Всичко за пералните машини

Какво може да се мие в съдомиялната машина?

чинии за съдомиялни машиниСъдомиялната машина улеснява значително живота на домакините, които обичат да готвят и да посрещат гости, защото цялата неприятна работа, свързана с миенето на чинии, се вярва на технологията. Не всички обаче могат да се мият в съдомиялна машина. Има предмети и материали, които не могат да се мият категорично в съдомиялната машина, но в същото време трябва да се разбере, че съдомиялната е полезна не само за миене на съдове. Ще поговорим за това и много повече в рамките на тази история.

Материали, несъвместими с миялната машина

Хората са различни, някои наскоро направени собственици на съдомиялна машина, не се страхуват от експерименти, веднага започват да вкарват в нея различни предмети, ножове, играчки, бебешки бутилки, други се страхуват да я включат отново. Съдомиялната машина, както всяко друго оборудване, трябва да се използва разумно, като предварително сте проучили списъка с материали, които не могат да бъдат поставени в съдомиялната машина. И не е нужно да се страхувате от нищо, защото купувате оборудване не за красота, а за да работи, спестявайки време и усилия. Така че, материали, които не трябва да се слагат в съдомиялната машина.

 • Чугун. Чугунените тигани или например казан не могат да се поставят в съдомиялната машина. И въпросът не е, че казанът или тиганите са размери на обектите и е трудно да ги натъпчете в съдомиялна машина. Чугунът ще започне да ръждясва поради излагане на гореща вода и перилни препарати. Може би това няма да се случи веднага, но след 3-4 измивания, казанът и тиганите ще бъдат покрити с ръждиво покритие. По-добре е да измиете казана и тиганите с ръце и да използвате гъба с абразивна повърхност, за да изсушите изсушените мазнини и по-добре сажди. Някои обикновено предпочитат да почистват казана с пясък.

Обърнете внимание! Ако абсолютно не искате да миете казана и тиганите с ръце, тогава закупете керамични чугунени съдове за готвене и ги измийте автоматично без ограничения.

 • Емайлиран метал. Емайлираните чинии, купи, листове за печене не са подходящи за съдомиялната машина, защото след 2-3 мивки емайлът ще започне частично да се отлепва и съдовете могат да бъдат изхвърлени.
 • Мед. Ястията и предметите, направени от мед, не трябва да се слагат в съдомиялната машина, защото бързо потъмняват, а в някои случаи губят формата си.
 • Silver. Сребърните съдове и предмети, покрити със сребро, не трябва да се мият в съдомиялна машина. Среброто след първото измиване ще стане видимо по-тъмно и ако измиете среброто заедно с неръждаема стомана, то напълно ще загуби външния си вид. Ако вече сте измили сребро в съдомиялна машина, тогава не се обезсърчавайте, можете да го върнете до предишния си блясък.
  порцеланови и сребърни ястия
 • Crystal. Всеки кристал, дори тънък, дори дебел, е по-добре да не се мие в съдомиялна машина, тъй като твърдите частици от храната могат да надраскат повърхността му. А от горещата вода кристалът определено ще се напука. Вярно е, че в съвременните съдомиялни машини има специален режим "кристал", но е по-добре да оставите особено скъпи вещи за ръчно пране. Ако кристалът трябва да се измие в съдомиялна машина, след това задайте най-ниската температура, задайте го отделно от другите съдове. Съхранявайте минимум почистващи препарати, но не забравяйте да изплакнете, така че кристалът да свети по-добре.
 • Алуминий. Ако поставите месомелачка или тава за печене от алуминий в съдомиялната машина, тогава на изхода ще получите тъмен предмет, покрит със слой от плака. Тогава е много трудно да почистите месомелачката, листа за печене и други съдове.
 • Брас. Не мийте медни съдове и други предмети в съдомиялната машина, тъй като след първото измиване те потъмняват и губят външния си вид.дървени съдове
 • Дърво. Дървените предмети от дългия им престой в гореща вода губят формата си и трябва да се мият на ръка.

В допълнение към материалите има и впечатляващ списък с елементи, които е най-добре да не влизате в съдомиялната машина. Имам предвид минзухари, вакуумни чинии, ножове и други, повече за какви съдове не могат да се мият в съдомиялната машина прочетете в едноименната статия. Отделно трябва да се каже, че заточените ножове не могат да се мият в съдомиялна машина. Ножовете от всякакъв материал под въздействието на висока температура бързо стават скучни, керамичните ножове и ножовете за месомелачка не са изключение.

Елементи, които се препоръчват условно за съдомиялни машини

За да изградим по-добре нашата история, решихме да разделим всички елементи, които потенциално биха могли да бъдат поставени в съдомиялната машина, на две групи. За тези, които е добре да се мият в автоматичен режим, и тези, които са в автоматичен режим, условно е възможно да се мият. Нека започнем с предмети, които могат да се перат само при определени условия.

Мелхиор. Cupronickel е сплав от няколко метала, която изглежда много подобна на среброто. Cupronickel може да се мие в съдомиялна машина, но само отделно от други метални предмети. Ако поставите ножове в съдомиялната машина, които са на основата на Cupronickel и няколко лъжици от неръждаема стомана, те могат да реагират и потъмняват. Ястията на основата на Cupronickel не трябва да се мият в съдомиялна машина, ако върху нея са залепени или заварени декоративни елементи, изработени от други материали. В този случай Cupronickel ще реагира с този материал.

За ваша информация! Cupronickel издържа на излагане на гореща вода, но може да реагира неадекватно на почистващи препарати. Когато зареждате Cupronickel в съдомиялна машина, разберете коя таблетка за миене може да се постави и коя не може.

Термос. При нормални условия миенето на термоса в съдомиялната машина не се препоръчва, тъй като горещата вода с почистващи препарати уврежда капака и повърхността на крушката и термосът се влошава. Ако обаче настроите температурата на измиване по-ниска и изсипете минимум почистващи препарати, термосът ще я издържи. На пазара вече се появи термос, специално пригоден за автоматично измиване. Производителят директно посочва опаковката. Такъв термос няма изолация от пяна и колбата му, като правило, е от неръждаема стомана. Купете този термос и след това го измийте в съдомиялна за вашето здраве.

Детски играчки. Играчките, направени изцяло от пластмаса, могат да се поставят в съдомиялната машина и да се мият перфектно, но има ограничения. Не поставяйте играчки със залепени части в съдомиялната машина, такива части бързо ще се отлепят и играчката ще се влоши. Също така, не слагайте пластмасови кукли с коса (например "Барби"), тъй като миялната машина ще съсипе косата им завинаги.

Порцелан. Като правило, Китай не може да се мие в съдомиялна машина, особено що се отнася до ценни продукти от Китай и Япония. Но ако следвате определени правила, тогава в най-крайния случай порцеланът все още може да се измие. Какво трябва да се направи?

 1. задайте температурата на измиване не по-висока от 55 0В, по-горещата вода ще унищожи Китай;
 2. не поръсвайте почистващи препарати, в противен случай порцеланът може да реагира с всякакви химикали;
 3. Не слагайте порцелан в долната кошница на съдомиялната машина, само в горната;
 4. измийте порцелана отделно от другите съдове.

Препоръчани артикули за автоматично измиване

Сега нека поговорим за предметите, които са безопасни и удобни в съдомиялната машина. Те са много повече, отколкото може да изглежда на пръв поглед. На първо място, разбира се, чинии, с изключение на тези, направени от горните материали. Продължаването на списъка е много по-необичайно.

 • Бейзболна шапка. Ако натъпчете тази шапка в пералня, то със сигурност ще загуби външния си вид след 1-3 измивания. В съдомиялната машина бейзболните шапки се мият много качествено и не се влошават. Само имайте предвид, че прахът за миене не е подходящ за бейзболни шапки.
 • Сланци, джапанки, галоши, гумени ботуши. Те се мият перфектно, но не трябва да забравяте, че преди да сложите в съдомиялната машина, гумените обувки трябва да бъдат почистени от големи парчета мръсотия.
 • Инструменти.Можете също да измиете мръсен инструмент в машината. Само не поставяйте остър инструмент за автоматично измиване: длета, ножове, рендета - със сигурност ще станат скучни.
 • Пластмасови тапи за вентилационни отвори, контакти, ключове. Тези пластмасови елементи могат да се мият перфектно. Ще се изненадате колко стари пожълтели превключватели побеляват от такова измиване.може да се мие в съдомиялната машина
 • Пластмасови гребени, масажни гребени и др. Добре измити в съдомиялната машина, ако нямат дървени елементи.
 • Спортно оборудване. Това включва каски, подложки за коляно, предпазители за уста, топки за боулинг и други.
 • Полилей освети тела и брави. Преди да заредите абажурите в съдомиялната машина, трябва да се уверите, че тя не е кристална. Стъклените и пластмасови нюанси могат да се мият без ограничения.
 • Силни плодове и кореноплоди. Плодовете и кореновите зеленчуци преди полагане в съдомиялната машина се почистват от големи парчета мръсотия и след това се зареждат в кошница. Преди да измиете кореноплодни зеленчуци и плодове, трябва да измиете и разтривате кюветата за почистващи препарати, така че остатъците от праха и изплакването да не попаднат на храна.

За ваша информация! В съдомиялна машина с товар от 10 комплекта можете перфектно да измиете 6 кг картофи, 2 кг моркови, а за 2 кг плодове мястото остава, много е удобно, когато трябва да готвите много храна наведнъж.

Обобщавайки, отбелязваме, че решихме, че в съдомиялната машина, освен съдовете, можете да перете много неща. В този списък има термос, мехлем, порцелан, играчки, инструменти и дори гъсти зеленчуци и плодове. Въпреки това има ограничения и има много от тях. Например, не можете да поставите ножове, кристал, дървени предмети, предмети, изработени от месинг, чугун, сребро и други неща. За да не разваляте случайно нещата в съдомиялната машина, проучете тази статия - тя ще ви бъде полезна!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини