Всичко за пералните машини

Как да сменим помпа в съдомиялна машина

подмяна на помпата в съдомиялната машинаКогато казваме: заменете помпата за съдомиялната машина Ariston, Bosch, от друга марка, имаме предвид или помпата (източваща помпа), или циркулационната помпа трябва да бъде заменена. При подмяна на помпата самият ремонт е по-опростен и по-евтин, но подмяната на циркулационната помпа ще бъде няколко пъти по-скъпа, дори ако сами ремонтирате. Прочетете за това как да замените една и друга помпа в тази статия.

Подготовка за работа

Някои майстори казват, че в повечето случаи ремонтът на съдомиялната машина може да се извърши с голи ръце. По принцип се изисква само плоска и отвертка Phillips. Но за да сте сигурни, трябва да подготвите клещи, мултицет и шил.

 • Клещи са необходими, за да затегнете закрепванията, върху които се държи помпата за съдомиялна машина.
 • За отстраняване на крепежни елементи са необходими отвертки.
 • Шилата е полезна, за да прегледате панелите, за удобството да ги премахнете.
 • За измерване на съпротивлението на електрическите елементи е необходим мултицет.

Но подготовката за ремонта и подмяната на изпускателната помпа, както и циркулационната помпа, не се ограничава до избора на инструменти, трябва правилно да подготвите самата съдомиялна машина. Какви действия трябва да бъдат извършени?

 1. мияч на чинии Bosch или Ariston са изключени.
 2. Ние блокираме водата.
 3. Развиваме долната декоративна лента, която се намира под вратата на "съдомиялната машина".
 4. Изключете входящите маркучи от тялото на машината.
 5. Издърпайте тялото на съдомиялната машина напред.
 6. Изключете маркуча за източване от сифона и го завъртете.
 7. Разстиламе целофан на пода, хвърляме няколко големи парцала отгоре и след това поставяме съдомиялната.

Важно! Горният метод подготвя за ремонт вградени съдомиялни машини Bosch, Ariston и други. Малко по-просто е да изключите и издърпате независими „съдомиялни машини“, но като цяло същността е същата.

Подмяна на изпускателната помпа: стъпка по стъпка инструкции

Помпата (дренажна помпа) сменя „една или две“, основното е да разглобите съдомиялната машина правилно, но може да има проблеми с това. Ако направите всичко според инструкциите, тогава целият ремонт от началото до края ще отнеме не повече от 20 минути, докато демонтаж на съдомиялна машина отнема най-много време. И така, пристъпваме към разглобяване на машината и подмяна на изпускателната помпа.помпа и циркулационна помпа

 • Отваряме вратата на съдомиялната машина Bosch или Ariston и изваждаме тавите и кошницата за съдовете от резервоара.
 • Изваждаме плоска пръскачка.
 • Развиваме пластмасовия филтър за боклук, който прилича на чаша.
 • Изваждаме филтърната мрежа.
 • Развиваме крепежните елементи, разположени под мрежата.
 • Сега трябва да завъртите или наклоните съдомиялната машина Bosch или Ariston отстрани.
 • Отстраняваме страничните панели и пластмасовите държачи.

Обърнете внимание! Когато сглобите колата назад, след като завършите ремонта, не забравяйте да поставите тези крепежни елементи на място.

 • Топлоизолацията може да попречи, затова я отстранете отстрани.
 • След това ние откачваме тръбата за пълнене и изключваме палета с агрегати от тялото на съдомиялната машина Bosch или Ariston.
 • След това всеки елемент, разположен в палета, е изключен, включително циркулационната помпа е изключена, за това внимателно изваждаме всички окабелявания.
 • Отстрани на циркулационната помпа има помпа, тя трябва здраво да се хване за ръка и да се завърти на половин завой наляво - помпата може лесно да се извади.

помпаСтарата помпа е премахната, сега трябва да получите оригиналната резервна част, която не просто ще е съвместима с вашата съдомиялна машина Bosch или Ariston, трябва да бъдат одобрени от производителя. Само в този случай може да се очаква, че съдомиялната ще работи нормално. Най-лесният вариант е да отпишете фабричните обозначения от старата помпа и да поръчате подобна в онлайн магазина.Или отидете до магазина, където се продават резервни части за перални и съдомиялни машини, покажете на продавача стара помпа и ги помолете да продават абсолютно същата.

Помпата (дренажна помпа) на съдомиялната машина Bosch или Ariston беше закупена, сега можете да продължите с нейното инсталиране. Помпата се вкарва в нишата на циркулационната помпа, завърта се на половин оборот вдясно, проводниците са свързани към контактите (преди това щепселът с проводниците е изключен), след което ние сглобяваме съдомиялната машина в обратен ред - ремонтът е приключил.

Как да сменим циркулационната помпа?

циркулационна помпаПомпата (дренажна помпа) на съдомиялна машина Bosch или Ariston се сменя лесно, но няма нищо сложно в подмяната на циркулационната помпа, основното е да имате представа за дизайна на вашия собствен „домашен помощник“. Изпускателната помпа само изпомпва отпадните води, а задачата на циркулационната помпа е по-сложна. Той задвижва водата в кръг, като я подава през пръскачките в резервоара, което ви позволява да миете съдовете.

Освен това в червата на тялото на циркулационния блок на съдомиялна машина Bosch или Ariston в някои случаи е монтиран пропускащ нагревателен елемент. Задачата му е да загрява водата, като поддържа температурата си по време на измиване. Ремонтите, които се свеждат до подмяната на циркулационната помпа, започват и с разглобяването на съдомиялната машина. Как става това, вече описахме по-горе. След това направете следното:

 • изключете дренажния маркуч от циркулационния блок;
 • извадете циркулационния блок от опорите, които са под него отстрани;
 • изключете входящия маркуч.

Важно! Преди отстраняване цялата окабеляване се изключва от циркулационната помпа. В този случай е препоръчително да подпишете всички транзакции, за да не объркате нищо по-късно.

Сега просто трябва внимателно да извадим циркулационния блок и да поставим нов на мястото му. На Bosch и някои други съдомиялни машини циркулационният блок е неотделим, следователно трябва да бъде заменен изцяло. Поставяме старото ново устройство и сглобяваме колата в обратен ред. Ремонтът свърши!

В заключение отбелязваме, че ремонтът на съдомиялната машина, който се свежда до подмяна на изпускателната или циркулационната помпа, няма да ви свърши сериозна работа. Основното нещо е да действате систематично и предварително да изучавате характеристиките на разглобяването на вашия „домашен помощник“, тогава ремонтът ще приключи успешно. Изпускателната помпа е малко по-лесна за смяна, но като цяло циркулационната помпа също се сменя лесно. Успех

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини