръка към себе си, а с другата - завъртаме шайбата. Сега поставете нов колан върху ролката на двигателя, а след това върху ролката на барабана, като завъртите шайбата с една ръка. За тази работа е необходимо известно умение, така че не се отчайвайте, ако не сте успели да сложите колана първия път, опитайте отново.

Важно! Задвижващият колан за пералната машина Bosch трябва да бъде закупен по серийния номер, посочен на самия колан.

Чужди предмети

Когато барабанът не може да бъде усукан на ръка, когато пералната машина е изключена, причината за това е чужд предмет, хванат между резервоара и барабана. Можете да опитате да премахнете такъв предмет от резервоара през отвора за нагревателния елемент. е необходимо:конектор под нагревателя

 1. Развийте задния капак, като по този начин осигурите достъп до нагревателя.
 2. Изключете клемите от нагревателя.
 3. Разхлабете гайката върху централния болт, който държи нагревателя в гнездото.
 4. С разхлабващи движения дръпнете нагревателя върху себе си и го поставете отстрани.
 5. Погледнете в гнездото под десетте, като свети фенерче.
 6. Ако се вижда чужд предмет, опитайте се да го получите с нещо.
 7. Сглобете отново машината в обратен ред.

Ако не е възможно да вземете предмета, както е описано по-горе, остава само да разглобите пералнята Бош и стреляй в резервоара. След това извадете барабана от резервоара. Подробни инструкции по тази тема са в статията. Как да разглобявате пералня Bosch.

За да не се налага да дърпате нещо от колата, внимателно проверете джобовете с дрехи преди миене, не забравяйте да погледнете в таблата за барабани и прах и изведнъж трябва да има нещо, което не трябва да има там.

Така че почти всички неизправности, които причиняват барабанът да спре напълно в пералнята на Bosch преди измиване, могат да бъдат отстранени независимо. С изключение на случаите, когато трябва да разглобите резервоара. Такава работа изисква умения, място за извършване на ремонти и време. Такава неизправност не се случва често. Добър ремонт!

   

3 коментара на читателя

 1. Граватар Валентин Валентин:

  Доста подробно описание. Моята машина набира вода и не мие. Bosch Maxx WFH 1660 OE. Ще се опитам да сменя четките

 2. Граватар Рустем Рустем:

  Благодаря за съвета относно колана. Извади машината от килера - коланът под машината. Поставете го обратно. Всичко работи.

 3. Граватарска мечка Плюшено мече:

  Но когато имам малко бельо - върти барабана, а когато много - не се върти 🙁

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини