Всичко за пералните машини

Къде да изсипете прах в пералнята?

къде да сипете прах в машинаНа пръв поглед изглежда, че само човек с далечен ум може да зададе въпроса къде да излее прах в автоматична пералня. Това изобщо не е вярно. Всъщност същността на въпроса се крие много по-дълбоко, отколкото изглежда, и се свежда до обективна икономия на почистващ препарат и по-добро измиване. Като част от статията ще се опитаме да осветим всички основни аспекти на този брой и да ви просветим по отношение на правилното поставяне на прах в автоматична пералня.

Занимаваме се с прахообразна кювета

Ако отговорът на въпроса, формулиран в темата на статията, е едносърдечен, отговорът е очевиден - прахът трябва да се излее в специален дозатор. Също така, дозаторът се нарича също кювета за прах или съд за прах. Намирането на дозатора в пералнята е лесно. Всичко ще зависи главно от вида на машината и нейния тип натоварване.

В пералня с горно зареждане, тоест такава с люк за пране отгоре. Разпределителят за прах представлява специално чекмедже, което е прикрепено към вътрешната страна на капака на шахтата. Това чекмедже е доста голямо, обикновено дори по-голямо от това на машините с предно зареждане. В редки случаи, при по-стари модели вертикални перални машини, прахосмукачките бяха разположени вляво от люка. Това се оказа неудобно, така че по-късно производителите се отказаха от тази опция за поставяне на приемника за прах.къде да сипете прах в пишеща машина

Разпределителят за прах в пералната машина с предно зареждане може да се намери в горния ляв ъгъл на корпуса му. Това е малко чекмедже с няколко секции вътре. Защо са необходими тези раздели? Като начало, отбелязваме, че във всяка перална машина в дозатора е начертано обозначение срещу всеки от нейните секции, би било хубаво да дешифрирате тези обозначения.

 • Аз или „А“. Такива символи могат да се видят срещу тясната клетка на дозатора на пералната машина. И двата символа означават едно и също нещо, а именно клетката за предварително промиване. Тоест, ако сте избрали програмата "Prewash", тогава изсипвате малко количество прах в тази клетка. За тази клетка е подходящ само сух прах.
 • * или Омекотител или изображение на цветя. Тези символи могат да се видят срещу мъничка клетка, която често е направена от пластмаса с различен цвят. Балсамът се излива в тази клетка, в никакъв случай не е възможно да се налива прах там.
 • II или "B". Те означават най-голямото отделение за пране на пералнята. Това отделение е най-важното и служи за зареждане на праха по време на основното измиване. Когато избирате по-голямата част от програмите за миене, това отделение трябва да се използва.къде да сипете прах в пишеща машина

Обърнете внимание! Съвременното разнообразие от програми за миене също изисква разнообразна употреба на клетки в дозатора за прах. За да бъде измиването ефективно, трябва не само да знаете колко прах да излеете, но къде и при какви условия.

Това ще трябва да се решава във всеки отделен случай, в зависимост от модела на пералнята. Например, в челната перална машина, когато избирате програма, която включва накисване в продължение на 30 минути и след това измиване, трябва да използвате поне две клетки: I и II, а също така, ако е необходимо, клетка за климатика.

Прахови отделения за различни машини - Преглед

В пералните машини се използват различни прахообразни кювети. Ще разгледаме няколко модела такива машини и ще използваме техния пример, за да говорим за характеристиките на отделенията за прах.

 1. Whirlpool AWE 6516/1. Отделението за почистващи препарати на тази машина за горно зареждане се състои от: клетка за предварително измиване, клетка за основно измиване, клетка за климатик и клетка за нишесте. Освен това сухото вещество не може да бъде напълнено в контейнера с нишесте, а само смес от вода и нишесте.
 2. Hotpoint Ariston AQS1D хоризонтална перална машина със среден товар.Нейната прахообразна кювета има няколко клетки: отделение за предварително измиване, контейнер за основно измиване, контейнер за балсам и клетка за избелване. и клетката за избелване е сменяема; ако е инсталирана, тя няма да работи, за да активира функцията „предварително промиване“.
 3. Bosch WAW32540OE. Прекрасна немска скъпа пералня. Той има сравнително прост дозатор за прах, състоящ се от: отделение за предварително измиване, клетка за основно измиване, клетка за течно нишесте или балсам и клетка за течен детергент. Производителят предупреждава: за по-добро промиване на дебелия почистващ препарат от кюветата, той трябва да се разрежда с вода.
 4. Indesit EWD 71052 CIS. Евтина, но доста добра пералня от известен производител. Разполага с четирисекционен дозатор за прах. Разполага с: клетка за предварително промиване, клетка за основно измиване (прах или течност), клетка за течни омекотители и аромати, подвижно отделение за избелване. Особеността е, че отделението за белина е разделено на две секции - клетка за гъста белина и клетка за нежно избелване.перални машини

Както се вижда от този преглед, като цяло праховите кювети на различни перални машини са подобни една на друга. Въпреки това има нюанси, непознаването на които може да повлияе на качеството на измиването, така че експертите силно препоръчват внимателно да прочетете инструкциите, преди да стартирате програмата.

Но какво ще стане, ако не използвате пудра кювета?

Експертите подхождат предпазливо към този въпрос, предпочитат да се съгласят със становището на производителите на перални машини, които твърдят, че е невъзможно да излеете прах в барабана директно върху нещата, трябва да използвате дозатор. И наистина има доста конкретни причини да се каже така.

 1. Ако напръскате праха директно върху тъмните неща в барабана, съществува риск гранулираното концентрирано вещество да започне да се разтваря директно върху дрехите и в резултат на това върху него ще се появят бели петна.
 2. Ако прахът се излее под нещата върху стената на барабана, тогава при пускане част от праха ще изплува в канализацията заедно с вода, която помпата изпомпва от резервоара. Всъщност, от минали промивки в резервоара винаги има вода.
 3. Някои програми за миене са проектирани така, че прахът да се измива постепенно, на порции и не веднага. Ако изсипете прах в барабан, такива програми няма да могат да изпълнят функцията си изцяло.

От друга страна, при по-старите модели перални машини кюветите за прах са изключително лошо проектирани. Много често по-голямата част от почистващия препарат остава в дозатора, какво е качеството на измиване. Какво да направите в този случай, как да изравните горните недостатъци на изливането на прах директно в барабана?

Първо трябва да вземете специален пластмасов контейнер за праха, който се поставя в барабана на машината. Между другото, такива контейнери често се доставят в комплект с пералня, но дори и да нямате такива, тогава това няма значение. Двойка такива контейнери струва само 1 долар, така че купувайте и използвайте. В същото време, за да подобрите качеството на измиването, можете да използвате специални топки за измиване.контейнер за прах

Обърнете внимание! Контейнерът има едно отделение, там трябва да изсипете прах. А капакът му има специални отвори, през които водата влиза в контейнера и разтваря праха, измивайки го в резервоара на машината.

И така, къде да поставите праха в колата, така че да се разтваря нормално - разбира се, в специален дозатор. Това е в повечето случаи. Но, както казват, в изключителни случаи можете да използвате специален контейнер за праха, който трябва да бъде поставен директно в барабана, като не забравяте да излеете продукта в него. В никакъв случай не трябва да изсипвате прах директно в барабана върху неща - това е изпълнено с увреждане на нещата, особено черните.

   

4 коментара на читателя

 1. Gravatar Wak Wack:

  Ятак не намери в какви пропорции прахът се излива в секции I и II на дозатора?
  Машина LG автоматична машина на 6 кг.

 2. Граватар Люба Люба:

  Не можах да намеря в какви пропорции да добавя прах за пране в LG при 7 кг?

 3. Граватар Наташа Наташа:

  Имам Атлант.

 4. Граватар Сергей Сергей:

  И къде да изсипете течния прах? Както разбирам, 1-во и 2-ро отделение се измиват веднага, тъй като се вливат в общия капацитет.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини