Всичко за пералните машини

Маркиране на съдомиялни машини на Bosch и Siemens

Маркиране на съдомиялна машина BoschКогато избираме съдомиялна машина Bosch или Siemens, неизбежно се натъкваме на пълните имена на конкретни модели, включително маркировките. Но малко хора знаят какво е етикетирането и най-важното какво означава във връзка с конкретен модел на съдомиялни машини на Bosch или Siemens. Декодирането на маркировките обикновено се осигурява от самия производител, но производителят не винаги си прави труда да го преведе правилно на руски. В тази статия ще се опитаме да дешифрираме маркировката на съдомиялни машини на Bosch и Siemens и да дадем обяснения за това разшифроване.

Символи на общите характеристики на съдомиялната машина

Като начало се опитахме да разберем как се различава маркировката на съдомиялните машини на Bosch и съдомиялните машини на Siemens. Оказа се, че няма съществени разлики, в 99% от характеристиките на маркировката напълно съвпадат. Ето защо ние си позволихме да обобщим дешифрирането на маркировките и да ги представим в единна форма. Основните маркировки, които характеризират конкретен модел съдомиялни машини на Bosch или Siemens, отиват веднага след името на марката.

Маркиране на съдомиялна машина BoschНапример съдомиялната машина Bosch SPS40E12RU има маркировка SPS40E12RU. Първо трябва да анализирате първите три букви от това обозначение отляво надясно, тъй като това са символи на общите характеристики на съдомиялните машини, които съдържат най-важната информация.

Първият елемент на маркировката е един и същ във всички случаи, освен ако разбира се не говорим за съдомиялна машина, а не за пералня или друга машина. Ако видите съдомиялна машина пред себе си, маркирането ще започне с буквата „S“. Ако влезете в подробности, можем да кажем, че този елемент е първата буква на думата Spueler, което в свободен превод означава „машина, предназначена да се грижи за ястия“.

Вторият елемент от маркирането на конкретни модели съдомиялни машини на Bosch или Siemens ни разказва за тяхната типология и поколение. В този случай има опции и има много от тях:

 • елементът "R" означава съдомиялни машини с ширина 45 см от първото поколение;
 • елементът "P" означава съдомиялни машини с ширина 45 см от второто (последно) поколение;
 • елементът "G" обозначава стандартни машини с ширина 60 см от първото поколение;
 • елементът "М" означава 60 см от съдомиялна машина от второ поколение;

За ваша информация! Съдомиялни машини от първо поколение и второ поколение се различават една от друга по по-компактно разположение на частите и често модификация на тези части.

 • „B“ означава съдомиялна машина, чиято височина се различава от стандартната и е повече от 86 см. Ширината на такива машини е 60 cm, те се означават като съдомиялни машини от второ поколение.
 • елементът "K" обозначава нестандартни десктоп модели на съдомиялни машини от второ поколение.

Третият елемент от маркировката ни разказва за типологията на конкретен модел на съдомиялната машина.

 1. Елементът „S“ означава, че този модел съдомиялни машини на Bosch и Siemens не е вграден.
 2. Елементът "I" означава, че посоченият модел на съдомиялната машина има възможност за вграждане.
 3. Елементът "V" показва, че машината е напълно интегрирана в мебелите.
 4. Елементът "U" означава, че този модел на съдомиялната машина може да бъде вграден и дори има своя собствена фасада.

Символи за спецификация

Четвъртият и петият символ са елементи от спецификацията за модела на съдомиялната машина, които ни разказват за нейната пълнота. Чрез четвъртия символ можем да определим кой софтуерен пакет е наличен за определен модел съдомиялни машини на Bosch и Siemens.

 • Ако числото е 4, това означава, че този модел съдомиялни машини има само основния набор от програми.
 • Ако числото е 5, това означава, че съдомиялната машина има основен набор от програми и допълнителни функции.
 • Ако числото е 6 - това означава, че съдомиялната машина има разширен набор от програми.

Петият символ ни казва за техническата конфигурация на определен модел съдомиялна машина. В тази статия няма да даваме конкретни примери, тъй като можете да прочетете за тях в друга публикация, наречена Обозначения в съдомиялната машина.

Модел клас

Класът на модела всъщност е забулено обозначение на ценовата категория, към която според производителя трябва да принадлежи един или друг модел на съдомиялната машина. Има пет категории за съдомиялни машини на Bosch и Siemens (те също са класове).

 1. По-ниската ценова категория е обозначена с буквата "E".
 2. Ценовата категория под средната стойност е обозначена с буквата "N".
 3. Средната ценова категория е буквата "М".
 4. Горната ценова категория е „T“.
 5. Елитна ценова категория - „U“.

Обърнете внимание! Каква е конкретната цена на моделите, свързани с долната или горната ценова категория, производителят не уточнява.

Не бъркайте класния модел на съдомиялната машина с класа на нейната консумация на енергия. Това е съвсем различна система за нотиране, според която е възможно да се установи колко икономично тази или онази съдомиялна машина Bosch и Siemens консумира електроенергия. Можете да се запознаете с класовете за енергийна ефективност на съдомиялни машини, като погледнете снимката по-долу.

 клас на енергийна ефективност

Където е направено и къде се доставя

Последните 2 знака от маркировката ни казват за територията, на която производителят планира да продава този модел съдомиялни машини Bosch и Siemens. Има две основни опции: RU - означава, че конкретният модел на съдомиялната машина се планира да се продава в Руската федерация, ЕС - означава, че съдомиялната машина се планира да се продава в страните от ЕС.

От голямо значение са и допълнителните маркировки, които обикновено се поставят върху опаковката на съдомиялната машина или върху нейния калъф. Тези обозначения ни казват къде е направена тази конкретна миялна машина.

 • SAS, SLX, SLF - произведени в Германия.
 • SAE, SOR, SFX - произведени в Полша.
 • SFO - произведено в Турция.
 • SOT - произведени във Франция.
 • SLM - произведен в Китай.

За ваша информация! Маркировките за произхода на съдомиялната машина могат да се различават от горните, ако съдомиялната машина е била направена преди 2006 г.

В заключение отбелязваме, че след като прочетете тази статия, можете да дешифрирате маркировката на всеки модел съдомиялни машини на Bosch или Siemens. Независимо от това, не забравяйте да прочетете и характеристиките на съдомиялните машини, те ще бъдат много по-способни да разкажат за машината, от която се интересувате. Успех!

   

8 коментара на читателя

 1. Граватар Аня Аня:

  Благодаря много !!!

 2. Граватар Василий Василий:

  Помогна !!!

 3. Граватар Олга Олга:

  Благодаря, те наистина помогнаха. Браво !!!

 4. Граватар Евгений Юджийн:

  Spv69x10ru. Буквата „х“ не е написана във вашето описание и не е ясно какво означава числото 10.

  • Граватар Дмитрий Дмитрий:

   Два цифрови знака са информация за производителя

 5. Граватар Сергей Сергей:

  Научих много. ATP.

 6. Граватар Александър Александър:

  Съдомиялна машина Siemens SN 236 | 02 KE. Ето как да дешифрирате, не се вписва?

 7. Граватар Юри жури:

  Къде е годината на колата, за да разберете?

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини