Всичко за пералните машини

Пералнята на Аристон не върти барабана

не върти барабана в АристонБарабанът на пералнята не се върти - това е повреда, чийто ремонт е спешен. Както във всяка друга техника, неизправностите имат свои собствени причини и тази неприятност може да бъде отстранена от вас самите. Преди да поправите и разберете какво да правите, трябва да разберете в кой момент настъпи разбивката: в началото на програмата или по време на завъртане. Нека да го разберем.

Започна и спря

Прането е заредено, програмата е включена, но работата не започва, барабанът не се върти. Или все още прави услуга и прави няколко мързеливи завоя, но в крайна сметка всичко завършва много бързо с елементарно спиране на капризната част. Ако в пералнята има дисплей, той дава код за грешка и нищо не може да се направи за това. Това се случва по редица причини:

 • прането е слабо разпределено в барабана, поради което възниква дисбаланс;
 • задвижващият колан се повреди;
 • има проблеми с нагревателя;
 • има проблеми с двигателя (износване на четката);
 • има неизправност на тахометъра (специален елемент, който регулира въртенето на двигателя);
 • Разбивка на електронния модул „изскача“;
 • има проблеми с окабеляването на захранването;
 • В резервоара има чужд предмет.

Има усещането, че с такъв обширен списък от причини да разбереш какво точно се е счупило е невероятно трудно, но не и моментът да се паникьосваш. Нищо лошо няма да се случи с оборудването, ако се успокоите и разумно подходите към решението на проблема.

Обръща се при миене, без завъртане

не върти барабана в Ariston 2Първият етап беше завършен, прането беше положено в барабана и дори измито, но когато беше въртящата се линия, машината Ariston не въртеше барабана. Може би няма разбивка, просто режимът, в който трябва да се извърши завъртането, не беше избран. Проверете дали сте задали програмата „без завъртане“ или деликатното измиване, когато прането е извадено до минимум или изобщо не е извадено. Трябва да имате предвид и други нюанси.

 1. В канализацията се появиха твърде много малки отпадъци, които не позволяват на водата да изтича, поради което процесът на предене не може да започне технически.
 2. Дисбаланс. Теглото на зареденото пране надвишаваше максималното, нещата бяха притиснати на купчина на една страна и не позволяваха да продължи да работи.
 3. Превключвателят за налягане (устройство, което информира "мозъка" на пералнята за нивото на водата) се е счупил, съответно, без желаната команда, въртенето не започва.
 4. Нещо се случи с пулта за управление. Изгорялото окабеляване или счупен триак може да причини неизправности.

Подобни инциденти като цяло са характерни за всички модели машини, но за нас е важно да се справим с проблема Hotpoint Ariston. Навременното реагиране и отстраняване на проблема бързо ще върне пералнята в системата. Освен това много проблеми могат да бъдат отстранени със собствена ръка.

Техника написване на вода спира

Ние изучаваме „симптомите“ на увреждане възможно най-отблизо. Когато пералната машина спре в самото начало, трябва да проверите дали е успяла да събере вода. Ако имате време, тогава трябва да източите течността през филтъра за боклук и да се опитате да завъртите барабана с ръце. Ако дори с ръцете си барабанът не се върти с трудност или не се върти, това означава, че нещо предотвратява въртенето и то е заседнало елементарно. В тази ситуация трябва да имаме предвид, че е възможно:

 • коланът слезе от барабана или се спука и след това се озова на ролка, която блокира движението на барабана.
 • нещо, което по-рано вероятно беше в джоба му, беше между механизмите.
 • лагерът е повреден и не изпълнява изцяло функциите си. Това може да се случи поради значителни натоварвания на пералнята, при зареждане на прекомерно количество дрехи или ако кутията за пълнеж не е била смазана правилно (фабричен дефект).

Отказът на лагера обикновено може да се определи веднага от дрънкането и дрънкането, което се получава при работа с машината Ariston. При първото проявление на такива звуци трябва да помислите за ремонт.

Машината бръмчи след стартиране

В самото начало на измиването SM издава характерен бръмчащ звук, сякаш е напълнен с вода, но барабанът не се усуква. Мотор излъчва подобен звук, към който се подава мощност, но по някаква причина двигателят не изпълнява функцията си. На какво да обърнем специално внимание?

 1. За износени четки. Често индиректен индикатор за този проблем е неприятната миризма на изгоряло, която идва от машината. Износването на този елемент е често срещан проблем, характерен за колекторните двигатели.
 2. Повреда на моторните ламели. По-рядък проблем, но той също има къде да бъде. Трябва да се извърши щателна проверка.
 3. За унищожаване и изземване на лагера. Стискането и други неприятни звуци са предвестник на основния проблем, защото след унищожаването на лагера, барабанът се издига в едно парче.

Опитваме се да поправим

И така, какво можете да започнете да говорите за ремонта. Ние ще направим това, като първо идентифицираме причините за сривовете и след това ще идентифицираме възможностите за тяхното елиминиране. В случай на дисбаланс най-важното е да спрете започнатото измиване.

Събраната вода трябва да се източи. Това се прави от съображения за сигурност. Сега трябва да отворите машината и да преразпределите прането, В барабана нещата трябва да лежат равномерно. Ако в нагнетателния маркуч са се натрупали отломки, планът за действие изглежда така:

 • отворете люка на панела отдолу до предната страна.
 • вземете филтъра, отървете се от излишъка на самия филтър.
 • поставете този елемент обратно на мястото си.

шайба CM AristonЗа да проверите задвижващия колан, трябва да проучите съдържанието на машината, разположено зад задната стена на корпуса. Въоръжете се с отвертка, ако е необходимо, с резервни части и продължете.

 1. Първо изключете захранването на машината.
 2. Изключете маркуча, като предварително сте блокирали потока вода към шайбата.
 3. Извадете винтовете на задния капак с отвертка.
 4. Проверете за повреда при отстраняване на панела. Върнете износения или паднал колан назад, ако той е твърде износен, е необходима подмяна.
 5. Първо поставете колана върху малката шайба, а след това върху голямата шайба, с една ръка я превъртете в една посока.
 6. Поставете стената обратно на мястото си.

Дори и да има проблеми в нагревателя, тази ситуация не е безнадеждна. В допълнение, и двата проблема (включително с мотора) могат да бъдат решени едновременно. Първо трябва да развиете задния капак. Нагревателят е разположен под резервоара.

За да се тестват контактите, тяхното съпротивление се измерва с помощта на мултицет.

След като потвърдите неизправността, изключете проводниците от нагревателния елемент. Изключете централната гайка, но не напълно и след това леко натиснете болта навътре. Като извадите краищата, издърпайте този елемент от СМ. Чрез дупката, която се появява, можете да разгледате вътрешността на резервоара за наличие на чужди предмети и да ги получите, ако е необходимо.

Нагревателят за подмяна също се установява, ако действате в обратен ред. Преди да завиете панела на място, проверете дали има проблеми с двигателя, разположен отзад. Докато панелът не се завинтва, те могат да бъдат фиксирани на място. Следващата стъпка е да премахнете двигателя, за да проверите четките и други части.

 1. Изключете проводниците, свързващи двигателя към системата.
 2. Развийте фиксиращите болтове.
 3. Извадете мотора и четките, преценете състоянието им. Ако четките са износени, те трябва да бъдат сменени, както и ламелите и намотките.
 4. Преценете състоянието на тахогенератора, разположен до двигателя. Той също трябва да бъде заменен, ако се открият неизправности.

Самостоятелният ремонт на пералното оборудване е труден въпрос, но поне е възможно да се оцени степента на щетите. Дори и да не можете сами да го поправите, можете точно да идентифицирате проблема си с главния или сервизния център. Определено ще ви помогнат там.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини