Всичко за пералните машини

Мощност на съдомиялна машина в kW

мощност на съдомиялна машинаВсяка година тарифите за ток в Европа и в Русия се повишават, както и сметките, така че повечето хора се интересуват да спестят поне малко, но как да го направя? Проблемът е, че броят на енергийните консуматори в нашите апартаменти и къщи непрекъснато расте: телевизор, прахосмукачка, съдове за съдове, бойлер, сплит система, а сега и миялна машина, потреблението нараства и е по-трудно да се спести. Но се оказва, че можете да спестите пари, като започнете с миялна машина, първо трябва да изчислите нейната мощност и да извършите други манипулации, за които ще говорим в статията.

Защо някои миялни машини са икономични, а други не?

Ефективността на съдомиялната машина зависи от енергийната ефективност на нейните агрегати и техническите решения, които нейният производител е приложил в конкретен модел. Много електроенергия отива за работата на нагревателния елемент, циркулационна помпа и помпа. На първо място, разбира се, нагревателен елемент, който загрява водата, на второ място - нагревателен елемент, който осигурява работа по сушене. В съдомиялните машини без горещо сушене консумацията на енергия е значително по-ниска.

Важно! Съдомиялните съдомиялни машини не разполагат с втори нагревателен елемент и вентилатор, което означава, че той изразходва около 40% по-малко енергия.

мощност на съдомиялна машинаКонсумацията на мощност до голяма степен зависи от капацитета на резервоара с вода и температурата на самата вода. Съответно, колкото по-малък е капацитетът на резервоара и колкото по-малко съдомиялната машина изразходва вода за един цикъл на измиване, толкова по-малък е общият разход на енергия. Намалете разходите за енергия в съдомиялната машина и различни оригинални технически решения. По-специално, съдомиялните машини, произведени под марката Bosch, наскоро започнаха да поставят топлообменници. Те ви позволяват да пестите топлинна енергия, което означава, че машината трябва да изразходва по-малко електроенергия.

Преди да купите нова съдомиялна машина, е добре да знаете предварително колко енергийно е ефективна. Това не е трудно да се направи, просто обърнете внимание на характеристиките на конкретен модел. Има ред "енергиен клас", последван от буквата на латинската азбука.

 • Буквата А означава, че съдомиялната машина консумира 0.7-1.07 кВт.
 • Буквата B означава, че съдомиялната машина консумира 1,08-1,1 kW.
 • Буквата C означава, че машината консумира до 1,5 kW.
 • Буквата D и E е по-рядко срещана в съвременните машини и означава, че те отнемат до 2 kW.
 • И накрая, машините с енергийни класове F и G се считат за най-икономичните; те зареждат 2,5 и 2,7 кВт.

Ако производителят е успял да гарантира, че колата му изразходва по-малко от 0,7 кВт енергия, тогава в своите характеристики той добавя знака „+“ към буквата A или два или три плюса, ако енергийната ефективност на модела е значителна.

Как да направите вашата миялна машина по-икономична?

мощност на съдомиялна машинаЗа да може миялната машина да е най-ефективна и да изразходва минимум ватове енергия, е необходимо да се погрижите за този проблем, преди да закупите „железен помощник“. Това не означава, че когато купувате, трябва да търсите модел, който ще се възползва от всеки W. Достатъчно е да се вслушате в следните препоръки на специалисти.

 1. Измийте съдовете със забавено начало. Продължете по следния начин, стартирайте програмата за пране и когато машината изпомпва вода в резервоарите, спрете програмата и задайте забавяне за старта, така че машината да изпълнява програмата за пране през нощта. Това ще спести енергия, тъй като от една страна през нощта тарифата за нея е по-ниска, а от друга, след няколко часа водата в резервоарите ще се загрее до стайна температура и ще е необходимо по-малко енергия за нейното загряване.
 2. Не оставяйте мръсни съдове. Ако остатъците от храната изсъхнат към съдовете, тогава ще е необходимо повече енергия за измиването му.Ще ви трябва по-топла вода, двойно изплакване, добре, като цяло, идеята е ясна!
 3. Вземете модели съдомиялни с вграден топлообменник. Можете да прочетете за характеристиките на този елемент в статията, какво е топлообменник в съдомиялна машина.
 4. Използвайте подходящи режими на измиване. Ако съдовете не са много мръсни, тогава може да се измие с вода при температура 30 0C, по най-кратката времева програма. Помислете сами колко енергия можете да спестите.

Обърнете внимание! При някои модели съдомиялни машини има много печеливши режими по отношение на консумацията на енергия, например режимът на бързо измиване, който осъществява целия цикъл на миене на съдове само за 30 минути.

 1. Не стартирайте съдомиялната машина, ако сте натрупали, например, само 3 чинии и две чаши, натрупайте съдовете, като ги накиснете в някакъв голям контейнер, след което ги поставете всички в съдомиялната машина и ги измийте наведнъж.
 2. Ако моделът на вашата машина ви позволява да извършвате половин товар, тогава използвайте тази функция активно, това е много удобно и наистина може да спести стотици вата енергия, вода и почистващи препарати.
 3. Поставете правилно съдовете в кошничките за миене. В този случай не е нужно да го миете, което означава, че ще спестите време, стотици ватове енергия, вода и почистващи препарати.
 4. Обезцветете съдомиялната машина своевременно. Мърша с дебело покритие използва много повече енергия от чист нагревателен елемент.

Примери за икономични съдомиялни машини

Високата мощност е голям минус на съдомиялната машина. Високата мощност, за разлика от други електрически уреди, не дава на съдомиялната никакви предимства, може би само някои недостатъци, тъй като значителната мощност означава голяма консумация на електроенергия. В този случай въпросът колко енергия изразходва машината и как тази цифра може да бъде сведена до минимум, колкото е възможно, излиза на преден план, разбира се, без да се засяга качеството на миене и сушене на съдове.

Говорихме за това колко електроенергия изразходва съдомиялната машина и как да намалим този разход, сега ще обсъдим друг въпрос, кои модели съдомиялни машини са най-много или някои от най-енергийно ефективните. Ще публикуваме кратък преглед по този въпрос.

 • Zigmund & Shtain DW6009X напълно интегрирана съдомиялна машина. Побира 15 комплекта съдове, има турбо сушилня, докато средната му консумация на енергия е около 0,5 кВт - A ++ стойността е близка до рекордната.
 • Предишният модел на съдомиялната машина Flavia BI60 KAMAYA скочи. Консумира около 0,4 кВт, което съответства на обозначението A +++. В същото време резервоарът й съдържа 14 комплекта съдове, а режимите на миене са поразителни в разнообразието.
 • Завършва първите три най-енергийно ефективни съдомиялни машини "железен помощник" от Германия TEKA DW8 41FI. Консумира около 0,5 kW, което съответства на стойността на A ++. Този модел е интересен с това, че е напълно енергийно ефективен, тоест консумира не само малко количество енергия, но и вода и перилни препарати, което го прави една от най-икономичните съдомиялни машини в Европа.
  мощност на съдомиялна машина

За ваша информация! TEKA DW8 41FI изразходва около 8-9 литра вода на едно измиване, като използва половината от количеството почистващ препарат и сол.

В заключение отбелязваме колко енергия изразходва съдомиялната машина? Изпълнението на различните модели е различно. За да разберете колко консумира конкретен модел, трябва да разгледате неговите характеристики и по-точно на тази линия, в която е посочен неговият клас на консумация на енергия. Колко е числото, може да се намери в декодирането на нотацията. Запомнете едно нещо - колкото по-малко мощна е вашата съдомиялна машина, толкова по-малко енергия изразходва.

   

1 коментар на читателя

 1. Граватар Светлана Светлана:

  Благодаря, всичко е ясно!

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини