Всичко за пералните машини

Могат ли ножовете да се мият в съдомиялната машина

възможно ли е да се мият ножове в PMMДнешните домакини са свикнали да мият всичко в съдомиялната машина. В резултат на това някои ястия, както и прибори за хранене, се провалят преждевременно. Това е така, защото домакините не вземат предвид ограниченията за използването на ПММ, до които частично ще се докоснем при разглеждането на тази тема. Този път се интересуваме от въпроса: възможно ли е да се мият ножовете в съдомиялната машина? Има ли ограничения за ножовете или не? Нека да разберем.

Защо не го направите?

Експертите твърдят, че ножовете не могат да се мият в съдомиялна машина. И защо не винаги може да обясни. Причините всъщност са доста. Основната причина е, че металните и керамичните остриета в машината се влошават. Дали ножовете са тъпи в миялната машина е спорен въпрос, но фактът, че остриетата им са деформирани от висока температура, е факт. Трябва също да се има предвид, че металните ножове след многократно измиване започват да се разяждат и да се провалят в съвсем близко бъдеще.

Има проблеми с дръжките на ножовете. Продуктите с дървени дръжки стават неизползваеми за 2-3 измивания, защото дървото набъбва и се напуква поради гореща вода и почистващи препарати. Китайските ножове с пластмасови дръжки също се влошават бързо. 8-12 мивки са достатъчни и такъв нож може да бъде изхвърлен.

Следователно най-досадното нещо, което трябва да загубите, са скъпите японски ножове, комплект от които струва колкото съдомиялна машина.

Някои домакини твърдят, че керамичните ножове могат да се мият в съдомиялна машина, но металните ножове не могат. Нашите експерти провериха това твърдение и установиха, че керамичните ножове се влошават в съдомиялна машина дори по-бързо от металните.

  1. Три нови керамични ножа бяха взети и измити три пъти. Остриетата им са заточени с лазер, така че са идеално остри.
  2. След първото измиване ножовете изобщо не се смениха.
  3. Второто измиване показа известно разграждане на режещия ръб, но все пак ножовете все още изпълниха своята функция сравнително добре.
  4. След третото измиване керамичните ножове вече не можеха правилно да отрежат хляба от мек хляб, те го настъргаха.

керамични ножовеРазбира се, експериментът ни не може да бъде наречен чист, тъй като в него участваха твърде малко продукти. Но за себе си направихме заключение, въпреки че няма да ви го налагаме. Домакините също твърдят, че ножовете се влошават в съдомиялната машина поради контакт с други съдове. Може би това отчасти е вярно, но факт е, че ножът в машината със сигурност ще се влоши с течение на времето, дори и да бъде поставен отделно в тавата за прибори, така че не правете това.

Има още едно интересно изявление, което можете да слушате. Специалистите казват, че може да се мие обикновен метален кухненски ножсъдомиялни машини beco и всеки друг, ако веднъж сте обезкървили острието му в лимонена киселина. В този случай острието ще бъде по-добре да запази заточването, в допълнение, ще увеличи антикорозионната защита с около три пъти. Как да мариноваме метален нож в лимон?

  1. Взимаме половин литра метална чаша с гореща вода.
  2. Изсипете в нея три супени лъжици лимонена киселина и разбъркайте добре.
  3. Накиснете памучен тампон в алкохол и обезмаслете острието.
  4. Спускаме острието в кисел разтвор и задържаме там около час и половина.

Острието трябва да бъде покрито със слой черно покритие. След процедурата острието трябва да се избърше с тампон, напоен със слънчогледово масло, и след това да се измие. Отсега такъв нож може да се мие в съдомиялна машина, при условие че има дръжка, устойчива на агресивна среда.

Как да миете ножове

Измиването на нож е най-простото нещо. За това не е необходима миялна машина. Ако не оставите остатъците от храна да изсъхнат върху острието, тогава измиването ще се намали до изплакване на ножа под топла течаща вода от чешмата и разтриване с чиста, суха кърпа. Друго нещо е, ако замърсяването плътно се залепи за острието.В този случай ножът трябва да бъде поставен в подходяща чиния, изсипете гореща вода с препарат за миене на съдове и задръжте за 2-3 минути. След това ножът може да се изплакне и цялата мръсотия ще излезе.

Поддържайте ножа чист и сух, а също така регулирайте заточването навреме и тогава той ще ви служи добре в продължение на много години.

Това, което казахме, беше за метални ножове. Керамиката е още по-малко причудлива, но е и краткотрайна. Дори добрият керамичен нож с постоянна употреба губи бившата си острота след година. След две години такъв продукт може безопасно да се изхвърли, тъй като няма да е възможно да го изострите отново. Керамичното острие не се страхува от ръжда, но трябва да бъде защитено от механични повреди. Освен това, лекото острие може да загуби цвят, ако ножът се държи мръсен за дълго време. Трябва да се има предвид, че соковете от плодове и зеленчуци могат да оцветят керамичното острие, така че измиването му по-късно ще бъде проблематично.

Обобщавайки, отбелязваме, че дори и евтините китайски, макар и скъпи професионални кухненски ножове е по-добре да не се мият в съдомиялна машина. Под въздействието на агресивната среда, създадена в камерата за миене, всеки нож бързо се разгражда. По-добре е да го изплакнете на ръка, да го избършете с кърпа и да извадите до следваща употреба. Успех!

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини