Всичко за пералните машини

Пералнята не се мие след набор от вода

пералнята не миеАвтоматичната пералня е сложен домакински уред, който може да работи неправилно. И понякога това се случва в най-неподходящия момент. Какво става, ако машината изтече вода за измиване, но след това процесът не започва, защо машината не се мие? Подобен проблем не е рядкост и причините за това може да са различни.

Причини за неизправността

Ако пералнята изтече вода, но не работи по-нататък, това изобщо не означава, че тя ще трябва да бъде изхвърлена. Някои причини за подобна повреда могат да бъдат елиминирани със собствените си ръце. И така, какво може да се случи, защо миенето не започва?

 • Задвижващият колан е полетял (ако има такъв).
 • Имаше повреда в електродвигателя, така че барабанът не се върти.
 • Десетте изгорели, което означава, че водата не се загрява - измиването не започва.
 • В контролното табло има неизправност (рядко се случва).

Сменете задвижващия ремък

Ако пералната машина има директно задвижване, тогава тази неизправност се изключва незабавно, тъй като в такава машина няма задвижващ колан. В противен случай е най-добре да започнете диагностиката на пералнята с колан. Това е една от най-честите причини машината да събира вода, но измиването не започва.

Какво може да се случи с колана? Той може да излети при неправилно транспортиране или инсталиране или да се износва при продължителна употреба, което изисква подмяна. Във всички перални машини с задвижване на колан и предно зареждане на пране коланът е разположен зад задния капак на корпуса, На машини с най-високо зареждане коланът е разположен зад страничния капак. Когато свалянето на капака не трябва да представлява проблем, просто трябва да развиете всички болтове, държащи този капак.

Ако коланът е отпаднал, той трябва да бъде изтеглен от кутията и внимателно да се провери за дефекти, ако има такива, той трябва да бъде заменен с нов. За да носите работен колан, трябва:

 1. поставете го първо на двигателя.
 2. с лявата ръка дръпнете колана нагоре, а с дясната ръка започнете да го поставяте върху шайбата;
 3. след това внимателно завъртане на макарата обратно на часовниковата стрелка, ние облечем колана напълно.колан за перална машина

Сменете повредения колан, стартирайте тестовия режим на измиване, уверете се, че машината изпълнява режима на пране според нуждите.

Проверяваме десет и двигателя на машината

Втората причина, в резултат на която пералната машина може да спре миенето, е неизправност в електродвигателя или по-скоро износване на четките вътре в него. Но моторът в пералнята може да бъде асинхронен, тоест без четки. В този случай стартовият кондензатор се проваля.

За ваша информация! Двигателят може да не се стартира в случай на прегряване например след 2-3 часа и половина измивания подред. В този случай просто трябва да оставите колата за известно време, оставете двигателя да се охлади.

За да смените четките в двигателя, е необходимо да извадите двигателя. Обикновено се монтира на чифт болтове. Освен това трябва да премахнете съществуващите сензори и колан от двигателя. Сега взимаме двигателя и използваме отвертка, за да извадим терминала от четката.
терминал за четка в двигателяСега поставяме малка плоча в слота, огъваме я и я изваждаме. По същия начин се отстранява втората четка.подмяна на четка в двигателя

След това ние вмъкваме нова четка в държача на четката, компресираме пружината на четката и фиксираме тази пружина с плоча. Слагаме терминал върху чинията. По същия начин поставяме втората четка. Поставяне на пералня.

При някои модели перални машини, след като машината изтече вода, измиването може да не започне поради повреда на нагревателя. В този случай няма загряване на водата и температурният сензор не изпраща сигнал, за да продължи процеса на измиване. Но в същото време на дисплея трябва да се появи код за грешка по отношение на повредата на нагревателния елемент. Ще се изисква проверете работата на десет и ако е необходимо, заменете го с нов.

Проблем в контролното табло

Ако проверката на двигателя, нагревателя, задвижващия колан не разкри причината машината да изтече вода и да не започне да се мие, тогава има голяма вероятност от повреда в електричеството или контролния модул. Проверката на електричеството е старателна работа, включваща проверка на всички клеми и проводници. Може би някаква жица е изгоряла или терминалът е окислен, след като сте я почистили, можете да възстановите машината до работоспособност.

пулт за управление на пералняСъвсем друг въпрос е дали има неизправност в електронната платка. Чрез него се превключват етапите на измиване, по-специално, когато машината изтегля вода и водата достига определено ниво, от пресостата към модула пристига сигнал, тогава сигнал трябва да премине от модула към двигателя, но това не се случва поради неизправност.

Ако контролната платка се развали, по-добре е да се свържете с професионалист, който може да определи дали платката може да бъде ремонтирана или подменена напълно. Ако сте добри с електрониката, можете да опитате сами да проверите платката. Но не бихме препоръчали да поемате рискове - защо? Защото може да се превърне в още по-големи проблеми.

Някои потребители отбелязват, че ако машината изтегля вода, но не започне да се мие, причината може да е запушен филтър за източване или маркуч. И след почистване на дренажната система, машината започва да работи както трябва. Според нас потребителите в този случай не са съгласни с всички „симптоми“ на пералнята или ги описват неправилно, което означава под фразата „не изтрива“, симптомът „не се източва“, „програмата замръзва“ и т.н.

Много е важно точната „диагноза“ да опише правилно симптомите на повреда на пералнята.

Така че, отбелязваме, че пералнята може да не започне да мие, след като водата е изтеглена поради няколко причини. Повечето от тези причини са доста лесни за определяне сами и след това отстранете проблема. Би било желание и търпение и всичко останало ще последва. Добър ремонт!

   

16 коментара на читателя

 1. Граватар Макс Max:

  Машината след включване на програмата изтегля вода и веднага се източва

  • Граватар Ира Ira:

   Машината изтегля вода и се оттича веднага

 2. Граватар Максим максима:

  Всички функции работят добре, завъртат, изплакват и изтриват - не се изтрива, каква е причината?

 3. Граватар Олга Олга:

  Машината изтегля вода и веднага дава грешка (всички светлини мигат).

 4. Граватар Владимир Владимир:

  Тя изтегля вода, за известно време нищо не се случва, след това се оттича и се изключва. Машина Ардо.

 5. Gravatar Anonymous аноним:

  Машината Indesit набира вода дори за изплакване и веднага се отрязва ...

 6. Граватар Татяна Татяна:

  Машината Indesit събра вода, започна да се мие, след това всички индикатори спряха да мигат и помпата започна да се източва. Опитах да се въртя, помпата все още се включва и отново всичко мига. Каква е причината? Help.

 7. Граватар Николай Николас:

  Машината изтегля вода, след това щракнете и замлъкнете.

 8. Граватар Светик Svetik:

  Машината Samsung Diamond WF8500NHW изтегля вода, изстисква я, източва я, но когато изберете режима на измиване, тя просто напълва водата, почти пълен барабан и не мие. Какво може да бъде? Моля, помогнете!

  • Граватар Гуля таласъм:

   Решихте ли проблема?

 9. Граватар Олга Олга:

  Машината започва да изтегля вода, действието продължава 30-60 секунди и става. Времето за измиване продължава, но просто стои. Каква е възможната причина за повредата?

 10. Граватар Елена Елена:

  Промених лагерите. Всички събрани. Машината черпи вода, но не изтрива. Завъртане работи.

 11. Граватар Луда Луда:

  Daewoo пише вода и тишина ...

 12. Граватар Рита Рита:

  Машината BEKO черпи вода, но не изтрива. Четките заменени.

  • Граватар Татяна Татяна:

   Същият проблем ... какво направи?

 13. Граватар Ира Ira:

  Добре дошли! Машината налива вода, бутоните работят, но не искат да се мият. След това след 20-25 минути всички бутони светват. Каква е причината?

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини