Всичко за пералните машини

Мога ли да мия електрическата кана в съдомиялната машина

електрическа канаЗа много хора електрическата кана се превърна в универсален домакински уред. Някои от него дори кнедли успяват да сготвят. Ясно е, че при такава активна операция уредът бързо се замърсява и хората се изкушават да го мият в съдомиялната машина. На пръв поглед това звучи абсурдно, но твърде често в различни форуми се задава въпросът: възможно ли е да се мие електрическа кана в съдомиялна машина? Даваме подробен отговор на този въпрос.

Какво ще се случи с уреда?

Някои собственици на съдомиялни машини използват своите „домашни помощници” в най-голяма степен. Дори е невероятно как им се случва. В миялна машина измийте:

 • градински инструменти;
 • гумени ботуши;
 • сурови кореноплодни зеленчуци (главно картофи и моркови);
 • пластмасови масажни устройства;
 • детайли на полилей;
 • подложки за лакти и коляно;
 • боксови ръкавици и предпазители за уста;
 • каски и кожени ръкавици;
 • чадъри;
 • саксии за цветя и др.

Любителите на екзотиката дори успяват да приготвят храна в съдомиялната машина.

Ако се сещате готвене в съдомиялната машинатогава защо да осъждаме онези, които идват на ум да зареждат електрически уреди в пералнята, в случая електрическа кана. От гледна точка на специалистите, това никога не трябва да се прави. Вътре в чайника има определено количество електротехници: превключвател, светодиод, няколко контакта, проводници, сензор. След като измихме чайника в съдомиялната машина, ние силно мокрим този електротехник.

Привържениците на нестандартната употреба на съдомиялната машина могат разумно да забележат, че чайникът може да бъде изсушен старателно преди употреба. Така е, но след измиване на чинии, чайникът остава дълго време във влажна и топла среда. Под въздействието на влага и почистващи препарати металните контакти се покриват с оксиди, така че чайникът може да се провали.

Влагата може да се отстрани чрез изсушаване, но оксидите могат да бъдат отстранени само чрез почистване на контактите. Ако след измиване е възможно напълно да разглобите чайника, да почистите контактите му и да проведете антикорозионна обработка, тогава той може да се измие. Но ако нямате намерение да разглобявате чайника, тогава е по-добре да не го залепяте в съдомиялната машина.

Ако тялото на чайника се състои от пластмаса или керамика, това е едно, но ако чайникът е метален, тогава корозията може да засегне и тялото. В този случай рискът от загуба на чайника е голям. Не поемайте рискове, почистете електрическите чайници на ръка.

Кой е най-добрият начин за почистване на чайника?чайник

Много домакини казват, че най-добрият начин за почистване на чайника от различни вътрешни замърсители, включително котлен камък, е да заври с лимонена киселина. Това се прави много просто. Наливаме вода в мръсния чайник отвътре (трябва да излеете почти пълен чайник). След това изсипете 25 грама лимонена киселина във водата и я доведете до кипене 2-3 пъти. Мръсотията ще напусне веднага, но скалата ще стане крехка и частично ще изчезне. Премахваме останалата везна с кърпа, върху която трябва да изсипете малко лимон и да получите чист чайник.

Някои домакини говорят за сериозния минус на този метод на почистване и не можем да не го споменем. 2-3 кипене с лимонена киселина могат да "убият" електрическа кана. В него може да се появи теч. Някои експерти също внимателно намекват за това, но не говорят директно.

Има по-безопасен начин за почистване на чайника с оцет. Изсипете малко оцетна есенция в чайника, сложете гумени ръкавици и започнете да търкате стените му отвътре, доколкото тесната шийка позволява. По принцип този метод може да се нарече подходящ, миризмата в кухнята ще бъде "просто невероятна". Ако е възможно, почистете чайника на улицата, след това го изплакнете, задръжте в течение, за да се проветри, и след това го внесете в къщата.

Някой друг предлага да варите чайник с обелки от картофи или дори кисели краставички, но бихме ви посъветвали да закупите специален инструмент за почистване на електрически чайници. Това струва доста евтино, но вие ще сте сигурни в положителен резултат и определено няма да загубите чайника си.

Така че, електрическата кана няма нищо общо в съдомиялната машина, това е сигурно! Не са ви необходими тези съмнителни експерименти, вземете дума, те няма да доведат до нищо добро. Макар, разбира се, нов чайник не струва много пари, но защо са тези жертви по избор.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини