Всичко за пералните машини

Възможно ли е да перате меки играчки в пералнята

измиване на играчки в колатаЗа да помислите как да перете детски меки играчки, имате нужда от повече, когато ги купувате, това ще улесни процеса на грижа за тях. Ако етикетът показва, че е възможно да се измие продуктът, тогава в процеса не трябва да възникват проблеми, друго нещо е, когато играчките могат да се почистват само. Нека поговорим за всичко по-подробно.

Възможно ли е или не?

Играчките, особено меките, са пълни с много прах. Микробите и акарите се възпроизвеждат лесно в тях, така че те трябва да се мият и почистват доста често, тъй като децата играят с тях. Възможно ли е да миете играчки или не? Отговорът на този въпрос можете да намерите на етикета или опаковката на този продукт. Ако няма такъв, тогава внимателно проучете продукта и ще разберете дали си струва да измиете машината в машината.

Ето списък с меки играчки, които не трябва да се перат машинно:

 • играчки със залепени части (копчета, очи, нос, мъниста, стрази и др.);
 • играчки с големи размери, които е трудно да се поберат в барабана на играчка кола;
 • музикални предмети, тъй като вътре има батерии и микросхеми;
 • продукти, изработени от естествени тъкани, като вълна или лен, такива играчки губят формата си и се простират;
 • играчки, пълни с пера, люспи от елда или дървени стърготини.

За ваша информация! Играчките с пришити фитинги и части могат да се перат в машината автоматично, за това е необходимо да използвате специална торба за пране.

Подготовка за пране

Преди да поставите всички играчки в барабана на машината, те трябва да бъдат внимателно инспектирани. Проверете дали частите са откъснати или опаковката стърчи от дупките. Всички дупки трябва да са добре зашити.

Вземете стара калъфка или специална чанта, в която да поставите мека играчка. Ако има много играчки, разделете ги на няколко измивания. И обратното, не мийте една малка играчка в колата, слагайте кърпи, които не се хвърлят с нея. Това ще предотврати дисбаланс на нещата в барабана по време на измиване.

За да измиете играчки с музикална "плънка" в пералнята, първо трябва да отворите и внимателно да извадите батериите и пеещия модул и да зашиете дупката.

Замърсените места могат да бъдат предварително измити със сапун или течен шампоан за коса, оставени са да легнат и ако е необходимо, разтривайте с четка. След тази процедура шансовете играчката да бъде извадена в машината от машината са много по-големи.

Стартираме машината

измиване на играчки в колатаСлед като изберете играчки, които могат да се перат машинно, заредете ги в барабана. За да измиете меки играчки, вземете бебешка пудра с неутрален състав, без фосфати и други вредни вещества, по-добре е, ако е течна, изплаква се по-бързо.

След това изберете режима на измиване, при който водата загрява до 30-400С и ниски скорости на въртене. Този режим включва „Деликатно измиване“, „Ръчно измиване“, „Вълна“. Рядко има играчки, които имат разрешителна икона за пране при температура 700В. След като проверите броя на оборотите и температурата, не забравяйте за допълнителното изплакване.

За ваша информация! Полезна функция в пералнята може да бъде функцията „Парно почистване”, благодарение на нея можете да извършвате суха дезинфекция на играчки.

Изсушаваме продукти

сушене на меки играчкиСушенето на меки играчки след машинно или ръчно пране е възможно само на открито, машинно сушене е строго забранено. Големи играчки могат да бъдат окачени, например, на балкона. При окачване играчките, които не са обект на свиване и разтягане, могат да бъдат изсушени.

Ако играчките, според вас, могат да се разтегнат, след това ги подредете върху хоризонтална сушилня. Играчките след измиване на ръцете могат да бъдат увити в хавлиена кърпа, която ще поеме част от влагата върху себе си, след което ще се изсушат в сушилня на балкона или в добре проветриво помещение.

Методи за ръчно измиване и почистване

Ако производителят препоръча да измиете играчките на ръка, тогава направете това по следния начин:

 • изсипете вода при температура 400С, в таза;пране на играчки на ръка
 • разтваряйте детергент, шампоан или бебешка пудра във вода;
 • поставете играчката във вода, като внимавате да не намокрите залепените части;
 • с четка или гъба за почистване на особено мръсни зони;
 • изплакнете продукта, като смените водата няколко пъти;
 • окачете продукта на въже и изсушете.

Важно! Не се допуска химикали да мият или почистват детска играчка.

За да измиете мека играчка в машина или ръчно, не е достатъчно, за да дезинфекцирате продукта от микроби или кърлежи, тъй като микробите умират само при високи температури. За целта са необходими по-ефективни методи.

 • Първият начин. Можете да сложите малка играчка в торба, да я завържете и да я поставите във фризера за няколко дни, поне за два. Ниската температура, като високата, е пагубна за кърлежите. Големи играчки могат да се изнесат на балкона при замръзване.
 • Вторият начин. Използвайте специална лампа с ултравиолетова светлина за дезинфекция, която убива микробите.

вакуумно почистванеОсвен това играчките, които не могат да се намокрят, могат да се вакуумират. За да направите това, имате нужда от малка дюза. По-добре е да намалите мощността при почистване. Вторият начин за почистване е да поставите играчката в торбичка и да я поръсите с нишесте и сода. Пакетът плътно завърза и разклати. Тогава играчката трябва да се извади и да се почисти от прах от нишесте.

По този начин всяка детска играчка може да се измие или почисти. Има различни начини за това. Основното е да го правите редовно, поне веднъж месечно, ако децата са склонни към алергии, след това мийте такива играчки по-често. И нека „меките“ приятели носят само радост.

   

Коментар на 1 читател

 1. Граватар Зинаида Зинаида:

  Благодаря ви за много необходимите и полезни инструкции.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини