Всичко за пералните машини

Домашен мед екстрактор от пералня

меден екстрактор от пералняНачалният пчелар не трябва да избира. Няма пари за закупуване на целия набор от необходимото оборудване за пчелина и трябва някак да се измъкнете. Например, можете да направите свой собствен екстрактор на мед от частите на пералнята, така че когато дойде време за изпомпване на първия мед, той да бъде напълно оборудван. Ще поговорим как да направите това като част от тази публикация.

Подготвяме детайлите на шайбата

Повечето начинаещи пчелари не могат да се похвалят с много пчелни семейства. Тяхната ферма ще се състои от 10-15 „кутии“ - не повече. Това е точно сумата, с която човек с много малък опит може да се справи. Нюансите в тази материя са стотинка десетина и ще трябва да се инвестира доста работа, докато златният поток на сладкия продукт избухне от отводнителния отвор на медния екстрактор в колбата.

В самото начало ще трябва да помислите какво необходимо оборудване да закупите и кое да направите сами. Красотата на пчеларството е, че голяма част от това, което трябва да направите със собствените си ръце, макар че ще отнеме много време и работа. Ето например екстрактор за мед. Това основно пчелно устройство се състои от три основни елемента:

 • резервоар за разделяне на медголям капацитет, който трябва да побира въртящи се подрамки, тяхната основа, както и задвижващият механизъм;
 • самия задвижващ механизъм, който се състои от скосени зъбни колела, дръжки и въртяща се основа за подрамки;
 • подкадри, които трябва да бъдат свободни да се придвижват от страна на страна.

Въпросът е как може да ни помогне старата пералня? Но с какво, старите шайби имат доста големи миещи резервоари, изработени от висококачествена съветска неръждаема стомана. А неръждаемата стомана, както знаете, е материал, устойчив на оксид и е добре измит от различни замърсители. Така ще превърнем миещия резервоар в нашия домашен меден екстрактор.

Задвижващият механизъм и подрамките ще трябва да бъдат направени от други импровизирани материали: тел, части от селскостопанска техника и други неща.

Допълнителни материали и инструменти

За да направите домашен екстракт от мед, ще ви трябва не само вана за миене от стара пералня като Sibir или Alma-Ata, но и други важни детайли. За да не бъдат неоснователни, нека ги изброим и също така да ги покажем на чертежа.

рисуване с екстракт от мед

 1. Стоманена греда, изработена от метал с дебелина 4 мм и ширина 80 мм. Дължината на частта ще зависи от диаметъра на миещата вана. Дупките се пробиват в краищата на частта и след това тези ръбове трябва да бъдат огънати.
 2. Задвижващата скоба е изработена от метал с дебелина 4 мм и ширина 80 мм.
 3. Дръжката за въртене на механизма за ръчно задвижване от огъната стоманена пръчка.
 4. Основата, която държи подрамките, изработени от стоманени ленти с дебелина 2 мм.
 5. Две подрамки, изработени от тънки стоманени ленти и тел
 6. Две скосени зъбни колела - странична и централна. Централната предавка е по-голяма от страничната предавка.
 7. Вал за централно зъбно колело. Като вал е по-добре да използвате карбидна стоманена пръчка с подходящ диаметър, тъй като тя ще изпитва доста големи натоварвания, когато използвате меден екстрактор.
 8. Затвор за изхвърляне на мед. Затворът е направен от стоманена плоча, която се завинтва към дъното на медния екстрактор, блокирайки отвора за изпускане на мед.

Всички горепосочени детайли могат да бъдат получени или произведени срещу малка такса в ключарската работилница на някои селскостопански предприятия.

Сега нека кажем няколко думи за инструментите. В допълнение към стандартния набор от инструменти, които има във всеки гараж, се нуждаем от вице, наковалня, кувалда, духалка, пробивна машина, шлайф и заваряване с електроди върху неръждаема стомана. По принцип нищо особено, но е трудно да се направи без услугите на опитен ключар.

Процес на сглобяване на инструмента

Домашен меден екстрактор ще бъде много прост. Със собствените си ръце можете да го завъртите за 20-30 минути, но само при условие, че всичките му части са направени и перфектно прилепнали една към друга. За начало ще направим носилки в медния екстрактор.

Първо първо, определете размера на подрамката. Той трябва свободно да побира рамкова рамка с размери 435x300 мм. При производството на подрамката ние ще се ръководим конкретно от рамката на случая, а в размер на магазина по-малък, той ще влезе безпроблемно.

Като се имат предвид изпъкналостите, дължината на рамката на тялото може да достигне 470 мм.

рамка и подрамник

От метален ъгъл и тел усукваме подрамка с ширина 520 мм и височина 550 мм. Ако сте сигурни, че ще използвате строго рамки със стандартни размери, можете леко да намалите размерите на подрамката, но е по-добре да не правите това. И така, какво правим?

 • Взимаме две стоманени ленти от неръждаема стомана с дебелина 1 мм и дължина 520 мм, а след това още две ленти с дължина 550 мм, сгъваме правоъгълник от тях и ги усукваме заедно с болтове (можете да заварявате).
 • С тънка бормашина трябва да пробиете много малки дупки по периметъра на правоъгълника и след това, както е показано на фигурата по-горе, да издърпате телената мрежа (вземете неръждаема и неокисляваща жица).
 • Ние правим втора телена мрежа и след това вземаме 2 ленти от неръждаем метал с дебелина 1 мм и ширина 40 мм и огъваме 2 канала от нея.
 • Между два канала фиксираме телена мрежа и потискаме единия край на получената подрамка чрез заваряване на стоманена лента.

Така че мрежата на подрамката не се деформира под въздействието на центробежна сила, е необходимо да се заварява по тях по една лента от метал.

 • От единия ръб на подрамката директно завиваме две стоманени конзоли директно върху канала - един отгоре, друг отдолу. Ще ни трябват по-късно, за да прикрепим подрамката към ротора, който от своя страна ще потапяме в разделителя за мед.
 • Ние правим втория подкадър точно като първия. След това поставяме и двете подрамки, направени от собствените ни ръце отстрани.

На следващо място трябва да се справим с капацитета за екстрактора на мед. Резервоарът за миене, разбира се, може да играе ролята на основата на меден екстрактор, но в дъното му има доста ненужни дупки, които трябва да бъдат плътно заварени. Поставяме пластири от листове от неръждаема стомана, вземаме електрод за неръждаема стомана и заваряваме всички ненужни дупки. След това наливаме вода в резервоара. Ако резервоарът не пропуска вода, значи всичко е наред.

Следващият етап е организирането на дренажна дупка за мед. Веднага щом заварахме всички ненужни дупки в дъното на екстрактора с мед, ще трябва да направим нова дупка със собствените си ръце. Взимаме бормашина и стъпаловидна бормашина и пробиваме дупка в стената на резервоара в самата дъна на медния екстрактор. Диаметърът на отвора е 25 мм. В дупката вмъкваме гумен уплътнител.

Сега вземаме правоъгълна стоманена плоча, пробиваме дупка в нея. Пробиваме дупка със същия диаметър точно над отвора за оттичане на медния екстрактор. Ние "седим" чиния на болт с две шайби (от вътрешната и външната страна на екстрактора за мед). Плочата трябва да бъде леко огъната, така че да може да бъде изместена настрани в случай, когато е необходимо да се отвори изтичането.

екстракт от мед

След това огънете напречната греда на медния екстрактор. За нея взехме лента от метал с дебелина 4 мм, така че ще трябва да използваме горелка, за да загреем краищата й и да ги огънем под прав ъгъл (добре или почти под прав ъгъл) с чук и наковалня. Първо трябва да пробиете дупки за болта M10 в краищата на напречната греда.

мед разделител бар

Пробиваме още два отвора под M10, вдлъбнати до средата на частта, както е показано на фигурата по-горе. Освен това ще трябва да пробиете два отвора, за да можете да фиксирате скобата на механизма на задвижване със собствените си ръце, но това може да стане по-късно, така да се каже „на място“.

Точно в центъра на напречната греда трябва да се пробие дупка под вала на централната предавка. Диаметърът на отвора ще бъде малко по-голям от диаметъра на вала.

Сега поставяме напречната греда в средата на отвора на резервоара, като я разделяме строго наполовина и очертаваме местата, където ще направим монтажни отвори в стените на резервоара, за да монтираме напречната греда. След това пробийте дупки в резервоара и закрепете напречната греда. След това правим следното.

 1. Взимаме стоманен щифт (бъдещият вал на централната предавка) и отрязваме конеца в краищата му.
 2. Вмъкваме закопчалката в централния отвор на напречната греда, поставяме централно зъбно колело отгоре и я хващаме с гайка.
 3. Отдолу поставяме лентата на ротора, направена от 4 мм ленти от метал, според чертежа по-долу. Ширината на лентата е 15-20 мм.
  пчелен екстрактор за мед
 4. Закрепваме щангата с гайка и фиксираща гайка. В краищата на роторната лента пробиваме дупки за шипове на рамката. Ние правим фиби от неръждаеми стоманени пръчки с дължина 570 мм. В краищата на прътите трябва да изрежете конеца.
 5. Ние правим права лента с дължина 600 мм и ширина 15-20 мм. В краищата, както и извитата лента, пробиваме дупки.
 6. Вмъкваме шиповете в скобите на подрамките и ги пропускаме едновременно през отворите на горната и долната част на роторния механизъм на медосбора. Фиксирайте структурата с гайки и гайки.

Получихме меден екстрактор с ротор и подрамки, които могат да се движат свободно и да се преобръщат в една и съща равнина. Защо имаме нужда от това. На първо място, обърнатите подрамки позволяват по-ефективно дрениране на рамките.

Факт е, че когато вмъкнем рамката в подрамката и започнем да завъртаме екстрактора на мед, медът, под влияние на центробежна сила, започва да излита главно от пчелните пити, които са разположени от едната страна на рамката (от страната на стената на екстрактора на мед). Клетките на гърба на рамката остават пълни. За да ги изпразнете, трябва да обърнете подрамката с рамката, така че нейните пчелни пита, все още пълни с мед, да погледнат в стената на медния екстрактор. След това, като завъртим ротора 100-150 пъти, ние източваме рамките напълно.

Медоотделителят е почти готов. Сега зависи от задвижването. Ще направим ръчно задвижване, въпреки че има и екстрактори за мед с електрическо задвижване, за които ще говорим по-късно.

меден екстрактор

Закрепваме скобата на задвижващия механизъм към напречната греда. Прекарваме през скобата извита дръжка на оста, върху която е необходимо предварително да отрежете конеца. Поставяме зъбно колело в края на оста на дръжката и го фиксираме с гайки от двете страни. Скоростта трябва да седи така, че зъбите да лежат между зъбите на централната предавка. Готова ръчна предавка!

На другия край на оста на дръжката можете да увиете електрическа лента или да поставите гумена камила, така че дръжката да е удобна за използване.

Имам ли нужда от електрическо задвижване?

Сега няколко думи за това какво е домашен електрически екстрактор за мед. В случая това е все същият меден екстрактор, само вместо дръжка той разполага с двигател с вал. Много обикновени хора ще кажат: удобно е, казват те, че е такова облекчение да не завъртите дръжката на медния екстрактор, а да натиснете бутона и да изчакате, докато екстракторът изпомпа самия мед. В действителност всичко е по-сложно, отколкото изглежда на пръв поглед.

електрически мед екстрактор

Домашен професионален екстрактор на мед с електрическо задвижване като този, показан на фигурата по-горе, има не само двигател. Той е снабден с електрически блок за управление, с който можете много лесно да регулирате скоростта на ротора, а това е много, много важно. Дори професионалистите, използвайки електрически меден екстрактор, често разбиват рамката, като нямат време да намалят скоростта на въртящия се ротор навреме, камо ли за начинаещи.

Представете си картината, имате само 10 кошера и трябва да изпуснете сто рамки. Отпечатвате капаците на пчелната пита на първата партида от все още топли рамки и ги поставяте в електрически меден екстрактор. Задвижете ротора до пълен, за бързо и по-добре да обезвъздушите кадрите и в резултат да ги разчупите всички. Счупените рамки за повторна употреба не са подходящи, или трябва да бъдат изпратени за повторно записване или за възстановяване (възстановяването не винаги е възможно). В резултат на това вие изваждате проблема.

За да се контролират оборотите на роторите за извличане на мед в големи промишлени пчелини, се използват електронни устройства за управление с предварително разработена и заложена в тях програма. Такива модули сами решават кога да увеличат скоростта и кога да забавят, така че рамката остава непокътната.

модул за управление на мед сепаратор

Тук няма да е добре да напомняте на начинаещите пчелари, че освободената от мед рамка се замества обратно при пчелите и ако има „подкуп“, те веднага започват да я пълнят отново с мед. Ако замените рамка с восък, вместо обезкостена рамка, все пак ще трябва да изчакате, докато пчелите я извадят, и това е ценно време, което в крайна сметка се превръща в загуба на пчеларя.

Какво по-лесно от ръчен екстрактор на мед, където можете да изпомпвате мед, като внимателно контролирате въртенето на ротора. В този случай няма да страда нито един кадър и няма загуби. В този случай, превъртайки сто кадъра, няма да преуморите. Извод: ако имате малка пчелина, използвайте ръчен меден екстрактор - електрически за собственици на големи пчелини (от 50 “кутии”). Е, ако "сърбящи ръце" по някакъв начин използват мотора от пералнята, прочетете статията машина от двигателя от пералнята, тя определено ще ви даде полезни мисли.

В заключение отбелязваме, че за начинаещ пчелар няма нищо по-добро от домашен екстракт от мед, направен на ръка от части от пералня. Първо, такъв сепаратор на мед е сравнително прост, и второ, ще струва сравнително евтино. Е, със сигурност по-евтино от тези, които се продават в специални магазини за пчелари. Така че не бъдете мързеливи, вземете рисунките, извадете старите перални и продължете напред, сложете правилното постоянство и упорит труд и ще успеете. Успех

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини