Всичко за пералните машини

Кой е изобретил пералнята?

Изобретателят на пералнятаАвтоматичната пералня е страхотно изобретение, което може да бъде поставено наравно с колело, велосипед, кола и т.н. Благодарение на пералнята, милиони съвременни домакини разполагат с допълнителни часове свободно време, които могат да се изразходват полезно, без да правят миене на ръце. 82% от жените в света използват перални машини, но само няколко знаят на кого да благодарят за това. Нека се опитаме да поправим тази несправедливост, като ни разкажем в статия за това кой е изобретил първата пералня.

Появата на първата пералня

първа пералняКой всъщност е измислил първата пералня и кога, едва ли ще разберем, защото можем да съдим за миналото само по тези трохи, които по чудо са оцелели до днес. Древните мощни цивилизации са потънали в забвение и е малко вероятно да успеем да разберем подробно какъв е бил животът им. Само факти от съвременната история на пералните машини са ни известни със сигурност.

През 1851 г. американският крал изобретява първата пералня с дръжка, която домакинята е трябвало да върти. Същата машина е патентована от него като пералня, въпреки че „ръка на сърце”, Кинг просто леко промени домашното масло в уреда под уреда за пране на дрехи, но това вече беше пробив. Освен това историята на пералните машини се разгръща по-бързо. Още през 1874 г. ръчните перални машини са пуснати в серията отново от American Blackstone.

машина с черен камъкПералните машини Blackstone имаха не само миещ резервоар, който се върти ръчно, но и много просто устройство за предене на дрехи - две ролки с дръжка. Мокрите дрехи преминаваха през ролките, докато въртяха дръжката и така я стискаха. Спинърът е изобретен малко по-рано през 1861г. Освен това, до 1875 г., в САЩ са патентовани повече от 1900 модела на различни перални механизми и устройства. Но повечето от тях бяха или неефективни, или твърде неефективни и ненадеждни.

В стария свят пералня се появи почти 50 години по-късно, но беше много по-ефективна и ефикасна от изобретенията на Блекстоун и Кинг. Говорим за изобретението на германеца К. Милет, който през 1900 г. направи първата европейска пералня с ръчно задвижване.

За ваша информация! Първата пералня Miele също беше външно подобна на маслена мелница и не беше широко използвана.

миене Миле

Първите полуавтоматични устройства

Ерата на полуавтоматичните перални машини започва с изобретяването на Фишер, който през 1908 г. изгражда електрическа шайба. Колата беше замислена като дом, но беше твърде опасна, тъй като всички нейни движещи се части изпъкнаха навън. Въпреки това, това, което Фишър измисли, направи пробив, сега пералната машина можеше да се пере, без да се използва тежък ръчен труд.

първи полуавтоматични машиниПървата половина на 20 век може да се счита за ера на развитието на полуавтоматични перални машини. По това време имаше много промишлени предприятия, специализирани в производството на перални машини. Виден представител беше компанията Miele, която и до днес е лидер в производството на перални машини, само сега автоматични.

 • През 1911 г. Ъптън изгражда малка фабрика за производство на полуавтоматични шайби, по-късно тази фабрика се превръща в корпорация Whirlpool, която продължава да процъфтява и до днес.
 • През 1916 г. в Италия, Антонио Зануси отвори малък цех за производство на електрически перални машини. Малко по-късно производството се превърна в най-голямата компания в Италия и след известно време тази компания стана транснационална.
 • През 1930 г. Лий Бен Чол построява мелница в Корея, където започва да произвежда оризово брашно. От този момент започва историята на Samsung, която произвежда, включително перални. Това е най-голямата технологична компания в Южна Корея.

Списъкът може да бъде продължен за много дълго време, защото по това време в света имаше около 2000 предприятия, които се специализираха в производството на домакински уреди, включително перални машини. Полуавтоматичните перални машини значително улесняват работата на домакините, но тя все още е далеч от пълната автоматизация на прането.

еволюцията на пералните машини

Автоматична машина

микропроцесорна шайбаПрез първата половина на 20 век полуавтоматичните перални машини заливат пазара и са много разпространени в Европа и Америка. През 1951 г. ситуацията започва да се променя, защото се появява първата автоматична пералня. Тази шайба вече беше много подобна на съвременната, тъй като имаше функция за въртене. Машината имаше два превключвателя за управление, единият включваше режим на пране, а другият режим на сушене, нямаше автоматично превключване между пране и сушене.

През 1962 г. представител на компанията Mile изобретява автоматична пералня, която се контролира само от един превключвател. Основният проблем на въртящите перални машини от 60-те години беше, че те притискаха нещата доста слабо, тъй като скоростта на въртене на барабана не надвишаваше 600 оборота. През 70-те години се появява пералня, която е в състояние да изтръгне пране със скорост 1000 оборота. Беше много шумно, но качеството на въртенето, подобно на качеството на измиването, беше в най-добрия случай.

Обърнете внимание! Автоматичните перални машини от 50-те и 60-те години се справиха отлично, но имаха механично управление.

През 1978 г. инженерът на компанията Mile изобретява, а след това цял екип от инженери лансира първата перална машина с микропроцесорно управление. Тази машина вече не изисква превключване между режимите на пране и предене. Всъщност това беше първият прототип на модерна автоматична пералня. Съвременните автоматични перални машини са в състояние да завършат пълен цикъл на грижа за пране, те имат функции:

 1. сушене;
 2. лесно гладене;
 3. измиване на балончета;
 4. автоматично претегляне на бельо;
 5. интелигентно измиване;
 6. измиване на определени видове плат и други.

Така че говорихме накратко за чуждестранната история на пералните машини, включително повдигнахме въпроса кой е първият, който изобретява пералнята. Ако се интересувате от по-подробно историята на пералнята, прочетете едноименната публикация на нашия уебсайт.

Руски модели

С историята на пералните машини в Европа и Америка, най-общо казано, всичко е ясно, но какво да кажем за Русия? В СССР имаше доста перални машини, макар че често чуждите прототипи на нашите Вяток и Рига бяха Хускварн и Миле. До 1925 г. в Русия изобщо нямаше перални машини, след това те започнаха да се купуват в малки количества в чужбина за работници от номенклатурата.

След Втората световна война икономиката на СССР започва бързо да се възстановява. Появиха се хиляди нови предприятия, благодарение на индустриалните мощности, на които СССР успя да установи производството на собствени полуавтоматични шайби. Така през 1949 г. рижското предприятие ВЕИ установи производството на машини „EAA-2“ и „EAA-3“. Автомобилите влязоха в продажба през 1950 г., за да ги купят, трябваше да стоят на опашка, което можеше да се разтегне за 5 години. Независимо от това, това бяха първите перални машини, достъпни за масовия потребител, пуснати в СССР.

Съветски ИАА-2

През 1966 г. СССР пуска пералните машини "Вятка" в завод "Киров". Те не се различаваха много от „произведенията“ на фабриката в Рига, същите кръгли резервоари за миене и вода трябваше да се наливат в кофа. Първата "Вятка" имаше само един плюс - върху нея беше фиксиран механизъм за притискане на ролки. През 70-те години индустрията на СССР започва да произвежда цяла серия перални машини. Почти във всеки милион град имаше предприятие, което произвежда перални машини. Тогава в СССР се появиха перални машини "Волга", "Чайка", "Вълна" и други.

За ваша информация! В някои къщи все още можете да намерите подобни перални машини. Те са на 40, или дори на 50 години и работят перфектно - съветско качество.

Волски перални и чайка

Историята на пералните машини на СССР не свършва дотук.През 80-те години същия завод Кировски стартира производството на първите напълно автоматични перални машини "Вятка-Автомат 12" в СССР. производство първата автоматична пералня ВяткаТези машини са създадени за сметка на италианския концерн, произвеждащ оборудване Ariston. Vyatka-automatic 12 "е копие на един от моделите на перални машини Ariston.

Впоследствие СССР се разпада, а руската промишленост е в упадък. Постепенно на руския пазар се появяват чуждестранни компании, които стартират производството на автоматични перални машини. Понастоящем доста често можете да намерите перални Samsung, LG, Ariston, Whirlpool, Bosch, Indesit на руското производство, но качеството им все още остава много да се желае. Руските построени перални машини не се оценяват.

В заключение отбелязваме, че когато ги питат кой и кога е изобретил първата първа пералня, дори историците трудно могат да отговорят. Смята се, че първата пералня е направена в средата на XIX век и от този момент нататък трябва да се отчете съществуването на това изобретение. Нямаме друг избор освен да се съгласим с това твърдение, още повече, че не можем да го опровергаем.

   

6 коментара на читателя

 1. Граватар Олга Олга:

  Много благодаря на всички, които излязоха с тази чудо-кола! Какво щастие, химикалките не болят и времето е безплатно!

 2. Граватар Олга Олга:

  Молете се за тези, които измислят ...

 3. Граватар Ирина Irene:

  Благодаря ти, изобретател!

 4. Граватар Ирина Irene:

  Както си спомняте, миехте с обикновени шайби: първо, напоени, измити, ръчно изцедени. След това изплакнаха. И висеше на улицата на въжетата, за да изсъхне. И сега красавицата - натиснах бутона, направих всичко сам.

 5. Граватар Надя Надя:

  Уважение и уважение от всички жени!

 6. Граватар Наталия Наталия:

  Това е най-гениалното изобретение! Всеки път, когато хвърля бельо в барабана, "Благодаря ви много за чудото на машината!"

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини