Всичко за пералните машини

Възможно ли е да се мият сребърни съдове в съдомиялната машина

сребърни чинииСтруваше ни се, че малко хора ще се сетят да мият висококачествени сребърни чинии в съдомиялна машина, но ние се заблуждахме. Имаше много читатели, които питаха: възможно ли е да перате сребърни съдове в съдомиялна машина? И има такива, които не питат, а веднага се мият и получават плачевен резултат. В тази статия искаме да ви предупредим за необмислени действия, като разкажем какво може да се случи със сребърни предмети след контакт с съдомиялната машина.

Защо не си заслужава?

Защо сребърните прибори за хранене може да не издържат на много часове измиване в съдомиялната машина. Основната причина се крие в перилните препарати за ПММ. Таблетките и праховете съдържат компоненти, които реагират със сребро. В резултат сребърните лъжици, вилиците и ножовете стават подобни на алуминиевите. Лъжици и вилици са покрити с тъмно покритие, което е много трудно да се почисти, това е почти невъзможно.

Още по-лошо е положението със сребърните прибори: чинии, купи, тави и т.н. След еднократно измиване в миялната машина нищо не може да им се случи, но 2-3 измивания могат просто да убият съдовете, След това следите от оксид не могат да бъдат премахнати дори с помощта на специални средства, така че помислете хиляда пъти, преди да пъхнете сребърен предмет в кошницата за чинии PMM. Потребителите на „Опит“ дават десетки препоръки относно измиването на сребро в съдомиялната машина. Те вместо да използват специален прах и таблетки предлагат да се използват:

  • лимонена киселина;
  • оцет;
  • горчица;
  • боракс и други домакински химикали.

Такива „полезни съвети“ не задържат вода. Лимонът и оцетът още по-бързо провокират окислителни процеси на повърхността на сребърните предмети. Абсолютно забранено е използването на такава химия при грижа за сребро. Горчицата изобщо не може да се излива в съдомиялната машина, тъй като тя, като се подуе, ще се запуши във филтъра и дюзите, което ще доведе до много проблеми на потребителя. Е, самият боракс изобщо няма да мие чиниите, така че използването му в съдомиялната машина е напълно непрактично.

Използването на сода за хляб се счита за сравнително безопасно за сребро. Но не я мият среброто, а го почистват.

сребърни лъжициЗащо сребърните прибори и съдове не могат да се мият в съдомиялната машина? Отговорът е прост - ще стане лошо. Казваме това с пълна увереност, но ако наистина искате да опитате, не изхвърляйте наведнъж цялото сребро, което е в PMM. Сложете една чаена лъжичка и вижте какво ще се случи, но е по-добре да не го правите, слушайте добри съвети!

Съвети за грижа за сребро

Сребърните артикули с PMM са напълно несъвместими. Между другото ипорцелан в миялната машина също е невъзможно да се измие, но това е обект на отделна дискусия, тъй като в този въпрос има нюанси. Как тогава е правилно да се грижите за сребърните предмети, как да измиете остатъци от храна, без да я повредите?

За да измиете сребърни предмети, използвайте топла вода и сапун. Топлата вода може да отмие повечето остатъци от храна, а сапунът ще помогне за премахване на мазнините. Изплакнете предмети под течаща вода, избършете с кърпа с малко количество сода за хляб и поставете в специален калъф. Да съхранявате сребърни предмети на открито и дори на пряка слънчева светлина, в никакъв случай не е възможно.

Дори при правилно измиване среброто потъмнява с времето и губи ненадминатия си блясък. Мога ли да го върна? Разбира се, трябва да изсипете 1 литър топла вода в контейнера, да добавите към водата супена лъжица амоняк и капка течен сапун. В това решение трябва да измиете старателно сребърните предмети и след това да ги полирате със сух и чист кадифе или филцов парцал.

почистване на сребро

Връща блясък на сребро и паста, състояща се от прах за зъби, смесен с амоняк.Взимаме една супена лъжица зъбен прах и капваме там пет капки амоняк. Смесваме и почистваме избледнелите предмети с получената паста. След такова почистване те отново ще блестят.

За да обобщим. Среброто не трябва да се мие в PMM, само на ръка, но трябва да се грижите правилно за него, в противен случай то ще загуби великолепния си вид след няколко години. Успех

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини