Всичко за пералните машини

Каква е мощността на електродвигателя на пералнята?

мотор на пералняДвигателят е „сърцето“ на пералнята, един от основните й компоненти, от които зависи оперативността на оборудването. Основните характеристики на тази част са мощност и обороти в минута. Когато купуваме машинна автоматична машина, рядко обръщаме внимание на тези параметри. Или може би напразно? Ето защо решихме да поговорим за това колко мощност има двигателят в пералнята и какво влияе.

Типове двигатели

Преобразуването на електрическата енергия в механична енергия (въртене на барабана) в пералнята се дължи на двигателя. Инженерите са разработили три типа двигатели, които се използват в автоматични пишещи машини:

 • асинхронен двигател;
 • комутатор мотор;
 • безчетков мотор.

Асинхронните двигатели могат да бъдат двуфазни или трифазни. В съвременните перални машини, произведени след 2000 г., не се използват двуфазни двигатели. Мощността на такива двигатели е 180-360 вата, броят на оборотите не е голям и не надвишава 2800 оборота в минута по време на цикъла на въртене, по време на измиване, оборотите са около 300. В машини с такъв двигател цикълът на въртене е само 400-600 оборота в минута, в редки случаи 800- 1000.

Асинхронните двигатели, комутаторните двигатели, които могат да работят както от променливи, така и от постоянни токове, на практика са заменени. Те са с по-малки размери и имат безкрайно променлив контрол на скоростта чрез електроника. Основният недостатък е неговото устройство, което включва наличието на четки, те се износват и стават неизползваеми. За да възстановите работата на двигателя, те трябва периодично да се променят. Мощността на колекторните мотори е 380 - 800 W, докато скоростта на въртене на арматурата варира от 11500 до 15000 об / мин.

За ваша информация! Консумацията на енергия на двигателя по време на миене и въртене е различна. Производителят на двигателя пише този индикатор само на самия двигател, няма да намерите тези номера в инструкциите за автомобила.

типове двигатели

Безчетков или инверторен мотор за пръв път се появи в пералните машини през 2005 г., LG беше първият, който го използва. Разликата му се състои във факта, че е свързан директно към барабана без ремъчно задвижване. Той е по-компактен от двигатели от два други типа, опростен в дизайна, има най-високия коефициент на работа (COP). По своята мощност инверторният мотор не е по-нисък от предходните и е в състояние да върти барабана по време на цикъла на въртене до 1600 2000 об / мин.

Мощност срещу мощност

Консумацията на енергия като цяло зависи от мощността на електродвигателя на пералнята, с други думи колко киловата енергия машината навива на час. Това най-често интересува потребителя, а не силата на двигателната машина на машината. Консумацията на енергия на машината се състои от:машинен двигател машина

 • консумация на мощност на двигателя, по време на цялото измиване, тя се променя, когато се върти повече, когато се мие и изплаква по-малко;
 • мощност на нагревателния елемент, която средно е от 1,7 до 2,9 кВт. Освен това, колкото по-висока е температурата на нагряване на водата, толкова по-голяма е консумацията на енергия;
 • мощността на помпата, която е 24-40 вата, това е напълно достатъчно за изпомпване на вода;
 • обща консумирана мощност от крушки, контролен модул, сензори и др. тя е приблизително 5-10 вата.

Консумацията на енергия на пералнята се изчислява за режим "Памук", при който водата се нагрява до 600В, и машината зарежда колкото е възможно повече. Според този показател пералната машина е назначена клас на енергийна ефективностобозначена с латинската буква.

Максималният брой обороти по време на цикъла на въртене също зависи от мощността на двигателя на пералната машина.

Колкото по-мощен е двигателят, толкова повече обороти ще направи барабанът, като изстиска прането. Този показател се отразява в клас завъртане на пералня, Автоматичните машини, въртящи се със скорост 1600 об / мин, принадлежат към клас А. Но изобщо не е необходимо да се купува такава машина, тъй като дори и с въртене от 800-1000 об. / Мин. Прането ще бъде извадено добре, без риск да бъде разкъсано.

Мощност на двигатели на различни модели перални машини

На перални машини от различни марки са инсталирани различни двигатели, така че те имат различни технически характеристики и различни разходи. Ето няколко примера.

 • MOTOR CESET MCA 52 / 64-148 / AD9 - двигателят, инсталиран на пералните машини Hotpoin-Ariston и Indesit, мощността му е 430 W и 11500 об / мин;
 • MOTOR CESET MCA38 / 64-148 / CY15 - двигател за пералнята Candy, Hoover, Zerovatt, мощността е 360 W и 13000 об / мин;
 • MOTOR CESET CIM2 / 55-132 / WHE1 - електромотор за перални машини Whirlpool, Bauknecht, мощност 800 W и 17000 об / мин;
 • WELLING HXGP2I.05 ИЗМИВАНЕ - мотор за пералня Indesit или Vestel, мощност на въртене 300 W, пране 30 W;
 • Elecronic Control Motor Haier HCD63 / 39 - двигател за автомобили Candy и Haier, мощност 220 W и 13000 об / мин;
 • HXGP2I Welling Electronic Control Motor - двигател за пералня Samsung, мощност 300 вата.

Така че автоматичните перални машини, произведени през 2000-те, имат комутатор или безчетков мотор. Тяхната консумация на енергия може да е различна, но за потребителя това няма голямо значение. По-важно е да знаете колко енергийно ефективна е машината и това може да се определи от класа на консумация на енергия, който имат съвременните машини A или A +.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини