Всичко за пералните машини

Мога ли да поставя мивка над пералнята?

пералня под мивкатаСпестяването на жизнено пространство в малки апартаменти или къщи е болезнена точка за значителен брой хора. Когато няма достатъчно място за настаняване на най-необходимите неща като пералня, започвате да измисляте различни трикове, за да извлечете максимума от наличните квадратни метра. Поставянето на пералнята в мивката е едно от добрите решения, което ще спести място и удобно ще постави „домашния асистент“ там, където няма да пречи на никого.

Възможно ли е да поставите машината в мивката?

пералня под мивкатаМного хора се съмняват в техническата възможност за поставяне на пералнята в мивката. И наистина, не струва нищо да запушите пералня под мивката, но какво да правите с комуникациите, къде да поставите сифона? При нормални условия сифонът се намира вертикално и слиза в канализационната тръба точно в центъра на мивката, но в края на краищата поставихме машина там, как отпадъчните води ще отидат в канализацията?

Всъщност това не е единственият въпрос, който може да възникне за начинаещ, който за първи път се сблъска с проблема с инсталирането на пералня в мивка. Какво ще се случи с машината, ако попадне вода, защото мивката не може да се нарече сухо място. Само няколко милилитра вода, попадащи върху устройството за управление и машината, може да се окаже в кошчето, да не говорим за риска за собствениците, свързан с токов удар.

Важно! Управляващият блок е много чувствителен към излишната влажност, като всяка електроника и като се има предвид, че цената му може да достигне до 10-12 хиляди рубли, всъщност не искате да рискувате толкова скъпа част за удобното поставяне на машината.

Всъщност, с правилния подбор на компоненти и правилната инсталация, машината може да бъде напълно безопасно поставена под мивката. Основното нещо е да извършите всички инсталационни работи в стриктно съответствие с правилата и съветите на професионалисти. От какво се нуждаем?

 • Подходяща мивка за водна лилия със отвод, който е изместен от центъра обратно към ръба на мивката.
 • Специален сифон.
 • Специални носачи за мивка
 • Пералня, чиито размери ще бъдат по-малки от размерите на мивката.
 • Шкаф, изработен от влагоустойчиви материали с врати.

пералня под мивкатаИмайте предвид, че мивката трябва да бъде по-широка и по-дълбока от тялото на машината от всички страни с поне 3 см, за предпочитане малко повече. Първо, по-малко вероятно е водата да попадне на машината, и второ, по-лесно е да инсталирате шкаф. По принцип експертите не препоръчват да поставяте пералнята под мивката без шкаф, тъй като стените и вратите й осигуряват допълнителна защита на „домашния помощник“ от пръски.

По същата причина трябва да се даде предпочитание на дълбоки мивки, отколкото на плитки и плоски. От плоска мивка водата е доста пръскана наоколо. Може да не забележите това, но вашата пералня ще забележи. Впоследствие ще забележите, когато в най-неочаквания момент получите електрически удар, като докоснете контролния панел. Сифонът също се нуждае от специален.

 1. Тя трябва да е компактна и лесно да се побира под мивката с машината, докато между нея и тялото на машината трябва да има празнина.
 2. Части от сифона трябва да бъдат огънати, така че той да бъде по-удобно поставен в мивката между стената и пералнята.
 3. Сифонът трябва да е вертикален, тъй като хоризонталните сифони са по-често запушени и често ще бъде трудно да почистите сифона с машина под мивката.

също се нуждаят от специални закопчалки за мивката, с които тя може да бъде здраво закрепена към стената, В този случай се изисква строго фиксиране на черупката.Шкафът под мивката задължително трябва да бъде направен от устойчиви на влага материали, той ще скрие пералнята от любопитни очи и в същото време ще се превърне в допълнителна бариера за пръскане.

За ваша информация! Когато избирате пералня, незабавно съпоставете нейните размери и размерите на мивката, под която тя ще бъде скрита, а шкафът винаги може да бъде поръчан по-късно.

Плюсове и минуси на такова поставяне на пералнята

Ние се уверихме, че технически е възможно да поставите пералнята в мивката. Необходимо е само да имате правилните материали, да изчислите всичко правилно и да извършите инсталацията на високо професионално ниво, но заслужава ли си? Нека да разгледаме плюсовете и минусите на инсталирането на пералня под мивката, може би това ще ви помогне да получите отговор на такъв важен въпрос и ще започнем с плюсовете.

 • Пералнята не заема много място, ако я скриете под мивката, а в освободеното пространство можете да поставите някои други необходими неща.
 • Ако поставите машината в мивката, банята ще изглежда много по-естетически, особено ако самата машина не отговаря на стаята по цвят или дизайн.
 • Ако колата е правилно затворена в шкаф под мивката, тя ще се чува по-малко по време на работа, за някои хора това е много важно.

пералня под мивкатаГоворейки за плюсовете, трябва да се отбележи недостатъците на такова разположение на пералнята, още повече, че има доста недостатъци.

 1. За да инсталирате машината под мивката, трябва да преработите почти всички комуникации в банята. Необходимо е да свържете пералнята, което означава да се направи изход, частично вдлъбнати тръбите в стената и да се направят изводи за машината, да се повдигне смесителят по-високо, защото при нормални условия той се поставя твърде ниско.
 2. Един обикновен сифон не е подходящ, необходим е специален, в допълнение, ако има нужда от почистване на такъв сифон, ще е трудно да се направи, тъй като той ще бъде затворен от пералня.
 3. Една обикновена пералня, най-вероятно, няма да работи и ще трябва да закупите специална тясна с предно зареждане, тъй като не можете да поставите машина с вертикално зареждане под мивката.
 4. Има вероятност да възникне неприятност и вода от мивката да падне върху електрическите и електронните части на пералнята, което ще доведе до късо съединение и повреда.

Обърнете внимание! Към машината, въведена под мивката, трябва да я окачите на достатъчна височина. Някои хора не харесват, че мивката е твърде висока, но не може да се направи много.

Характеристики на работата

Няма толкова много опции за инсталиране на машината в мивката, ще дадем най-често срещаното, което се използва от майсторите в цяла Русия. Какво трябва да се направи?

 • Подготвяме комуникации за свързване на пералня. Задачата е следната: необходимо е да се изчисли положението на тръбите и изводите, така че да е възможно свързването на входните и изпускателните маркучи и в същото време те да не пречат на инсталирането на машината под мивката. Отделно подготвяме безопасни електрически комуникации, за да можете спокойно свържете пералнята към електричество.
 • Закрепете сигурно към стените за монтаж на мивката. Тук трябва да изчислите височината, на която ще бъде поставена мивката, така че машината да попадне под нея, и да има празнина между дъното на купата и горния капак на пералнята.

Важно! Инсталирайте крепежни елементи, като поддържате ширината между крепежните елементи и нивото, така че мивката да лежи върху тях идеално равномерно.

 • Ако планирате да използвате един кран както за банята, така и за мивката, тогава трябва да сте сигурни, че тя е разположена на достатъчна височина.
 • Инсталираме мивка с миксер и я свързваме.
 • След това свързваме всички маркучи и тръби, необходими за работата на пералнята.
 • Свързваме сифона и се уверяваме, че той не пречи на инсталацията на пералнята.
  пералня под мивката
 • Инсталираме шкаф под мивката и натискаме машината към нея.
 • Свързваме входящия маркуч към машината, маркучът за източване, идващ от машината, се завинтва към сифон (или канализация).
 • Натискаме пералнята под мивката, свързваме я към мрежата и правим пробен старт.

Не забравяйте! Пропастта между корпуса на пералнята и мивката, както и между страничните стени на шкафа трябва да бъде най-малко 3 см, така че когато машината работи възможно най-силно, висящият корпус не наранява мивката.

В заключение отбелязваме, че инсталирането на пералня в мивка, разбира се, има много нюанси, с които ще трябва да се сблъскате в процеса на извършване на работа, въпреки това, можете да направите всичко сами от началото до края. Ако сте заседнали на всеки етап от работата, тогава винаги можете да се обърнете към специалисти за съвет.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини