Всичко за пералните машини

Възможно ли е да се мият чугунени решетки в съдомиялна машина?

чугунени решеткиГотвенето на електрическа или газова печка задължително ще доведе до замърсяване на последното, независимо колко спретнато е действала домакинята. Но ако електрическата печка лесно се измива с гъба и специален почистващ гел, тогава с газова печка ситуацията е по-сложна. На газова печка лежи чугунена решетка, към която мазнината се прилепва плътно смесена с прах. Трудно е да го измиете, без да полагате огромни усилия, затова домакините питат: възможно ли е да измиете чугунени решетки от печката в съдомиялната машина? Ще разберем.

Какво ще се случи с скарата?

Този въпрос включва два категорични отговора, възможни или невъзможни. За да дадете някакъв вид отговор, трябва да сте сигурни докрай. Производителите на ПММ не препоръчват миене на чугунени съдове в пишеща машина, но за чугунени решетки не се говори. Следвайки проста логика, ние правим прост паралел между чиниите от чугун и чугунени решетки. Оказва се, че тъй като решетките са направени от чугун, те не могат да се мият.

Някак си всичко е неубедително. Освен това стюардесите се кълнат по форумите, че мият чугунените решетки в машината и нищо особено не им се случва. За да формираме твърда гледна точка по този въпрос, решихме да проведем експеримент. В гаража един наш специалист намери стара, старомодна съветска газова печка с добра чугунена скара. Тази скара беше покрита с дебел слой стара мазнина, но нямаше външни дефекти. Скарата беше поставена вътре Съдомиялна машина Bosch SMV44KX00Rи експериментът започна.

  1. Капсулата Finish беше заредена в отделението за таблетки.
  2. Включена е програма за интензивно измиване.
  3. В края на измиването програмата се стартира втори път и се зарежда втора капсула.

Почти целия ден карахме в съдомиялната машина и в резултат видяхме, че скара грее. Слоят мазнини напълно е изчезнал, но едва забележимо бяло покритие се е образувало на повърхността на чугунената решетка. На следващия ден отново поставихме телената поставка в съдомиялната машина и повторихме експеримента. На втория етап нашата задача беше да гарантираме, че след грила след многократно измиване няма да се случи нищо особено. След четвъртото измиване на няколко места видяхме малки червени петна, това са признаци на начална корозия.

По време на експеримента неизменно използвахме Finish капсули.

Разбира се, очаквахме, че корозията може да се появи, но толкова скоро. Трябва да се има предвид, че решетката преди нашите експерименти е служила 30 години в лятната кухня, а след това още 10 години в гаража, който лежи около празен ход, и по него няма следи от корозия. Оказва се, че само при 4 мивки в съдомиялната, скарата започна да ръждясва, какво ще стане след 12 мивки, можете да се досетите сами. Експериментът може да бъде спрян, защото той ясно потвърждава гледната точка на противниците на измиването на всякакъв чугун в PMM.

Начини за изхвърляне на мръсотия от скарата

накиснете чугунени решеткиНие се уверихме, че поставянето на скарата от газовата печка в миялната машина не трябва да бъде, но какво да правим с нея, защото е мръсна, но все пак не искате да я почиствате? Опитните домакини съветват накисването на скарата от печката за една нощ в разтвор с висока концентрация на разграждащ мазнините агент. Например Феи, Анти мазнини, Сет и други. Продуктът не е щадящ, изсипете поне 3 супени лъжици на литър вода и разклатете добре.

Слагаме скарата в подходящ съд и я пълним със смес от вода и средства. През нощта разтворът ще разяде мазнините, а сутрин решетката може да бъде леко почистена и ще блести. Практиката показва, че този метод е подходящ, ако скарата не е покрита с дебел слой стара мазнина. Ако мазнините вече са се превърнали в камък, тогава имате нужда от по-добър начин.

  1. Слагаме скарата в подходящ съд.
  2. Напълнете го с вода, към която предварително добавихме 100 мл оцетна есенция в 3 литра вода.
  3. Оставете за през нощта, а на сутринта внимателно почистете гъбата с малко количество лимонена киселина.

Можете да накиснете скарата дори в блестящата баня, но както показва практиката, оцетът и лимонът могат да се справят по-добре. Отсега нататък опитайте да не стартирате грила и да миете поне 1 път седмично, тогава няма да се налага да полагате големи усилия.

В заключение отбелязваме, че от собствен опит видяхме, че решетките от чугун след многократно миене в съдомиялната машина губят външния си вид и се покриват с корозия. Ако продължите да миете скарата в машината, в крайна сметка тя ще стане кафява и ще започне да се маже с ръждив прах. В случай, че това не ви притеснява, започнете да миете, може би скарата няма да се разпадне на прах. Успех

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини