Всичко за пералните машини

Мога ли да мия керамиката в съдомиялната машина

керамични съдовеВсички знаят, че керамиката е различна. Някои продукти се считат за напълно непретенциозни, но с някои от тях трябва да се работи внимателно. Във всеки случай, преди да миете керамични съдове в съдомиялната машина, трябва да разберете точно дали тя ще прехвърли такова измиване или по-добре да не рискувате, още повече, че керамиката може да бъде скъпа и рядка. Нека да разберем всичко в ред.

Керамична миялна машина

Когато купувате тази или онази керамична посуда, обърнете внимание на информацията, която производителят посочва на опаковката. Често самият производител директно говори за възможността или невъзможността за автоматично измиване на керамични изделия, но ако няма такава информация, погледнете характеристиките на материала, от който са направени съдовете.

  1. Съдомиялната машина се понася слабо от глинени съдове, които не са покрити с глазура. Тенджери, чайници, купи от глина много добре абсорбират химията на почистващи препарати от съдомиялната машина и след първото измиване те ще бъдат опасни за използване при готвене. Глината е порест, силно абсорбиращ материал. Ако глинените изделия не са защитени с глазура, по-добре е да не ги миете в машината.
  2. Ястията от теракота също не са подходящи за миене в съдомиялна машина по горните причини. Но ако чашите и чинийките от теракота са остъклени, тогава те ще издържат теста на съдомиялната машина.

Остъклените съдове с картини на Khokhloma, gzhel и фаянс в съдомиялна машина не трябва да се мият или мият при ниска температура, в противен случай картината ще избледнее и ще се влоши с времето.

  1. Някои препоръчват да перете порцелан в машина при ниски температури, но не бихме ви посъветвали да го правите. Вибрациите, генерирани от машината по време на работа, влияят неблагоприятно върху структурата на материала. След 5-7 мивки, порцеланът ще бъде покрит с микропукнатини, а след 10 мивки, той ще загуби приличния си вид.
  2. Майоликата и шамотът също е по-добре да не се въвеждат в съдомиялната машина. Шамотните продукти, като глина, абсорбират химията не по-лошо от гъбите, а майоликата като цяло може да загуби великолепната си глазура при 2-3 измивания. На чаши и чинийки ще се появят грозно назъбени, което ще ви накара да отпишете продукти до къщичката или дори до сметището.

Оказва се, че за да може керамиката да издържа на тежките условия, създадени в камерата за миене на съдомиялна машина, тя трябва да има защита. Глазурата трябва напълно да покрива порестия материал, изключвайки контакта му с химически агресивна среда. Крехките продукти се измиват най-добре на ръка, особено от порцелан. Скъпите съдове, направени от тънък порцелан, могат сериозно да страдат от едно измиване в колата, да не говорим за многократните влияния.

Измиване на продукти на ръкакерамични съдове в PMM

Неглазирана глина е доста капризна. Той може да абсорбира не само химия, но и мазнини, които след това могат да бъдат много трудни за отмиване. Можете, разбира се, да накисвате мазните глинени съдове в леген с разтвор на почистващи препарати, но тогава тези средства ще бъдат абсорбирани в материала и ще възникнат проблеми. Най-добре е мазните глинени съдове да се накисват във вряща вода за 5-10 минути и след това да се измиват добре. Първо ние заливаме съдовете с гореща вода, за да не се напука от рязък спад на температурата, а след това го накисваме във вряща вода.

Порцеланът обича нежно измиване на ръцете, без да използва химикали. Не може да се използва и много гореща вода, тъй като деликатните порцеланови чинии могат да се превърнат в микропукнатини от нея. Като цяло, когато миете керамични изделия, бъдете много внимателни да не бързате, така че скъп предмет да не се изплъзне от ръцете ви и да не се срине.

По-трайните модерни керамични съдове, като патици, саксии, цариградско грозде, турци или дори керамичен тиган Кеци, се измиват по обичайния начин, като се използва малко количество почистващ препарат.Но въпреки това химията трябва да се използва много ограничено и е по-добре изобщо да не се използва, ако няма основателна причина. Колкото по-естествени са компонентите, с които керамичните съдове влизат в контакт, толкова по-здравословен ще бъде този, който яде от него.

Така че ние се уверихме, че много керамични изделия изобщо няма да спечелят, а по-скоро дори страдат, ако ги миете в съдомиялната машина. Винаги преди да зареждате керамични изделия в кошници, уверете се, че техният производител позволява машинно пране. Няма сигурност, по-добре не рискувайте. Ако искате да знаете повече, възможно ли е да се мият чинии от чугун в съдомиялната машина, прочетете статията със същото име, публикувана на нашия уебсайт. Успех!

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини