Всичко за пералните машини

Как да миете чинии в съдомиялната машина?

Как да миете чинии в съдомиялната машинаВ Русия миялните машини набират все по-голяма популярност. Все пак има привърженици, че миенето на чинии на ръка, според тях, е едновременно по-икономично и по-безопасно. Мнозина обаче не са съгласни с тях. Ако миете съдовете в съдомиялната машина правилно, резултатът ще надмине всички очаквания!

Ще се справим с комплектите

Така че съдовете да се мият добре и в същото време нищо да не се счупи, счупи или огъне, трябва правилно да заредите съдомиялната машина. Но потребителите, които наскоро закупиха PM, често срещат трудности при зареждането на кошницата за ястия. Какво и в кое отделение да сложа? Какво става, ако ястията не се поберат в отделения?

Основното нещо, което трябва да запомните е, че кошницата не може да бъде претоварена! Много е вероятно след такава обработка с вода приборите за хранене да трябва да се мият или мият ръчно и тогава каква е ползата от ПМ?

Всъщност всичко е просто! Съсредоточете се върху комплекти. Комплектът се състои от няколко вида чинии, чаши, вилици, лъжици и ножове за хората. Това е стандартен комплект, но комплектите могат да варират. Тази информация трябва да бъде посочена в инструкциите за съдомиялната машина. Вижте от какво се състои комплектът и от колко комплекта се вписва кошницата. Ако са 4, тогава не зареждайте например повече от 4 чинии за супа и т.н.комплекти съдове за готвене

Ако трябва да измиете нещо, което надхвърля, например черпак или нещо друго, измийте отделно от други съдове, за да няма претоварване или други неприятни последици.

Особено внимание към подреждането на чиниите

Стандартният модел на съдомиялната машина се състои от две кошници: горната и долната, както и специална табла за малки прибори за хранене, която се предлага като допълнителна част и се задава от потребителя за миене независимо.

И така, отворихте миялната машина и виждате два рафта за зареждане на чинии. Знаеш ли, че най-долният е за големи работни съдове, като тигани, тенджери, огромни чинии и т.н. Горната от своя страна съдържа обичайните чинии, чаши, от които ядем и пием. Как да заредим всичко наред? Поставете най-големите предмети отстрани, а тези по-малки в центъра. Поставете тавата с вилици, ножове и лъжици в средата на долния рафт.

За да избегнете лошо качество на промиване, уверете се, че всички чаши, чаши и други предмети с вдлъбнатини стоят с главата надолу в машината, тъй като водата тече отдолу нагоре. Ако поставите чашата наопаки, тя ще се измие само отвън, а вътре ще остане мръсна. Също така, не поставяйте чашките на техните страни, тъй като почистващият препарат ще остане вътре и уредът ще трябва да се мие ръчно по-късно.опции за поставяне на чинии в PMM

За да не пречите вътрешните детайли на съдомиялната машина да работят безпроблемно, всички дръжки на тигани, тигани, чаши не трябва да бъдат насочени вертикално, в противен случай уредът просто ще се счупи.

Ако видите, че съдовете са много мръсни и се страхувате, че няма да се измият добре, по-добре е да извършите процедурата на две стъпки: поставете всички предмети през една клетка, така че да има повече свободно пространство между устройствата, тогава те ще бъдат по-добре измити.

Елементи, които не са подходящи за съдомиялни машини

В инструкциите за вашата миялна машина можете да намерите ясни инструкции за това какви предмети могат да се мият в колата, кои не могат и кои могат, но не е препоръчително. По правило елементите в този списък са подходящи за всеки модел. Ето нещо, което категорично не е подходящо за PM:

 • ястия с повреди, очевидни или скрити;
 • дървени предмети, включително ножове с дървени дръжки, дъски за рязане и останалите;
 • предмети, подложени на ръжда. Като правило това са ястия от сплави на базата на мед и калай;
 • стъклени и пластмасови съдове.

Но какво можете да миете в съдомиялна машина, но не трябва да злоупотребявате с нея, освен ако не е абсолютно необходимо.

 1. Изделие от сребро и алуминий.
 2. Глинени.
 3. Crystal.

Можете редовно да "миете" такива материали в PM, само ако вашето устройство е оборудвано със специални програми и режими, както и специален детергент с тесен профил.

След измиване изчакайте около 15-20 минути, преди да извадите съдовете. В противен случай рискувате да изгорите себе си или да счупите уреда, тъй като веднага след края на цикъла чиниите са все още прекалено горещи.

Също така, не забравяйте, че съдомиялна машина и пералня са напълно различни неща. Не бъркайте едно с друго, в противен случай рискувате да изключите устройството, като го измиете с кърпа, например.

Обърнете внимание на избора на програма

Не забравяйте, че различните материали и видове съдове изискват различни параметри на пране. Има например режим с висока температура - до 75 градуса, но напротив, с ниско (30-40 градуса), той е предназначен за измиване на крехки съдове, изработени от кристал.

Някои модели са оборудвани с функция за предварително накисване, но чисто икономически това е напълно неизгодно. Ще се изразходват много вода и електричество. Вместо това просто извадете останалата храна от чиниите с вилица или нож и накиснете саксиите и тиганите за няколко минути в мивката сами. Повярвайте ми, ще спестите много!

Цикълът на измиване по подразбиране включва: предварително измиване, основно измиване, изплакване и подсушаване. В този случай процедурата се провежда при висока температура на вода и въздух, което е неприемливо за някои видове ястия.

Важно е да знаете как да миете съдовете.

Всички средства за съдомиялни машини са разделени на три вида: прах, таблетки и капсули. Най-често срещаният инструмент е прах, който се изсипва в специално отделение. Една супена лъжица е достатъчна.

Таблетките и капсулите са удобни с това, че съдържат в себе си не само детергент, но и средство за изплакване, а понякога и регенерираща сол. По този начин не е нужно да купувате допълнителни атрибути. Основното е, че отделение за таблетирани средства е вградено в съдомиялната машина.

Важно! Таблетките трябва да се използват правилно. Не ги комбинирайте с програми за бързо измиване. Веществото няма да има време да се разтвори и измие от съдовете. Оказва се, че инструментът се използва почти напразно и това е неикономично!

Силните алкални продукти се използват за измиване на крехки съдове. Те съдържат специални ензими, които разграждат протеини, мазнини, полизахариди, накратко всичко, което създава видими примеси по чиниите.препарати за миене на съдове

Алкалните продукти са стандартни и подходящи за всякакъв вид съдове за готвене. Въпреки това, всяко такова средство трябва да се използва паралелно с изплакващото средство. В противен случай по чиниите ще има следи от ензими, които са опасни за човешкото здраве дори в малки количества. По правило една бутилка препарат за изплакване е достатъчна за 10-12 мивки.

И помнете: увеличената доза почистващ препарат не допринася за най-доброто качество на процедурата. Точно обратното. Също така, никога не добавяйте към ЛС обичайните средства за миене на чинии ръчно, няма да има ефект, освен това ще се образува много пяна, което може да навреди на техниката.

Много зависи от качеството на водата.

Регенериращата сол вече беше спомената. Използва се за омекотяване на водата. В крайна сметка, колкото по-твърда е водата, толкова повече петна остават върху чиниите и толкова по-малко привлекателна изглежда.

В допълнение, миялната машина не е имунизирана от същите проблеми, които изпират пералните машини: образуването на котлен камък и варовик върху вътрешни части с редовно миене с твърда вода. Регенерирането на сол ще ви помогне да разширите здравето на вашето устройство.

Почистете "домашния помощник"

За да направите машината максимално дълга, опитайте се от време на време да направите следното:

 • почистете филтъра (за предпочитане след всяко цялостно измиване);
 • пране на кошнички за зареждане;
 • след 15-20 цикъла наливайте обезмаслител в машината. Той ще премахне мазнините, които магарето от вътрешната страна на устройството.

Не боли периодично да пускате цикъла без чинии, изливайки лимонена киселина или анти-мащаб в машината. Процедурата не може да се повтаря често: веднъж на 3-4 години е достатъчно.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини