Всичко за пералните машини

Колко оборота да сложим пералнята?

Колко оборота да сложим пералнятаСъвременните шайби впечатляват със скоростта и капацитета си, но високите стойности на етикета логично увеличават цената на единицата. Особено когато става въпрос за въртене. Наред с обичайните автоматични машини с лицеви опори от 1000-1200 оборота в минута, има и модели, които могат да ускорят до 1800 и дори 2000 завъртания. Но наистина ли е необходимо това състезание, засилено ли е износването на частите и дали всички тъкани могат да издържат на такива товари? Ние предлагаме заедно да разберем колко оборота да поставим в програмата на пералната машина за безопасен и ефективен цикъл.

Какво определя избора на обороти?

Повечето перални машини предлагат на потребителя независимо да регулира скоростта на въртене, докато функцията бъде напълно отменена. Това се дължи на необходимостта от "настройване" на пералнята под прането, разположено в барабана. Тъй като памучните изделия и нещата, изработени от смесени тъкани, могат лесно да издържат на натоварване от 1000 оборота, а деликатните материали, коприна, вълна, полиестер, се деформират, ако избутването се случи при маркировка над 400.

Потребителят може независимо да регулира броя на завъртанията на въртене в зависимост от вида на тъканта на дрехите, които ще се перат.

Но основните граници са определени от производителя. Оптималната максимална скорост и минимум зависи от възможностите и мощността на машината. Как да определим на какво е способна пералнята, ще разкажем по-нататък.

Speed ​​функции автомобили

За да разберете колко добре машината извива, на потребителя ще бъде помогнат класът на извиване, прикрепен към фабричния етикет. Има само седем от тях - A, B, C, D, E, F и G, където „A“ се счита за по-добър, а „G“ се счита за най-лошия. Нивата се задават на устройството в зависимост от два параметъра: остатъчната влага на прането и оптималния брой обороти в минута.ефективност на въртене

На първо място се обръща внимание на остатъчната влага. С други думи, специалистите измерват колко сухо е станало прането след цикъла на въртене. Изчислението е просто: първо нещата се претеглят преди измиване, а след като барабанът е спрял напълно. Тогава по-малкото се изважда от по-голямото и резултатът се разделя на "сухото" тегло и се умножава по 100%. Полученият процент ще покаже степента на сухота на тъканта и ще разкрие класа на въртене:

  • до 45% - А;
  • до 54% ​​- B;
  • до 63% - С;
  • до 72% - D.

Остатъчната влага в моделите от клас E, F и G се отделя с около 15-20%. Поради ниската мощност на въртене, тези шайби почти изцяло се прекратяват и не се продават.

Но да преследвате автомобили с марка "A" или "B" няма смисъл. Всъщност разликата между процентите само изглежда голяма, но в действителност те са еднакво мокри неща. Разликата е само в няколко допълнителни часа сушене, докато качеството на измиване остава на същото ниво. За какво се купува пералнята.Gorenje WA 65205

В допълнение към остатъчната влага, максималният допустим брой обороти в минута също влияе върху ефективността на натискане. Тоест, колко бързо двигателят върти барабана, за да освободи влага. Колкото по-висок е индикаторът, толкова по-голяма е скоростта и по-близо до заветния спин клас от ниво „А“. И ако по-рано марката от 1000-1200 завъртания се смяташе за невероятна, сега някои машини могат да се ускорят до 2000 година. Ярък пример е моделът Gorenje WA 65205, който предлага най-мощната производителност на двигателя и барабана.

Доказано е, че колкото по-висока е скоростта на въртене, толкова по-малко соли на твърдост остават в тъканите на влакната и прането става по-меко.

Друг въпрос е дали са необходими космически скорости или е достатъчно средна стойност от 1000 оборота? Илюстрираме схемата на процеса на въртене. Започва веднага след източване на водата след изплакване. Двигателят след спиране започва да увеличава мощността, постепенно набира скорост. В същото време барабанът се развива и прането, разположено в него, се притиска към стените поради центробежна сила.Влагата се изтласква от нещата и през дупките навън в резервоара. Прането се изсушава и отделената течност, постепенно натрупвайки се изпомпва в канализацията с помпа. До края на програмата скоростта достига своя максимум и се задържа за 2-3 минути, след което системата се забавя. Така посочените 2000-та се постигат за няколко минути.

Наистина ли е необходима висока скорост на въртене?

Широко разпространено е мнението, че прекомерните обороти влияят на живота на пералнята. По-конкретно се смята, че ако машината може да издържи силно ускорение, тогава нейният дизайн и части са по-здрави и надеждни. Но сега експертите казват, че това е мит.

В момента няма пряка връзка между максималната издържаща скорост и надеждността на домакинските уреди. Дори като имаме предвид, че силното ускорение изисква силни части, не трябва да забравяме, че в същото време общите натоварвания и износването на резервните части се усилват. Следователно по-малко стабилните компоненти на машини с ниска скорост, които не са подложени на въртене при 2000 оборота в минута, не се отклоняват от по-напредналите конкуренти. И така, единици с максимум 600 оборота работят правилно за 7-10 години.

Много зависи от производителя и качеството на използваните материали. Това е марката, която определя периода на безпроблемна работа и поема гаранционни задължения, Вярно е, че предварително обявените номера се преразглеждат във времето. Ярък пример ще бъде компанията "Ariston", която намали срока на произведеното оборудване от 10 на 7 години. Нямаше официални изявления и се усещаше, че решението се влияе от оплакванията от потребителите и желанието на компанията да „хеджира“. Най-вероятно въпросът е използването на нискокачествени резервни части с цел намаляване на производствените разходи и увеличаване на търсенето.

Високоскоростните перални машини са престижни и скъпи, но в ежедневието използването им е съмнително. Като правило, ако искате бързо да изсушите прането, потребителят ще използва сушилня или ютия, а със стандартните висящи неща 20-30% влажност не играе роля.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини