Всичко за пералните машини

Възможно ли е да измиете купата от мултикукър в миялната машина

купа за мултикукърАктивно работеща с миялната машина, домакинята очаква да измие всичко в нея. Всъщност, ако вече е купена подобна техника, оставете я да работи в най-голяма степен, запазвайки скъпоценната кожа на ръцете на жените. Но в живота това не се получава. Не всички предмети могат да бъдат поставени в съдомиялната машина, защото там са повредени и има много примери за такива неща. Днес ще разберем дали е възможно да измиете купата от мултикухер в съдомиялната машина, може би тези купички също са в списъка със забранени предмети, или може би не, нека да проучим проблема.

Ще стане ли лошо?

На днешния мултикукър пазар има ожесточена конкуренция. Стотици производители предлагат продуктите си, потребителите просто имат широко отворени очи. Структурните елементи на мултикукър могат да се различават по материали и технологии. Повечето от подвижните части на всеки мултикукър могат да издържат на контакт с миялната машина, но не и купата. Факт е, че мултикукър купи се правят:

  • изработени от алуминиева сплав със специално незалепващо покритие;
  • неръждаема стомана със специално незалепващо покритие;
  • изработени от полиметал или стомана със специално покритие от керамика.

С която и да е купа трябва да се работи много внимателно.

Всяка от тези купи ще пострада след 1-2 измивания и затова. Незалепващото покритие частично се отлепва след първото измиване. Изложената алуминиева сплав реагира с детергенти, почернява и започва да се маже с черно покритие. Стоманената купа се държи много по-добре, но въпреки това става неизползваема, защото губи покритието си. Керамиката ще издържи най-дълго, но много скоро ще бъде покрита с назъбени дупки и ще бъде опасно да се готви, пържи или задушава в нея. Като цяло не си заслужава измийте керамиката в съдомиялната машинаако продуктите нямат специална защита.

За съжаление е да се каже това, но всички купи от мултикукър ще трябва да се мият на ръка. Освен това те трябва да се мият правилно, в противен случай дори ръчното почистване и измиване бързо ще ги съсипе.

Как да се грижим правилно?

По-добре е да не оставяте купата немита дълго време. След като извадите готвената храна от там, накиснете купата с топла вода, ако не е възможно да я измиете веднага. Сушената каша, картофеното пюре и тестото се измиват доста лошо, въпреки че специалното вътрешно покритие на купата е предназначено да направи този процес възможно най-лесен.

Купата трябва да се измие с помощта на гел за миене на съдове и мека гъба. Можете да вземете салфетки или меки парцали. Никога не търкайте вътрешността на купата с четки и гъби с абразивни повърхности. Освен това, не използвайте почистващи прахове и като цяло вещества, съдържащи абразивни частици. Всичко това разваля тигана за мултикукър.

аксесоари за посудаАко все пак се оказа, че купата на мултикукър е изсъхнала, не бива да се опитвате да изстържете остатъците от храна. Накиснете го в гореща вода за 15-20 минути и след това измийте всякакви замърсявания с мека гъба с почистващ препарат. След обилно накисване замърсяването ще стане много по-податливо.

Други подробности

В хода на изучаването на тази тема имахме още един въпрос: възможно ли е да измиете други детайли от мултикуксора в съдомиялна машина? Оказва се, че измервателните съдове, лъжици, подложки, тави за печене на параходи, лопати, щипки, уплътнения и клапани могат да се мият в съдомиялна машина, само при температура не по-висока от 450S. Ако се измият с много гореща вода, части от тънка пластмаса могат да се деформират, особено измерените контейнери.

По-специално бих искал да отбележа колко добре се измиват смазаните листове за печене на двойния котел в съдомиялната машина, които, между другото, се мият ръчно от „труд“. Фиксираните части на мултикукера също трябва да бъдат почистени, тъй като те остават доста от всички видове замърсители.За това са най-подходящи специални мокри кърпички за почистване. Поддържайте чистата саксия чиста и тя със сигурност ще ви отплати със здравословна работа и вкусно приготвена храна.

Така че, купа от мултикукър явно не е подходящ елемент за съдомиялна машина. Трябва да го измиете с ръце, но това трябва да се прави внимателно и тогава купата ще продължи по-дълго, а храната в нея няма да изгори. Успех!

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини