Всичко за пералните машини

Обяснение на маркировката на пералните машини Bosch

маркиране на CM BoschПристигайки в магазина за нова перална машина Bosch, купувачите са заинтересовани да се сдобият с модел, който е сглобен в Германия или, в краен случай, в ЕС. Защо? Да, защото качеството на изграждане на "европейците" е много по-високо. Продавачите могат да „подхлъзнат“ под прикритието на немската технология машина, сглобена в Китай или дори в Русия. Възможно ли е да разпознаете измама точно там в магазина? Разбира се, че можете, маркирането на пералня Bosch ще ни помогне. Ако я прочетете правилно, можете да получите цялата необходима информация, така че нека се научим как да я четете.

Страни за сглобяване

На първо място, нека се научим да разпознаваме частите от маркировката, които ни казват за страната на сглобяване на шайбата на Bosch. Произходът на пералнята може да се определи предимно от буквения индекс, който може да се намери в края на маркирането на определен модел.

 1. OE - ни казва, че машината е произведена в Русия, Беларус или Украйна.страна в близост
 2. EE - Този индекс показва, че машината е била сглобена в Испания.
 3. BY - казва ни, че шайбата на Bosch е направена в Източна Европа.
 4. GB - този индекс ни показва, че машината Bosch е била сглобена във Великобритания.
 5. ЕС - този индекс показва, че пералнята е произведена в Източна или Западна Европа.

 

Какво означава този или онзи префикс на индекс е много важно, но трябва да разберете, че не всички обозначения имат такива префикси. Освен това страната на произход не може да бъде точно определена чрез индекса. Трицифреният буквен код в самото начало на маркировката ще ви помогне да направите това с конкретна пералня Bosch. Да дадем конкретни примери.

 1. WAS - означава, че този модел е сглобен в Германия.
 2. WLX - тези автомобили се сглобяват и в Германия.
 3. WAE - този код обозначава автомобили, произведени в Полша или Турция, с изключение на модела с маркировка WAE28441, той е сглобен в Германия.
 4. WLF - в повечето случаи този код обозначава превозно средство, сглобено в Германия, ако номерът на кода завършва с 4 или 5 - в Китай.
 5. WAA - това е обозначението, направено в Турция.
 6. WOT - Автомобили Bosch от Франция.
 7. РАБОТА - това оборудване се сглобява в Полша.
 8. WFX е старо обозначение, което дава перални машини, сглобени в Полша.
 9. WLM - код за издаване на китайска технология.

Горните кодове показват най-различните техники за измиване от Bosch: тесни, в пълен размер, с вертикално и предно зареждане.

Общо декодиране на различни модели

Дешифрирането на маркировката може да ни разкрие много повече от държавата на произход на машината Bosch. Ако дешифрираме правилно маркировката, ще научим за основните параметри на конкретен модел, без дори да разгледаме инструкциите му. Нека започнем с знаците, показващи, че шайбата принадлежи към определена серия. Днес Bosch произвежда няколко линии перални машини: 2 Classixx, 4 Maxx, 6 Avantixx, 8 Logixx и т.н.

Серия SM Bosch

Има владетели, които са обозначени от група азбучни знаци. Решихме да обърнем вашето внимание на тях.

 1. WAE - този код показва стандартния Maxx 6 със или без дисплей.
 2. WLX - с този код производителят обозначава Maxx 5 с тесен калъф и дисплей (в някои случаи няма дисплей).
 3. WFR - Този трицифрен код показва пълна шайба Bosch Maxx Comfort с пълен размер с предно зареждане и добър дисплей.
 4. WAA - след като видяхме този код, трябва да знаем, че имаме перална машина Classixx 5 с дисплей.
 5. WFX е стандартният Maxx Advantage със страхотен дисплей.
 6. WOT, WOR - и тези кодове, както може би се досещате, обозначават шайби Bosch с вертикално зареждане.
 7. WFCX - Този рядък четирицифрен код сочи към Maxx Advantage с персонализиран тесен корпус и екран.

Дадохме доста примери, но засега нито една маркировка не е разкрита напълно.Дойде време, от различни примери за преминаване към практическо декриптиране. Нека разгледаме по-подробно пералнята Bosch WLT20271OE.

маркиране SM Bosch

Първата буква на маркировката се повтаря постоянно. Какъв модел не вземете, той ще започне с W. Защо така? Да, защото W е пералнята. Втората буква ще зависи от вида на пералното устройство, с което трябва да се справим. В нашия случай това е буквата L, но буквите O, A, K или I могат да се използват:

 • L - шайба с тесен калъф 45 см с хоризонтално зареждане;
 • I - вградена машина за хоризонтално зареждане;
 • O - пералня с вертикален товар;
 • А - машина, която има дълбочина 60 см и хоризонтално натоварване;
 • К - тази пералня е способна да суши дрехи.

Третата буква на маркировката показва серията, към която принадлежи конкретният модел. За да разберете какво означава това, нека да дадем конкретни примери. В нашия случай това е буквата Т, но тя може да бъде K, G, H, S, W или Y.

 1. Буквите K или T означават, че моделът принадлежи към 6-та серия.
 2. Буквите G или H означават, че машината принадлежи към 4 серии.
 3. Буквите S или W ни казват, че шайбата е от 8-ма серия.
 4. Буквата Y идентифицира пишещата машина Home Professional.

Продължаваме да дешифрираме маркировката. След третата буква имаме число 20. Тя показва максималната скорост на въртене. Какви са опциите: 20 - 1000 об. / Мин., 24 - 1200 об. / Мин., 28 - 1400 об. / Мин., 32 - 1600 об. / Мин., 36 - 1800 об. / Мин., 40 - 2000 об. / Мин.

Следващите две цифри показват типа на управление на пералнята Bosch. В нашия пример има числа 27, те означават електронно управление. Има и механичен контрол, но в момента той почти никога не се намира. Последната цифра показва дизайна на машината, в нашия случай 1 - класическият дизайн. Повечето модели се предлагат само в класически дизайн, така че числото 1 неизменно присъства във всички маркировки.

Последните два знака, предположихте, са азбучен индекс, определящ произхода на пералнята. В нашия пример това е OE, което означава, че машината е произведена в Русия, Беларус или Украйна. Най-вероятно говорим за руския модел.

Купувачите не обичат автомобилите на Bosch с руски произход. Гаранцията за тях е само една година, сглобяването, което имат, е отвратително и те не издържат дълго, въпреки че са по-евтини от „европейците“.

WM16S740

За да „напълнете ръката си“ и да се научите да декриптирате всяка маркировка на определени перални машини Bosch в движение, трябва да тренирате колкото е възможно повече. Ще направим това по пътя с интересни примери за вас, нашите читатели. Нека разгледаме по-отблизо Bosch WM16S740.

Всичко е ясно с първата буква, но втората буква все още не ни е срещнала - М. Какво означава в този контекст? Всичко е много просто, буквата M показва, че тази шайба има предно зареждане. Първата цифра на нашата маркировка е 16. Това е скоростта на барабана, при този модел скоростта на въртене достига 1600 об / мин.

Bosch WM16S740В нашия пример числовата серия е разбита от буквата S. Тя обозначава типа платформа, въз основа на която се прави конкретен модел. Има няколко платформи: A, E, S, F, T и X. S означава новата платформа F20.

 1. A е основната платформа на FX 60 cm Entry.
 2. E е една от най-старите базови платформи FV 60 cm.
 3. F - тясна платформа SX 44 см. Вход.
 4. T - вертикална PV платформа.
 5. X - тясна разширена платформа SV 44 cm.

Последните три цифри на маркировката WM16S740 вече не са толкова интересни. Те ни посочват вида управление на шайбата и нейната конструкция.

WLG2416MOE

Bosch WLG2416MOEДруг интересен пример е маркировката на Bosch WLG2416MOE. Нека го дешифрираме. W - всички разбират, че това е пералня. L - модел с тясно тяло. G - принадлежност към старата линия на тесните автомобили. 24 - това е, познахте, скоростта на барабана - 1200 об / мин. След това имаме числото 1, което показва не дизайна, а генерирането на системата за управление.В този случай имаме работа с по-младото (по-скоро примитивно) поколение.

Какво следва? Следва числото 6. Този номер ни показва вида на защитата от течове. Има автомобили с пълна защита от течове, което се обозначава с числото 4, в нашия случай с частична защита - числото 6.

Цифрите свършиха и ни остават три букви. Да започнем с буквата М. Тя ни казва, че моделът е модифициран. Последните две букви са индексът на производителя. OE - автомобилът е произведен в Русия, Беларус или Украйна.

WAS20443OE

Bosch WAS20443OEПълното име на модела е Bosch Logixx 8 VarioPerfect WAS20443OE, но ние се интересуваме от втората буквено-цифрова част на маркировката. A - машината има предно зареждане. Буквата S идентифицира принадлежността на машината към първокласните технологии с товар до 8 кг. 20 е скоростта на въртене на барабана, в случая 1000 об / мин. На следващо място, числото 4 показва, че машината има цифров дисплей.

Какво следва, а след това имаме числото 4, което показва, че машината има пълна защита срещу течове на вода. Числото 3 показва вида на конструкцията на корпуса. Двете букви от индекса на производителя на ОЕ остават, но вече знаем какво означават.

WAE24460OE

За да затвърдим успеха, дешифрираме друга маркировка на Bosch WAE24460OE. Сега можем да го направим сравнително лесно. Така че нека започнем. Bukovka A ни казва, че люкът на тази пералня не е отгоре, а отпред - предно зареждане. Следващата буква Е ни казва, че това не е обикновена машина, стояща на свободна позиция, а вградена и дори можете да закачите врата на нея, тъй като на предната стена на кутията има панти.

Освен това всичко е по-просто. 24 - означава, че машината е способна да изстисква пране със скорост до 1200 об / мин. 4 е най-пълната защита срещу течове на вода. 6 - модерен цифров дисплей. 0 - стандартен дизайн. OE - произведени в Руската федерация, Беларус или в Украйна.

Това е цялото декриптиране. Ако имате добри инструкции, можете доста бързо да разберете какво означават символите в маркирането на конкретна пералня Bosch. Остава да отидете до магазина и да вземете най-добрия "домашен помощник". Но имайте предвид, че купуването на добра кола е само половината от битката, трябва да се научите използвайте пералня Bosch, и това е тема за отделна публикация.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини