Всичко за пералните машини

Индикаторът на четката в съдомиялната машина на Bosch мига

мигаща четка за индикаторСъвременните съдомиялни машини имат много различни показатели, на които собствениците обръщат малко внимание, но напразно. Индикаторът може да показва определен проблем във времето, особено ако не е просто светещ, а мигащ. Да предположим, че четката на миялната машина на Bosch мига. Какво означава това? Може би това е разбивка, малък проблем или дори безсмислено поведение на „домашния помощник“? Сега ще се опитаме да го разберем.

Свети или мига: каква е разликата?

Индикаторът за изгаряне, обозначен с шаблона на четката, обикновено не предизвиква безпокойство у никого, особено след като съдомиялната машина Bosch най-често работи правилно. При нормални условия този индикатор уведомява потребителя, че процесът на миене е в ход и веднага щом приключи миенето на съдовете, той изгасва. При някои модели съдомиялни машини Bosch този индикатор светва в началото на мивката и след известно време изгасва. Това е нормалното "поведение" на машината, няма как да се притеснявате.

Индикаторът с изображението на четката най-често светва след старта на програмата за миене и изгасва, след като фазата на миене е приключила и е започнала фазата на сушене на съдовете.

Този индикатор може да се държи напълно различно. Може изведнъж да започне да мига, докато работата на машината най-често спира и замръзва до рестартиране. Каква е причината за мигането на индикатора с изображението на четката? В някои случаи е виновна повреда в системата. Тя не може да бъде премахната чрез просто изключване на съдомиялната машина. Трябва да направите следното:

 • веднага щом индикаторът мига, трябва да натиснете бутона за стартиране на програмата и да го задържите 3 секунди;
 • изключете съдомиялната машина (за вярност можете да извадите щепсела на захранващия кабел, като напълно го обезвъздушите);
 • изчакайте 15 секунди и след това включете отново съдомиялната машина;
 • задайте желаната програма за пране и я стартирайте.

Ако индикаторът започне да мига отново, не измъчвайте съдомиялната машина. Изглежда, че проблемът тук не е системна повреда, случи се нещо по-сериозно.

Търсене на разбивка

Ако индикаторът на съдомиялната машина на Bosch е включен, а вдясно от него е изтеглена четка, това може да се каже за нормална ситуация. Но ако този същия индикатор мига, няма време за шеги, можем да говорим за сериозна повреда. Първо трябва да се уверите, че това не е системна повреда, след като сте изпълнили няколко прости стъпки, описани по-горе. След това трябва да проверите сензора Aquastop, който се намира в палет под тялото на машината. Такъв сензор е в машините на Bosch с пълна и частична защита срещу течове и трябва да сме сигурни, че той не спира машината.Aquastop клапан

 1. Нека се опитаме да наклоним машината, след като положим парцал до нея.
 2. Ако в тигана има вода, тя ще се разлее.
 3. Ако сте успели да източите водата от резервоара, можете да рестартирате машината отново и да се уверите, че индикаторът не мига за известно време.

Възможни са още 2 ситуации. В първия случай водата отново ще бъде въведена в тигана и Aquastop ще работи отново. В този случай трябва да потърсите течове в корпуса. Във втория случай разбиването може да не се повтори, ако водата попадна в тигана случайно. По един или друг начин ще бъде възможно да се установи, че причината за проблема е била теч.

Ако в тигана няма вода, тогава може би сензорът Aquastop просто е „залепен“. Трябва да изключите съдомиялната машина, да извадите тавата и да проверите позицията на поплавъка. За съжаление този проблем е доста често срещан, особено ако съдомиялната машина е била преместена или преместена.

Забележете, когато индикаторът започне да мига. Ако мигането започне, когато машината се опита да изтече вода, това може да се дължи на неизправност на входящия клапан или кранът за подаване на вода в съдомиялната машина просто е изключен. Последното може да изглежда обичайно, но се случва непрекъснато. Направете следното:

 • проверете подаването на вода към машината;
 • слушайте отново, тъй като машината изтегля вода (за това трябва да рестартирате отново съдомиялната машина);
 • ако има леко щракване, след това бръмчене, но вода не влиза в машината, следователно, всмукателният вентил или неговото реле е неизправно.

В по-редки случаи в контролния модул възниква неизправност, която не може да издаде команда за отваряне / затваряне на всмукателния клапан.

Индикаторът може да започне да мига след добавяне на вода в резервоара, приблизително 10 минути след началото на измиването. В същото време „симптомите“ са същите: първо индикаторът „Четка“ мига, след това съдомиялната машина е напълно спряна. С това „поведение” на машината трябва да обърнете внимание на филтъра за боклук и спринклерите.

Необходимо е да извадите и изплакнете филтъра, да изключите и проверите пръскачките, в отворите на които може да се натрупа мръсотия. Освен това калта може да се напълни толкова плътно, че дори водата не може да проникне през запушванията, още по-малко да изпада под налягане. Това често се случва с феновете да правятдомакински перилен препарат за съдове на базата на горчица. Горчичната маса, втвърдяването става гъста и запушва всички най-малки дупки в машината, парализирайки нейната работа.

Контролният съвет се проверява последно, но горещо не бихме ви препоръчали да го направите сами. По-добре е да поканите майстор, който бързо и експертно ще проведе диагностика. Не препоръчваме да сменяте контролния модул независимо, без да сме сигурни, че е счупен. Няма нужда да утежнявате проблема.

отстраняване на неизправности

табла за съдомиялна машинаАлгоритъмът за отстраняване на неизправности ще зависи от естеството на разбивката, която сте намерили, това е очевидно. От наша страна ще ви посъветваме да не се забърквате в повреди, които изискват сериозен и квалифициран ремонт. В този случай "самостоятелната активност" може да навреди значително, така че ако трябва да поправите контролния модул или входящия клапан, поканете капитана. В други случаи можете да го направите сами. Намирането на течове и премахването на залепването на сензора Aquastop изисква разглобяване на съдомиялната машина.

 1. За да получите достъп до тигана, съдомиялната машина трябва да бъде изключена, извадена и наклонена, за да източи водата.
 2. Поставяме колата удобно, така че да можете свободно да обикаляте.
 3. Развиваме предния панел, който се намира директно под вратата и премахваме пластмасовата защита на пантите на вратата. От същите бримки трябва да премахнете куките на затварящите устройства.
 4. Вътре в краищата на вратата развиваме винтовете, които държат предния панел. След това предният панел може да бъде премахнат, като го плъзнете малко надолу.
 5. Под затворената врата ще видите тънка метална плоча, която се нарича вътрешна плоча. Трябва да се премахне.
 6. След това развийте винтовете, придържащи основата на съдомиялната машина.

Страничните винтове са разположени в ъглите на основното тяло в горната част на палета.

 1. Изваждаме долната кошница и изключваме пръскачката, която се намира в долната част на пералната камера.
 2. Развиваме филтъра за боклук и премахваме мрежата. Под мрежата ще видим фиксиращите винтове, които също държат основата на съдомиялната машина, отстранете ги.
 3. Поставяме голям парцал на гърба на кутията, след което внимателно поставяме съдомиялната машина "на гърба".
 4. Изключете входния маркуч, чипа с проводниците и помпата, която се намира отстрани на циркулационния блок, от тигана.
 5. Внимателно издърпайте тавата към себе си и я изключете от тялото.

Като го разглобите сами, можете лесно да определите мястото на изтичане. Освен това можете лесно да премахнете залепването на сензора Aquastop, като коригирате поплавъка или просто напълно обезвъздушите този елемент. Не ви съветваме да правите последното, тъй като с това оставяте съдомиялната машина без защита. Веднага след като повредата е фиксирана, можете безопасно да сглобите машината в обратен ред.

Някои от нашите читатели задават въпрос: ако иконата на четката мига, какво означава това? Няма да е възможно да отговорим накратко, затова решихме да дадем подробно обяснение, което наложи създаването на цяла публикация. Надяваме се, че сме помогнали да се справим с проблема. Успех

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини