Всичко за пералните машини

Кой е измислил миялната машина?

изобретател на съдомиялна машинаНякои съвременни домакини смятат, че именно жената е измислила миялната машина, за да улесни тежката работа, защото домакинството също е работа, а работата не е лесна. Всъщност историята е запазила някои данни за човека, който за първи път в света е проектирал и произвеждал съдомиялна машина. Днес ще говорим за неговото изобретение, както и историческата еволюция на технологията за миене на съдове.

Първа миялна машина

Уредите за миене на съдове често се споменават в различни исторически източници. Предполага се, че такива устройства са били известни на римляните, но не се е запазило нито едно изображение или поне словесно описание на такива устройства, което означава, че името на гениалния изобретател на първата съдомиялна машина не е спасило историята.

Първото документирано споменаване на съдомиялна машина е от 1850 година. В научния свят тази година се счита за година на изобретението на устройството за миене на съдове. Младият американец Гутон патентова дизайна на това устройство, въпреки че неговото изобретение, честно казано, беше напълно катастрофално и нямаше икономически перспективи.

Точно такъв е случаят, когато идеята е добра, а реализацията й е много лоша. Направен е само един прототип на машината Guoton, тестът на който веднага показва провал на дизайна на това изобретение

чертеж на първата в света миялна машинаМежду другото, почти по същото време, Кинг изобретил пералнятака че тези две домакински единици да се доближат до момента на изобретението. Пералнята обаче не е пример, по-популярен от съдомиялната. По света има малко домакини, непознати с перални машини, но мнозина все още предпочитат да мият чиниите с ръце, особено в Русия и страните от ОНД.

Изобретателят на съдомиялната машина направи устройство с ръчно задвижване, което имаше резервоар, бутална помпа за подаване на вода, сложна рамка, която държи резервоара и дръжка, която задейства помпата. Основното предимство на това изобретение беше революционната идея, която даде възможност на домакините да се надяват на предстоящото появяване на истински ефективен „домашен помощник“. Е, недостатъците на изобретението на Guoton бяха много повече от плюсове.

 1. Ястията в колата му почти никога не се мият.
 2. Беше трудно да се сложат съдовете в резервоара, което често го караше да се счупи.
 3. Подаването на вода в мръсните съдове не беше обмислено, от което водата не попадаше в частта от кухненските прибори, положени в резервоара.
 4. Нямаше система за изпомпване на отпадни води и подаване на чиста вода, така че съдовете се изплакват със същата вода, която се използва при измиване.

Създаването на женски ръце

Съдомиялна машина CochraneРазбрахме кой е изобретил съдомиялната машина и в същото време научихме, че първият дизайн на съдомиялната машина се оказа нежизнеспособен, тъй като напълно не изпълнява основната си функция. Защо се случи това? Може би защото Гутон е бил далеч от домакинството или не е разбрал напълно механизма на миене на съдове. Във всеки случай вече няма да научим истината, тъй като информация за обстоятелствата на изобретението изчезна във въздуха с изобретателя.

И тогава какво? Тогава обаче въпросът се зае с жена, която искрено и с голямо желание започна да разработва първата серийна ръчна миялна машина. Името на тази жена беше Жозефина Кокрайн. За разлика от Гуотон, авантюристичната Жозефина не само успя да направи работеща миялна машина с ръчно задвижване, но и вгради примитивен бойлер. Първата съдомиялна машина, направена от жена, се състоеше от следните части.

 1. Дървена или метална кутия, която действа като бункер за измиване.
 2. Кошници за съдове, които бяха представени под формата на извита метална скара, в която се помещаваха основно чинии, чинийки и чаши.
 3. Механизъм за ръчно задвижване.
 4. Две бутални помпи.
 5. Покрит капак, който запечатва чекмеджето.
 6. Нагревател за вода.

Предимствата на такава машина бяха доста, от които тя започна успешно да се продава. Първо, тя доста поносимо мие чинии, особено чинийки и чинии. Второ, тази съдомиялна машина сама загрява водата, което прави възможно измиването на съдовете с гореща вода. На трето място, тя имаше компактно и удобно тяло, както и кошница, която здраво фиксира съдовете, което на практика елиминира биенето му по време на миене и отметки.

Предимства, добродетели, но имаше и недостатъци, и значителни. Cochrane машина не можеше да мие цялостна и нестандартна чиния, освен това беше невъзможно да се мият прибори за хранене в нея. Колата е била управлявана на ръка, което означава, че домакинята е трябвало да стои и да върти копчето, което е много досадна задача, може би дори по-досадна от миенето на чинии на ръка. И най-важното е, че тази миялна машина беше много скъпа и само много богати къщи можеха да си я позволят, което в крайна сметка реши съдбата на това, в собственото си, революционно изобретение.

Джоузефин Кокрайн пусна няколко модификации на своето дете. В последната версия машината трябваше не само да мие, но и да изсушава чиниите, въпреки че дизайнът се оказа твърде обемен, скъп и не спечели популярност, за разлика от първия модел.

Първата електрическа миялна машина

първа електрическа миялна машинаГениалното изобретение на остроумната Жозефина трябваше да даде тласък на разработването на оборудване за миене на съдове, но не, съдомиялните машини все още бяха непознати за повечето домакини. Само няколко компании си позволиха да произвеждат съдомиялни машини и дори тогава в много ограничени количества за тесен кръг от потребители.

Първата електрическа съдомиялна машина е създаването на активно развиващата се немска компания Miele, която произвежда тази машина през 1929г. От техническа гледна точка моделът беше интересен, но на практика машината беше обемиста, лошо измити съдове и много шумни. Освен това цената на съдомиялната машина от Miele беше астрономична, така че те я купуваха много рядко и моделът скоро беше прекратен.

Година по-късно, през 1930 г., електрическите съдомиялни машини започват да се продават в САЩ под името Kitchen Aid. През първата двойка купувачът прояви интерес, но той бързо изчезна с оглед на несъвършенствата на съдомиялната машина и ниската покупателна способност на населението.

Голямата депресия вършеше своето мръсно дело. След 9 години избухна Втората световна война и хората не бяха до чистачките. По време на войната и през първите пет години след това никой дори не си спомня техниката за миене на съдове. През 1950 г. производството на електрически съдомиялни машини в ограничена серия стартира от голям производител на домакински уреди Whirlpool.

Появата на автоматична миялна машина

Истинският пробив не беше направен от инженери, работещи във Whirlpool. През 1960 г. активно развиващата се компания Miele пуска напълно автоматична миялна машина, въпреки че е изобретена малко по-рано.

Тази машина беше много по-достъпна от всички предишни устройства за съдомиялни и сапунени съдове доста добре. Реакцията на купувачите не беше дълго. Първите коли, които слязоха от сборната линия, „отидоха като горещи торти“. От този момент започна ерата на автоматичните съдомиялни машини, която успешно използваме и до днес.

първа автоматична миялна машина

Трудно е да се каже кой е изобретил съдомиялната машина, но Миле подаде патент за изобретението.

Германските инженери, работещи в Miele, решават да не спират до там и през 1978 г. пускат в действие автоматична миялна машина с управление на микропроцесора. Първите устройства с електронно пълнене не бяха надеждни, но за много кратко време всички недостатъци бяха отстранени.Колите бяха толкова успешни, че някои по-възрастни немци от 30 години не искаха да се разделят с тях.

в средата на 20 век съдомиялните машини започват да печелят популярност

В момента Miele и няколко десетки големи производители на домакински уреди предлагат стотици модели съдомиялни машини. Съдомиялните машини вече не плашат никого, а точно обратното, защото все повече хора искат да оборудват домовете си с уреди за съдомиялни машини и това е много добра новина!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини