Всичко за пералните машини

Могат ли глинени съдове да се мият в съдомиялна машина

глинени съдовеСмята се, че глинените саксии далеч не са най-често срещаните ястия, но въпреки това всяка домакиня в килера ще има няколко три от тези керамични изделия. Някой изобщо не ги използва, а някой просто „влачи“ около храна, приготвена в глинени съдове по традиционни рецепти. Това е само феновете на това ястие и задават въпроса: възможно ли е да се мият глинени съдове в съдомиялна машина? Определено ще му отговорим в рамките на тази история, като не забравяме да споменем как да се грижим за такива ястия, така че те да служат дълго време.

Разнообразие от саксии

Ако смятате, че глиненият съд, "той също е глинен съд в Африка", много грешите. Преди 1000 години глинените саксии в техните части на света почти не се различаваха по структура, само формата беше различна. Днес технологията пристъпи много напред. Глината се изгаря по специален начин, към нея се добавят различни примеси, а самите продукти са покрити с дебел слой керамична глазура.

Съдовете със специално покритие не са като техните „традиционни колеги“. Те ще издържат теста на миялната машина и нищо няма да им се случи. Друга керамика също е в състояние да премине тестовата машина, но не цялата. Ако се интересувате от подробностите, прочетете публикацията по темата Мога ли да мия керамиката в съдомиялната машинаще бъде полезно. Традиционните глинени съдове, които между другото постепенно стават модерни, не са съвместими с миялната машина и затова:

  • под въздействието на гореща вода и пара, смесени с детергенти и съчетани с вибрации, глиненият съд постепенно се разпада, превръщайки се в пукнатини;
  • глина абсорбира почистващи препарати, които не могат да се измият, а по време на готвене материалът ще даде химия на храната;

Само една мивка в съдомиялната машина е достатъчна за безнадеждно съсипване на съдовете. След такива "водни процедури" те ще бъдат неподходящи за готвене.

  • традиционните стенописи и наистина всяка украса на керамични съдове в съдомиялна машина се разграждат, предметът губи външния си вид.

Като цяло, за да не разваляте обикновен глинен съд, трябва да го измиете по специален начин, а не в съдомиялна машина. Как? Ще разкажем за това сега.

Грижа за ястия без покритие

Въпреки факта, че хората използват традиционни глинени съдове от няколко хиляди години, от гледна точка на съвременния човек, те са твърде придирчиви. При неправилна употреба и при липса на грижи, тя бързо се превръща в безполезни и глинени съдове, разбира се, не са изключение. Какво трябва да се помни, когато се използва класическата керамика?глинен съд

  1. Глинените съдове и други прибори не обичат домакинските химикали, особено почистващите препарати. Дори и най-безобидният гел за миене на съдове е накиснат в глина, че няма да е възможно да го измиете от там.
  2. Ако поставите студени храни в глинен съд и след това го сложите в много предварително загрята фурна, предметът може да се спука от силна температурна разлика.
  3. За да отмиете изгорялата храна от вътрешните стени на глинената саксия, използвайте четка и топла вода. Допустимо е да добавите малко сода, но в никакъв случай не почиствайте съдовете с оцет.
  4. Ако сокът от зеленчуци се изяде в стените на съда или сте го почистили с някаква химия, тогава можете да опитате да съживите продукта. Изсипете пълен съд със сол и го поставете във фурната, която все още не е имала време да се загрее. Постепенно солта става гореща и абсорбира замърсяването в себе си. Калцинирайте соления съд за около 1 час.
  5. Не съхранявайте глинената саксия, докато не изсъхне напълно. Възможно е да се образуват влажни глинени стени. Ако това все пак се е случило, намажете съда с четка, върху която да нанесете пулпата от навлажнената сода за хляб. Мухълът ще излезе бързо.

Така че, по-добре е да не миете глинени съдове в съдомиялната машина, особено ако такива съдове нямат специално защитно покритие. Традиционните глинени съдове трябва да се мият само на ръка, в допълнение, те изискват специално внимание от ваша страна. Ако глиненият съд се използва правилно и се съхранява, той винаги ще ви възнагради с вкусна храна, но ако го миете заедно с други съдове в машината, той бързо ще се развали. Измийте съдовете правилно!

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини