Всичко за пералните машини

Нагревателен елемент (TEN) за пералнята

TEN за пералнятаTEN е нагревателен елемент. Задачата му е да загрява водата до необходимата температура в пералнята. В различните модели автомобили той може да бъде разположен по различни начини. При някои е от предната страна, в други от задната страна. И в двата случая нагревателният елемент е прикрепен към дъното на резервоара. И два проводника отиват при него.

Когато пералнята изведнъж не започна да загрява водата, първото нещо, което трябва да направите, е да проверите работата на нагревателя. В крайна сметка, нейната повреда е една от най-честите неизправности в този тип домакински уреди. Нагревателният елемент отказва поради контакт с твърда вода. С редовното си отопление се покрива с котлен камък. И именно изметът е една от основните причини за счупване.

TEN се счупи - как да се промени?

Първо трябва да проверите дали захранването е изключено в пералнята. За да го изключите, просто издърпайте щепсела от контакта.

След това трябва да премахнем капака на пералнята. Най-често нагревателят се намира отзад. И това се прави просто. Тъй като в повечето модели задният капак може лесно да се свали, ако е необходимо. Монтира се само на четири болта или винтове.

Ако във вашата пишеща машина е разположена отпред, ще трябва да се оправите.

Сменете нагревателя

За да премахнете предната стена на корпуса, ще трябва да премахнете скобата, закрепваща маншета. Обикновено се отстранява с помощта на чифт клещи или отвертка, в зависимост от това какъв тип скоба се използва. След това трябва да приберете маншета вътре в барабана, така че да не се намесва. След това бравата на люка се отстранява. Той е фиксиран на два болта.

Също така трябва да премахнем контролния панел. За целта първо свалете капака (горната част на корпуса) на пералнята. Монтира се на гърба с два болта. Отстранявайки тези болтове, можем да плъзнем капака от каналите. За целта натиснете капака отпред и отзад. След което лесно се отстранява. След това изваждаме пластмасовата табла за дозатор от бункера. След това развийте фиксиращите винтове и поставете контролния панел нагоре, така че да не пречи на по-нататъшната работа.

След това извадете долния цокъл. При някои модели той е с болтове, в други - ключалки. Може би зад него ще има винтове, които също ще трябва да се развият. След всичко това най-накрая можем да премахнем предната стена на пералнята.

Подмяна на нагревателя

Подмяна на нагревателния елемент на пералнятаСега ще извлечем нагревателя. Както писахме по-горе, десетте са разположени на дъното на резервоара. И първо трябва да премахнете проводниците от него.

Ако се страхувате да забравите къде са прикрепени проводници, тогава първо можете да снимате позицията им на телефон или камера. След това извадете клемите от видимата част на нагревателния елемент на пералнята.

След това е необходимо да развиете фиксиращата гайка, която е разположена в средата на нагревателя. Не е необходимо да го премахвате. Необходимо е само да се развие до максимум, но така, че все пак да опира в края на нишката. Тогава той, заедно с изпъкналия щифт, трябва да бъде натиснат навътре. Може да се наложи да чукнете върху него с чук, за да направите това.

Тогава можете да вземете нагревателя. За да направите това, може да се наложи да го забиете с прорезаема отвертка или нож. След като премахнете стария счупен нагревател, можете да го отстраните отстрани и да инсталирате нова част. Всичко върви точно по същия начин, но в обратен ред.

Видео за тези, които имат нагревател, разположен отпред на машината

За тези, които имат нагревателен елемент отпред (най-често в машините на Bosch), сме подготвили специално видео, за да демонстрираме ясно целия процес на подмяна на нагревател със собствените си ръце. Той е на английски, но не е необходим превод. Просто трябва да повторите всичко, което прави майсторът. И ще бъдете щастливи! Гледайте видеоклипа и направете подмяната на десетте със собствените си ръце:

Видео за тези, които имат нагревателен елемент на гърба на пералнята

Сега, за другите ни читатели, тези, които имат модел на машина, който предполага наличието на нагревателен елемент на гърба, което, между другото, е по-често срещано в Русия, подготвихме и видео. Имате повече късмет. И не е нужно да премахвате предната стена на машината. В крайна сметка, това е по-дълго и по-трудно, отколкото просто да развиете няколко болта на гърба и да го извадите. Стигането до нагревателния елемент тук не е проблем.

След това просто трябва да извадите проводниците и развийте гайката. Също така гайката не може да бъде напълно усукана, а оставена в края на нишката. След това също ще трябва да натиснете щифта и да извадите нагревателя. Можете също така да направите снимка на проводниците предварително, ако е необходимо. Това ще ви помогне да запомните къде да прокарате кабела при сглобяването. Гледайте видеоклипа с подмяната на нагревателния елемент на пералнята:

Къде да закупите нагревателни елементи?

Къде да купя TENАко се чудите, къде да купите нагревател? Тогава ще ви помогнем. За да закупите нагревател, можете да се свържете с всеки сервизен център, обслужващ марки машини, подобни на вашите. Можете също да кандидатствате за обява във вестника за продажба на резервни части. Не препоръчваме закупуване на употребявани части. В крайна сметка нов нагревателен елемент не е достатъчно скъп.

И най-лесният начин да закупите нагревател е да намерите продавач, използвайки Интернет. За целта отворете всяка търсачка. Можете да използвате най-популярните опции или по-скоро Yandex или Google.

След това напишете в линията за търсене нещо от рода на: „купете нагревателен елемент в Москва“. Ако вашият град не е Москва, тогава заменете думата "Москва" с името на вашия град. И натиснете клавиша Enter. След тези стъпки ще видите резултатите от търсенето. Това са сайтовете, които според мнението на търсачката са най-подходящи за вашата заявка. Кликнете върху тях, запознайте се с цената на отоплителните елементи и изберете подходящия онлайн магазин, обадете се и поръчайте нагревателен елемент за вашата пералня. Най-вероятно, когато общувате по телефона, трябва да посочите модела на вашата пишеща машина.

Ако изведнъж продавачът не е имал нужния нагревател, тогава се обадете на следващия. Ако живеете в малък град или село, тогава може да се наложи да поръчате артикула с доставка от друго по-голямо населено място. Можете също да отидете и да вземете артикула сами. Но в този случай препоръчваме първо да се свържете с продавача и да се уверите, че резервната част е налична. Това ще ви помогне да спестите време и да не пътувате напразно.

Желаем ви успешна подмяна на дефектната част. И така, че пералната ви машина ви служи добре. И дълго време бях доволен от качествената работа и чистото, приятно миришещо бельо. Продължете да изследвате нашия сайт, тук ще намерите много интересна и полезна информация. И хубав ден!

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини