Всичко за пералните машини

Бяло покритие върху съдове и в съдомиялната машина

покритие за съдомиялна машинаСъдомиялната машина трябва да мие чиниите безупречно, защото харчим много пари за различни таблетки, соли, изплаквания, прахове. Но често продукцията не е това, което са очаквали. Чиниите и тиганите покриват бяла плака и петна, и не само това, дори стените на съдомиялната също имат такава плака. Какви са причините за това неприятно явление, нека разберем.

Причина първа: твърдост на водата

Основната причина бяла плака се появява по стените на съдомиялната машина или върху съдовете е твърда вода. В такава вода има повишено съдържание на калциеви соли, желязо и други примеси, следователно при изсушаване се появява бяло покритие. За тази цел в съдомиялните машини е изграден йонен обменник с резервоар, пълен със смола. Йонообменникът е отговорен именно за омекотяването на водата, но за да възстановите способността й да прави това, трябва редовно да добавяте специална сол в резервоара.Сол за съдомиялна машина

Ако не добавите сол, след няколко цикъла може да не забележите нищо, мислейки, че машината мие всичко без сол. Но не е толкова просто! Известно време йонообменникът наистина ще омекне добре водата, но след това ще я влоши и при дълго отсъствие на сол изобщо ще се счупи.

Да имаш сол не е всичко. Трябва да регулирате потока на солта в съдомиялната машина, което зависи от твърдостта на водата във вашия район. Настройката на твърдостта на водата е описана подробно в инструкциите за всяка машина, така че не забравяйте да я прочетете преди употреба.

За ваша информация! Някои скъпи съдомиялни машини имат сензор за автоматично откриване на твърдостта на водата, машината ще определи твърдостта и ще избере програма.

Втората причина: качеството и дозировката на перилните препарати

Много честа причина, когато бялото покритие се появява върху съдовете след измиване, е неправилната доза на почистващи препарати, особено в случаите, когато в региона има мека вода. Бялото покритие върху чиниите може да остави:

  • лошо измит прах;
  • слабо разтворима таблетка;
  • недостатъчен препарат за изплакване или липса на такъв.

средство за изплакванеПрахът за съдомиялната машина се измива лошо, ако се излее твърде много или самата пудра е с лошо качество. Когато използвате прах, трябва да се използва препарат за изплакване. Важно е правилно да настроите консумацията на средства за изплакване, най-точно, според потребителите, това може да се направи експериментално. Както прекалеността, така и липсата на средства за изплакване са лоши. С липса на бяла плака се появява, с излишък - прекомерен блясък и филм на дъгата.

Важно е не само колко средство за изплакване влиза в цикъла на измиване, но и къде се излива. Някои успяват да излеят препарат за изплакване с прах. В резултат на това препаратът за изплакване се измива още на етапа на измиване и трябва да дойде след първото изплакване, преди окончателния цикъл на изплакване.

Хапчета с лошо качество се отмиват лошо, така че си струва да замените почистващия препарат с нов, различен производител. Някои отбелязват, че използването на отделни средства дава по-добър резултат, твърдейки, че комбинираните хапчета имат средна доза вещества. В реални условия всеки има различна твърдост на водата, хората зареждат съдомиялна машина по различни начини, а съдомиялните също са различни, държат различно количество съдове, консумират различно количество вода. Детергентите могат да се дозират, като се избере оптималната доза за вашата съдомиялна машина.

Важно! Не използвайте почистващи препарати за съдомиялна машина или непроверени домашни продукти. Резултатът от такива експерименти може да бъде не само бяла плака и петна върху съдовете след измиване и сушене, но и повредата на оборудването.

Някои потребители на съдомиялни машини отбелязват, че бялото покритие върху съдовете остава, когато солта навлезе в камерата. Например, те случайно поръсиха, когато го изсипаха в йонообменника или капакът на йонообменника не беше плътно затворен, или може би солта се изсипва заедно с праха в отделението за почистващи препарати.

Третата причина: неизправности, нарушаване на правилата

Появата на плака и петна върху съдовете след миене в съдомиялната машина може да се дължи на технически неизправности. Такива неизправности включват:

  • задръстване на капака на отделението за прах и таблетки, в резултат на което прахът се измива лошо или таблетката остава неразтворена;
  • запушени филтри за съдомиялни машини;
  • запушени отвори в спринклерите и намалено налягане на подаване на вода.

Можете да отстраните тези проблеми сами, без да включвате съветник. Първо, необходимо е да се извърши цялостно почистване на съдомиялната машина. Първо изплакнете цедките и след това започнете миенето на празен ход. със специален препарат, който ще измие плака от стените на машината, ще почисти всички отвори от варовик, ще спаси колата от неприятна миризма.

Важно! Пълното почистване на машината трябва да се извършва най-малко два пъти годишно, независимо от интензивността на работа.

Що се отнася до капака на отделението, при някои автомобили, произведени от Китай, капакът е лошо поставен и се прибира при отваряне. За да разрешите проблема, можете да замените такова отделение или да смилате капака с файл, за да отговаря на размера.бяло покритие върху чинии

Капакът на отделението може да не се отвори правилно поради неправилно поставени съдове, които пречат на това. Дори ако капакът се отвори, ако съдомиялната машина не е поставена правилно и е претоварена, съдовете може да не се мият добре и не се изненадвайте, че след измиване остават бели отлагания върху съдовете.

Ако постоянно поръсвате сол, използвайте добри и доказани почистващи препарати, разпределяйте ги правилно и спазвайте правилата за работа на съдомиялната машина, но в нея все още има бяло покритие, тогава йонообменникът може да се счупи. Това рядко се случва. При модели със сензор за твърдост на водата този проблем може да възникне, ако сензорът се счупи. Трудно е да се диагностицира подобна повреда, по-добре е да се повери на професионалист.

По този начин може да има много причини, поради които бялото покритие остава в машината след измиване. Повечето от тези причини могат да бъдат определени емпирично само чрез подмяна на почистващи препарати, промяна на дозировката им или чрез цялостно почистване на машината. Ако не беше възможно да установите причината, трябва да се свържете с сервизния център.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини