Всичко за пералните машини

Възможно ли е да се мият чинии от чугун в съдомиялната машина

чинии от чугунНе всички съдове могат да се мият в съдомиялна машина, производителите на оборудване от различни марки предупреждават за това в ръководството за употреба. Въпреки това много домакини предпочитат да научат тези нюанси от горчивия си опит. За щастие, не всеки прави това, но някои дори предпочитат да изяснят: възможно ли е миене на чугунени съдове в съдомиялна машина? Между другото, това е много добър въпрос и нямаме търпение да му отговорим.

Какво се случва с чугуна в пишеща машина?

Чугунът е доста крехък и порест материал, който може да се държи непредвидимо в агресивна среда. Съдовете от чугун могат да издържат на силно нагряване и толерантно почиства с различни химикали. Поради тази причина много домакини смятат, че чугунът изобщо няма да страда от миене в съдомиялна машина, но това изобщо не е така.

  1. Най-засегнати са тиган с незалепващо покритие. Под влияние на гореща вода и мощна химия, незалепващото покритие се разгражда и с течение на времето тиганът губи своите забележителни свойства.
  2. Други чугунени предмети от една или две мивки няма да бъдат засегнати, но ако ги измиете десетки и стотици пъти, микропорите в метала ще започнат да се увеличават. Мазнините ще се запушат в тези пори и храната ще се придържа към повърхността.

Съдовете от чугун след съдомиялната машина губят външния си вид, защото освен мазнини, химията ще проникне в порите и микропукнатините. Впоследствие тази химия ще бъде погълната, не може да свърши с нищо добро.

  1. Чугунени съдове за готвене, измити 100-150 пъти в съдомиялната машина, стават много по-крехки. От случайно падане или удар може да се напука.
  2. След миялната машина съдовете от чугун ще започнат да ръждясват интензивно. В близко бъдеще вие ​​сами няма да искате да използвате напълно червен тиган.

чугунени тиганиАко сте били безразсъдни да миете чугунени съдове в съдомиялната машина няколко пъти и те са станали ръждясали, не се отчайвайте. Първо, спрете да вкарвате чугунени предмети в съдомиялната машина. И второ, опитайте да реанимирате вече повредени ястия. За начало го измийте, избършете го с кърпа, напоена с растително масло и калцинирайте солта върху повърхността му. Това "число" обикновено се прави с тигани. Това ще помогне за известно време, но скоро корозията ще вземе своето.

Освен чугун в съдомиялна машина, не мийте тефлон и алуминий. Особено често домакините мият части от месомелачката в съдомиялната машина и след това ги изхвърлят в кошчето, защото са покрити с размазващо черно покритие, което е изключително трудно да се избърше. Ако такава възможност ви се стори, прочетете статията. Как да почистите месомелачка след миене в съдомиялна машина, има много практични съвети за реанимация на алуминиеви части.

Кога чугунът се измива без страх?

Да се ​​върнем към измиването на ютията в съдомиялната машина. Винаги ли е абсолютно невъзможно да го измиете или има някакви изключения? Производителите на модерни съдове за готвене от чугун, знаейки за масовата употреба на съдомиялни машини, започнаха да добавят различни примеси в материала, поради което съдовете за готвене станаха по-устойчиви. Когато купувате друга тиган от чугун, обърнете внимание на надписите върху опаковката. Обикновено производителят пише за способността да се измие продукта в PMM на най-видното място. Ако няма такъв надпис, по-добре е да не рискувате и да миете такива съдове по класическия начин - ръчно.

И така, защо да не измиете чугун в съдомиялната машина? Да, защото чиниите, изработени от чугун, ще се влошат и ще започнат да развалят храната, която ще готвите в него, а това изобщо не е мит. Разграждането на материала е доста бавно, но все пак се случва, което в крайна сметка ще се отрази негативно на портфейла ви, тъй като добрите прибори от чугун сега са много скъпи. Успех

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини