Всичко за пералните машини

Напрежението върху корпуса на пералнята

Напрежението върху корпуса на пералнятаВ процеса на използване на шайбата някои домакини изпитват неприятни усещания за изтръпване при докосване до тялото на оборудването. Това не са нищо друго освен малки токови удари. Такъв инцидент се случва, когато има напрежение върху тялото на пералната машина. Ще разберем какво да правим в такава ситуация, за да намалим вероятността от токов удар за потребителя.

Връзка към двупроводна мрежа

Ако вашата машина е свързана към двупроводно захранване, тогава дори и при оборудването в добро състояние, напрежението може да премине към случая. Предпоставка за това е определена характеристика на мрежовия филтър, който е оборудван с всяка шайба. Мрежовият елемент е двойка взаимосвързани кондензатори, единият от които свързва "черупката" на машината и фазата, а вторият - корпуса и нулевия кабел.няма заземяване в двуфазна мрежа

Производителите на перално оборудване обикновено произвеждат оборудване, фокусирано върху свързване към трипроводна мрежа с отделен защитен проводник. В тази ситуация защитникът от пренапрежение ще функционира до пълния си потенциал, перфектно се справяйки със задачата си. И така, общият кабел придобива потенциал от 110 V, но в същото време зарядът напълно напуска пералнята.

Но всъщност такова оборудване за миене, несъзнателно, често е свързано към двуфазна захранваща мрежа. В този случай на тялото на машината се натрупва напрежение 110V. Използвайки такава шайба, лесно можете да почувствате токов удар, който обикновено е краткосрочен, но много болезнен.

За включване в двупроводна линия не трябва да купувате перално оборудване, което е монтирано в Европа и първоначално е ориентирано към европейския пазар, това не е напълно безопасно.

Износено окабеляване

Голата електрическа инсталация в шайбата далеч не е рядкост. Опитните занаятчии често са се налагали да се справят със ситуации, при които изолацията просто се износва с течение на времето поради постоянно изпитващи вибрации. Голи кабели могат да бъдат намерени в почти нови коли, те могат да бъдат ухапани от мишки или плъхове.

В тази ситуация се отбелязва наличието на фаза по случая. В началото напрежението може да бъде малко, но впоследствие е лесно да се получи шок от 220 волта. Често машината е инсталирана в банята, а при висока влажност шансът на токов удар става още по-голям.

Изчерпаните проводници са сериозен проблем, който застрашава здравето и живота на потребителите.

от вибрации, окабеляване и чипове се повреждат и затварятАко от не съвсем точната работа на линейния филтър може да се получи само неприятно усещане, тогава „уморената“ изолация може да причини голяма вреда на потребителя, следователно причината трябва да бъде отстранена възможно най-скоро.

Много е важно да изградите потенциална система за изравняване в банята. Цялото оборудване, разположено тук: тръби, душ кабина, вентилационен канал и самата пералня трябва да бъдат надеждно свързани помежду си с помощта на изравняваща електрическа връзка.

Системите за изравняване на потенциалите, за да се гарантира пълната безопасност на членовете на семейството, обаче са малко. Една верига все още остава незащитена. Говорим за корпуса на миещата система - човешкото тяло - подовото покритие на стаята. Какво да направите в този случай за повече защита? Има 2 възможности:

 • включете прекъсвача на остатъчния ток;
 • заземете „тялото” на машината.

RCD в двуфазна мрежа ще има малко по-различен принцип на работа. Няма да работи, когато проводникът се скъса. Защитата се активира, когато потребителят докосне „черупката“ на пералнята. Фактът, че RCD се задейства само след докосване на случая, не е напълно приятен, но вероятността от токов удар ще бъде сведена до минимум.

Тъй като силата на тока ще бъде минимална при докосване до кутията, прекъсвачът на остатъчния ток може да бъде избран с номинална стойност до 30mA. По-добре е собствениците на къщи и апартаменти с остарели двужилни електрически устройства да купуват контакти веднага с вградени RCD, така че ще има много по-малко проблеми с фалшивото активиране на защита.

Заземете машината

Заземяването на домакински уреди е най-надеждният вариант да предпазите себе си и семейството си от токов удар. В случай на повреда в захранващото окабеляване, токът просто ще бъде пренасочен към заземяващия електрод и ще бъде напълно безопасен за хората.

С организацията на защитно заземяване човек може да срещне различни проблеми. Не използвайте водопроводни и канализационни тръби като заземяващ елемент. Правилата също категорично забраняват свързването на неутралните и работещите кабели без използване на устройство, което оценява заземяването. Така че, ако къщата ви има двупроводна мрежа, ще трябва само да се надявате, че разпределителното табло за достъп е заземено, в противен случай няма да е възможно да обезопасите пералното оборудване.

За да се справите с въпроса за заземяването на вашата многоетажна сграда, трябва да се свържете с организацията, обслужваща къщата: мениджърска компания, HOA, център за изчисляване на комунални сметки и др.

Ако притежавате частна къща, построена върху парцел, приземният контур може да бъде организиран самостоятелно. Имайте предвид обаче, че тези работи ще изискват много усилия и време от вас, но в крайна сметка ще получите гаранция за пълна безопасност за себе си и членовете на семейството, когато използвате шайбата.

Първата стъпка е да определите мястото, където ще бъде начертана заземяващата верига. В случай на прекъсване на захранването, напрежението ще отиде към заземяващите щифтове, така че вероятността човек да бъде там трябва да бъде намалена до нула. Наличието на живо същество на мястото на изхвърляне на електрически ток в почвата може да доведе до неговата смърт. Много е важно да поставите електрическите кранове на невиждано място. За предпочитане е да се организира заземяващ контур зад къщата, на не повече от 1 метър от основата на сградата.

Около мястото на източване на електричество е по-добре да се издигне малка ограда, заграждаща опасната зона.

След като разположението е избрано, можете да продължите да създавате структурата. Алгоритъмът на действията ще бъде следният:

 • използвайте лопата, за да копаете равностранен триъгълник (всяко ребро е дълго около 1,2 метра и има дълбочина на браздата от 0,5 до 0,7 метра);
 • Изкопайте подобен окоп до верандата на сградата;
 • вземете подготвената армировка и чук във всяка върха на триъгълника метален прът на 2 метра в земята, оставяйки само горните краища. Те ще изпълняват функцията на електродите;
 • сгънете метални ъгли с дебелина 3,5 мм или повече в триъгълник. Ъглите на фигурата трябва да докосват електродите. След като конструкцията е сгъната заедно, пристъпете към заваряване на върховете;
 • в изкоп, водещ до верандата, поставете метална плоча, единият й край трябва да бъде заварен към горната част на получения триъгълник;
 • свържете заземяващия проводник към плочата с болт;
 • запълнете всички окопи с почва.

организация на заземяване в частна къща

Важно е да се обърне внимание на качеството на почвата на обекта. Ако в района преобладава пясъчна възглавница, е необходимо да се увеличи проводимостта на почвата с физиологичен разтвор. В основата на електродите трябва да се излее специална течност.

В края на краищата ще трябва да измерите съпротивлението на полученото заземяване в къщата. За тези цели е най-добре да използвате специално устройство, но цената му е твърде висока. Какво да направите, ако няма възможност за закупуване на мултицет?

Възможно е да се провери работоспособността на системата с обикновена лампа, консумираща поне 100 вата. Свържете го с първия контакт към заземяващия проводник, а вторият - към фазата. Лампа, изгаряща с ярка светлина, ще показва правилната инсталация.Ако осветлението е слабо, тогава контактът е слаб и ставите на конструкцията трябва да бъдат преработени. Напълно неосветена лампа показва грешка в дизайна, тук ще трябва да преразгледате изцяло целия контур. Какви изводи трябва да се направят от този материал?

 1. Ако вашият дом е оборудван с трижилно окабеляване и машината пробива в корпуса, уверете се, че връзката на заземяващата верига е непокътната. За да направите това, проверете напрежението между пералнята и фазовия контакт с тестер;
 2. В случай, че апартаментът има двупроводна мрежа за захранване, опитайте се да направите отделно заземяване на шайбата и организирайте потенциално изравняване;
 3. Ако не е възможно да се създаде отделно заземяване, изравнете потенциала в помещението, където е монтирано пералното оборудване, и включете устройството за остатъчен ток поне 30 mA във веригата на машината.

Ако има напрежение върху корпуса на пералнята, трябва да се вземат мерки за отстраняването му. Подобна ситуация е изключително опасна и може да доведе до токов удар за потребителите на оборудване.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини