Всичко за пералните машини

Мога ли да чистя тави в съдомиялната машина?

Домакините, които наскоро са се сдобили с „домашен помощник“, се интересуват дали е възможно да измиете лист за печене в съдомиялна машина. Всъщност няма проблеми. Ако размерът на камерата за миене ви позволява да настаните лист за печене, тогава той може да се измие без затруднения. Някои производители на съдомиялни машини дори поставят специални накрайници в комплекта за измиване на тави за печене и големи тигани, така че не се страхувайте да ги миете в кола. Във всеки случай машинното измиване трябва да се извършва правилно. Как? Ще разкажем за това сега.

Какво да положите и как да се измиете?

Много домакини трябваше и трябва да мият мазни листове за печене с ръце. Това е много мрачно занимание. Първо, изгорената мазнина не оставя добре и трябва да надраскате метала със специален пластмасов скрепер, за да го премахнете. На второ място, за ръчно измиване, листът за печене трябва да бъде поставен в мивката, така че мазните капки да не летят отстрани и той трудно да влезе в нея. По принцип измиването на такива големи прибори е неприятна и изморителна задача, следователно в тази ситуация миялната машина ще действа като спасител.

 1. В съдомиялната машина тиганът се измива по-добре.
 2. Съдомиялната машина ще мие листа за печене дълго време, но без ръчен труд.
 3. Съдомиялната машина се мие без механичен стрес, което означава, че специалното незалепващо покритие на тигана няма да пострада.

Дори сравнително безопасен пластмасов скрепер, който премахва изгорялата мазнина, в крайна сметка ще повреди листа за печене и нищо не може да се каже за абразивни почистващи препарати и четки.

Лист за печене ще заема много място в съдомиялната машина, но самото миене не е необходимо. Поставете голям тиган, тиган в пералната камера, изпускателен филтър, патета, както и прибори за хранене. Ако всичко това е правилно разложено, резултатът ще бъде невероятен. Да започнем.

 1. Първо трябва да извадите горната кошница. На машини с горна тава за прибори може да се наложи да я извадите, ако тиганът не влезе.
 2. На съдомиялните машини на Bosch на задната стена от вътрешната страна на пералната камера има специални канали, в които са поставени дюзи за измиване на тави за печене. Поставете ги.
 3. Поставяме листа за печене вертикално в долната кошница и се облягаме на страничната стена на пералната камера.
 4. В средата на кошницата поставяме други съдове. Ако имате къде да поставите прибори за хранене, можете да ги заредите.
 5. Слагаме почистващ препарат и затваряме вратата на съдомиялната машина.
 6. Избираме обичайната програма с "Предварително накисване", ако има такава. Ако няма режим "предварително накисване", няма значение, всичко трябва да се измие без него.
 7. Чакаме края на измиването и оценяваме резултата.

Защо не изпи?

Има много домакини, които обвиняват съдомиялната машина, казват, че тя много лошо изпира тави и тигани. Нещо повече, те почти винаги подкрепят думите си със снимки, на които лошо измитите листчета за печене „се показват“. Когато започнете да задавате въпроси за това как са поставили тави, какви почистващи препарати са използвали, какви програми са включили, изскачат грешки на децата. Сега ще ги обсъдим.

 1. Никога не поставяйте тигана в кошницата за съдомиялна машина хоризонтално. Първо, в него ще се натрупа вода и машината може да замръзне в средата на мивката. На второ място, листът за печене е просто лошо измит.
 2. Не поставяйте тигана вертикално по диагонал от ъгъла на пералната камера до ъгъла. Така блокирате спринклерите и предотвратявате навлизането на вода, смесена с почистващ препарат, в най-замърсените зони на предмети.
 3. Не активирайте режим на бързо измиване. По-добре е да активирате редовна или интензивна програма за пране, така ще подобрите качеството на измиването.
 4. Не пестете от почистващи препарати. Използвайте цялата таблетка, а не половината, или дозата на прах е строго нормална. Гледайте какво използвате.

Ако сте сигурни, че правите всичко според правилата, но машината все още незадоволително измива листовете за печене, тогава трябва да се свържете с майстора за ремонт на съдомиялна машина. Очевидно това е неизправност.

Какво е най-доброто измиване?

Искам да отбележа и факта, че много често съдомиялната машина мие тави за печене и други прибори „не с пълна сила“, тъй като домакинята е избрала грешен препарат. В интернет се появиха много публикации по темата за готвенето на домашни препарати за миене на съдове в пишеща машина. В опит да спестят няколко десетки рубли, хората просто „полудяха“. Те наливат в машината сода, горчица, лимонена киселина и след това се оплакват, че „домашните им помощници“ не мият добре съдовете, а понякога дори се разпадат.

Що се отнася до домашните лекарства, експертите са категорични. Те основателно вярват, че само сертифицирани прахове, капсули и таблетки могат да се използват заедно със специална сол и средство за изплакване. Само с такива средства може да се получи приемлив резултат от измиване от машината. Най-добре е да купувате продуктите, препоръчани от производителя на конкретни марки съдомиялни машини, Това означава, че инструментите са тествани заедно с конкретни „домашни помощници“ и дават отлични резултати. Уважавайте техниката си и тя ще ви отговори с дълга и безупречна работа.

И така, успяхме да разберем как да измием листа за печене и други подобни съдове в съдомиялната машина. Подредихме специфичните грешки на домакините по време на машинно миене на листчета за печене и разгледахме как да мият съдовете в съдомиялната машина и как да я мият. Надяваме се, че предоставената от нас информация ще ви осигури практическо съдействие. Успех!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини