Всичко за пералните машини

Възможно ли е да измиете филтъра от аспиратора в съдомиялната машина

качулка филтърВъв форумите много горещо се обсъжда въпросът: измийте филтрите от аспиратора в съдомиялната машина или не да миете? Има много привърженици и противници на този метод за почистване на филтрите, днес ще се опитаме да съгласуваме и двамата. Всъщност въпросът „не си струва проклета“. Това ще видите много бързо.

Каква е същността на проблема?

Всеки грес филтър на стандартна кухненска качулка се замърсява достатъчно бързо, знаят всички домакини. Дори и да не се налага да готвите много често, след месец-два филтърът ще бъде покрит със слой мазнина, който не е толкова лесен за премахване. Мазнината се утаява върху филтъра на качулката слой по слой, като постепенно се полимеризира и образува твърд слой, който може да се отмие само с груба метална четка и дори тогава не винаги.

Детергентите за миене на съдове като Fairy се справят с пресни мазнини, добре, в крайни случаи, изсъхнали, но те не могат да поемат полимеризирания мастен слой.

Някои домакини принуждават съпрузите си да се въоръжат с желязна четка и търкат филтъра, докато той се разпадне или ръцете на съпруга й паднат. В съвременните условия това е неприемливо и затова собствениците на качулки търсят различни почистващи препарати, които могат ефективно да разтворят и изплакнат полимеризираната мазнина, но няма да намерите такива продукти през деня. Тъй като е трудно да се намери специален инструмент, те намират алтернатива - поставят филтъра на качулката в съдомиялната машина и я карат там за 4-6 часа, но може ли това да стане?

Зависим от материал

филтрирайте качулките преди къпане в Фея и лимон и следфилтрирайте качулките преди къпане в Фея и лимон и следФилтърните елементи на качулката са изработени от алуминий или по-точно от метална сплав на алуминиева основа. На стари агрегати и на модерни бюджетни качулки са обикновени филтри без специално покритие. Те не могат да се мият в съдомиялна машина, защото ще почернят и в крайна сметка ще се срутят. Но филтрите със специално лъскаво покритие могат да се мият в съдомиялна машина и това често се пише в паспорта на продукта. Ако не разбирате, защо да не измиете алуминий в миялна машина, прочетете едноименната публикация и всичко ще стане ясно.

Като цяло, преди да поставите филтъра на аспиратора си в съдомиялната машина, трябва внимателно да го прегледате. Е, в крайни случаи, ако не разбирате метали, можете да го google и да разберете повече за филтъра за конкретни качулки. В мрежата има такава информация. Особено отчаяни домакини проверяват дали е възможно да се измие филтърът в машината чрез експеримент, но този метод е изпълнен със загуби, така че не ви го препоръчваме.

Дори и да разберете, че можете да измиете филтъра на аспиратора си в машината, радвайте се рано. Вкарайки тази част в машината, можете да се убедите в това съвсем скоро. Проведохме експеримент, измивайки 6 часа в съдомиялна машина, във филтър за екстракт във вода при 60 градуса. Има малко смисъл от такава процедура. Мазнината се измиваше само по средата, но след това се почиства ръчно доста лесно, така че „трикът с миялната машина“ или се проваля изобщо, или се проваля веднъж.

Почистваме без миялна машина

Какво да направите, ако филтърът е алуминиев и не може да се мие в кола? Ще трябва да включите главата си и да измислите как да се справите с полимеризираните мазнини без съдомиялна машина. Кажете веднага, ще ви предложим метод без да изчерпвате ръчния труд с мазоли.

 1. Вземете голям леген или друг подходящ съд, в който филтърът ще се побере.
 2. Налейте достатъчно вряла вода в леген, така че филтърът в него да се удави легнало равно.
 3. Изсипете 50 г лимонена киселина, 6 супени лъжици течна течност за миене на съдове и 100 г сода за хляб в леген.

Течността за миене на съдове трябва да бъде добре разтворена във вода, останалата част ще се разтвори сама.

 1. Изплакнете филтъра на качулката и го намажете с течност за миене на съдове.как да измиете филтъра на качулката
 2. След няколко минути потопете филтъра в леген с разтвор и задръжте там за около 6-8 часа, можете да го оставите за една нощ.
 3. След това отстранете филтъра от разтвора и изплакнете под поток гореща вода, изтривайки останалата мазнина с не твърде груба четка (не метална).

По този начин ще спестите филтъра от мазнините, а себе си от проблеми. Моля, обърнете внимание, че колкото по-дълго не миете качулката, толкова по-дълго ще трябва да я държите в разтвор, докато не се подкисели. По-добре е да се измиете поне 1 път на 3-4 седмици, това е най-добрият вариант.

В заключение, отбелязваме, че закупили съдомиялна машина, много домакини се опитват да измият всичко, без да го получат, и след това съжаляват, съсипвайки скъпа месомелачка, тиган или порцеланова услуга. Преди да поставите нещо в кошниците за миене, трябва внимателно да прочетете инструкциите и да разберете дали е възможно да измиете вещта или по-добре да се въздържате от нея. Тези думи са верни по отношение на филтъра за качулки. Първо проучете въпроса, проверете филтъра и след това експериментирайте!

   

2 коментара на читателя

 1. Граватар Оля Оля:

  Ако филтрите са направени от алуминий, не можете да ги измиете с лимонена киселина или сода! Научете химия (училищен курс до 7.8.9 клас).

 2. Граватар Дима Дима:

  Хвърлете лимонена киселина и сода в разтвора? Каква глупост? Те не само се неутрализират един друг, но както забелязахме тук, алуминият не трябва да се мие в лимонена киселина в никакъв случай.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини