Всичко за пералните машини

Пералнята Indesit не върти барабана

не върти пералнятаНе ми се иска да говоря лошо за марката Indesit, но пералните им понякога причиняват много проблеми на потребителя. По-специално, такава пералня често, без причина, барабанът спира да се върти. А понякога е още по-лошо - барабанните клинове по такъв начин, че не е достатъчно, за да го завъртят, е трудно да го завъртите на ръка. Какви са причините за този проблем и как да се премахнат тези причини, е описано в тази статия.

Какви са причините за неизправността?

Списъкът от причини, поради които пералнята Indesit не върти барабана не е толкова лесна за съставяне. Всичко ще зависи не само от марката, но и от модела на шайбата, както и от компонентите, които са инсталирани върху нея. Но като цяло въз основа на мнението на повечето експерти може да се състави списък на типичните неизправности, както следва:

 • барабанът е заседнал чужд предмет в резервоара;
 • имаше проблеми с задвижващия колан и шайбата на барабана на пералната машина (като правило, както с едното, така и с другото);
 • „Покрита“ моторна намотка;
 • въглеродни четки, с четка до метал;
 • изтрита от продължителна работа на ламелния двигател;
 • полупроводникови елементи на управляващия модул не са в ред.

Ясно е, че този списък не може да се счита за пълен, тъй като дори такава като цяло проста пералня като Indesit е доста голям набор от компоненти, възли, отделни части, електрически и електронни вериги, повреда в която може да доведе до спиране на барабана. , И ако вземете предвид, че поведението на някои модели в случай на срив не е подобно на поведението на други и, бидейки мирянин, лесно е да объркате причината и следствието, още по-добре ли е да поверите диагностиката на майсторите?

Тук, разбира се, всеки избира за себе си, но ако прочетете тази статия, вероятно не търсите лесни начини, така че ще измислим как да диагностицираме и надеждно да определим защо пералнята на марката Indesit не се върти.

Списъкът с причини ще се разшири значително, ако вземем предвид случаите, при които барабанът на пералнята Indesit се върти нестабилно. В този случай няма да разширяваме темата и ще разглеждаме ситуации, когато барабанът на машината се върти нестабилно в отделна статия

Ремък или шайба?

колан в пералнятаАко сте изправени пред ситуация, при която пералнята с марката Indesit не върти барабана, имайте предвид, че най-вероятно е задвижващият ремък да се е счупил или да е прелетял. Повредите на пръв поглед не са ужасни, добре, помислете за колан - отворихте задната стена и я издърпах обратно на малката и голямата шайба, но не беше там. Ако коланът на вашата пералня Indesit лети постоянно, това вече е симптом на много по-сериозен проблем - повреда на ролката на барабана. Какво трябва да се направи, за да се проверят тези версии?

 1. Изключете шайбата и я издърпайте от нишата, в която е инсталирана.
 2. Премахваме сервизния люк или задната стена (в зависимост от модела).
 3. След като отворим сервизния люк, веднага ще стане ясно какво се е случило с колана.
 4. Ако коланът е на мястото си, тогава продължаваме да търсим повреда на друго място, ако коланът е паднал, тогава първото нещо, което правим, е да изследваме барабанната ролка (голямото колело).
 5. Ако колелото е напълно непокътнато и няма признак за повреда, тогава можете спокойно да поставите колана на място и да свържете отново шайбата, но ако най-малката повреда е открита на шайбата, трябва да я смените. В противен случай коланът ще отлети постоянно.
 6. След това изследваме малката шайба, която е облечена на вала на двигателя. Ако откриете и най-малката деформация, също знайте - шайбата трябва да бъде сменена, защото това е причината за проблемите.

Подмяна на колана

Лесно е да се каже, че е заменен, но как да направите тази подмяна и възможно ли е дори да го направите сами? Нека започнем с големия детайл - ролката на барабана. За да го извадите от барабана на барабана, е необходимо да развиете болта, който е разположен точно в средата на шайбата.Как да го направя?

 • Блокирайте въртенето на макарата с дървен блок.

Ако шайбата вече е повредена, тогава няма причина да я защитим, защото вече я сменяме, друго нещо е болт и конец. Те трябва да бъдат запазени непокътнати.

 • Смажете болта с течност WD-40 и изчакайте 30-40 минути.
 • Взимаме тресчотка с подходяща големина глава и се опитваме да развием болта. В този случай не си струва да полагате ненужни усилия; в такъв случай основното нещо е да не разрушите болта с резба, главно дори нишката.
 • Щом успеете леко да разхлабите болта, тогава всичко е просто, развийте го и махнете старата шайба и поставете нова на нейно място, тогава можете да инсталирате само колана.

В тази ситуация не забравяйте, че след смяната на макарата винаги е по-добре да смените колана, така че има повече гаранции, че пералната машина Indesit ще продължи да работи нормално в бъдеще.

Нещо удари в резервоара

чужд предмет прониза резервоараЕкспертите пишат много, казват, че снимат видео за това какво се случва, когато чужди предмети влязат в резервоара на пералнята, колко скъпо се обръща тази ситуация. Потребителите обаче упорито продължават да вкарват нещата в барабана на автоматична машина, без да проверяват джобовете си. В резултат на това на дъното на резервоара можете да намерите хартиени щипки, копчета, щифтове, винтове, капачки от химикалки, бутони и много други.

И всичко би било наред, ако тези чужди предмети просто лежат на дъното на резервоара, но факт е, че те могат да причинят задръстване на барабана, което от своя страна е изпълнено с повреда на неясната стена на пластмасовия резервоар.

Важно! Ако резервоарът е заседнал поради падащ в него предмет, не се опитвайте да превъртате барабана или да стартирате програмата за пране. Незабавно извадете чужд предмет от резервоара.

Можете да премахнете нещо, което случайно попадне там от резервоара, или през отвора на тръбата за източване или през отвора на нагревателния елемент. При някои модели пералнята Indesit Ten е разположена отзад. Ако случаят е такъв, тогава просто отстраняваме задната стена, изключваме проводниците от нагревателния елемент и го издърпваме от резервоара, като предварително сме развили фиксиращата гайка. Отворът за нагревателя е достатъчно голям, за да се получи нещо от резервоара.

Ако моделът ви има перални машини Indesit Ten отпред, е по-трудно да премахнете предната стена, но знаете със сигурност, че причината за счупването е чужд предмет в резервоара, можете да направите следното:

 1. поставете пералнята отстрани;
 2. извадете дренажната тръба от резервоара през дъното;
 3. хванете предмет, хванат в резервоара, през отвора за източване.

Проблем с двигателя

Машинка Indesit пишеща машинаКакто знаете, двигателят на пералнята Indesit задейства задвижващия си механизъм, благодарение на който барабанът се върти. Логично е да се предположи, че ако двигателят не работи или не работи нормално, тогава барабанът няма да се върти - това е следващата възможна причина, поради която барабанът на пералнята Indesit не иска да се върти.

В колекторния двигател четките могат да бъдат изтрити, намотката може да се затвори и може да има проблеми с ламелите. Можете да прочетете как да проверите всеки елемент на двигателя за неизправности, както и как да отстраните тези неизправности в публикация Не върти барабана в пералнята Samsung.

Triac за контролен модул

контролно устройствоМоже би най-проблемната причина, която води до факта, че барабанът на пералнята Indesit автоматична машина спира да се върти, е неизправност на контролното табло. Тази причина може да бъде точно открита само от професионалист, който компетентно звъни на всички подозрителни полупроводникови елементи и прави съответните заключения.

Защо барабанът на пералната машина не върти машината Indesit, ако управляващият модул е ​​счупен? Причината като правило е в изгорелите контролни триаци, които са отговорни за контрола на двигателя. Но това е само един от многото изводи, които капитанът може да направи след стриктна проверка на вашия „домашен помощник“. Ето защо, ако основното подозрение падна върху електрониката, не се колебайте да се обадите на съветника. Не си струва да го поправите сами, можете да съсипете трайно контролния модул.

   

3 коментара на читателя

 1. Граватар Вася Вася:

  Как да смените четките?

 2. Граватар Илгиз Ilgiz:

  Какъв е проблемът? По време на миене не върти барабана, но функционира нормално по време на въртене.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини