Всичко за пералните машини

Какви са критериите за избор на съдомиялна машина?

Какви са критериите за избор на съдомиялна машина?Ако автоматичната пералня е навлязла здраво в живота ни и е заменила миенето на ръце, тогава съдомиялната машина все още се счита за недопустим лукс. Много домакини мечтаят за нея, но се страхуват да не направят грешка, когато купуват скъпо оборудване и губят пари. Вземете решение за съдомиялна машина и избягвайте надплащанията е просто: просто се запознайте с нейните плюсове и минуси и разберете основните критерии за избор на практичен и надежден модел. Ще говорим за това.

Трябва ли да си купя съдомиялна машина?

Въпросът дали да закупите съдомиялна машина е чисто индивидуален: някой счита това за рутина и не може да се примири с необходимостта да мие две чаши на ден, друг с удоволствие почиства уредите с часове след голямо семейство. Но много от тях са на кръстопът и не могат сами да решат дали си заслужава или не. Подробният преглед на всички плюсове и минуси на закупуването на друга техника, която улеснява ежедневието, ще ви помогне да се ориентирате. Формулираме аргументи за машината.

 1. Спестява време - машината прави всичко за вас. Освен това можете да започнете цикъла и да излезете от вкъщи или да използвате забавения старт и да получите чисти съдове след завръщане от работа.
 2. Загрява водата. Достатъчно студена вода, тъй като самата машина ще я нагрее до необходимата температура.
 3. Консумира по-малко вода. Смята се, че средната миялна машина харчи 14-17 литра на цикъл, което е 3-5 пъти по-малко, отколкото при ръчно пране.
 4. Защитава ръцете на домакинята. Човек вече няма нужда да контактува с домакински химикали, особено що се отнася до агресивни почистващи препарати.
 5. По-добро пране. Технологията на почистване, изплакване, кипене и пара позволява на машината старателно да отстрани всички примеси и да отмие вредния почистващ препарат от повърхността.

Но има сериозни контрааргументи. Част от тезата е спорна, но все пак трябва да се съобразите с тях.

 1. Съдомиялната машина заема допълнително място в кухнята, особено свободно стоящите модели.
 2. Новото устройство ще даде сериозно натоварване на електрическата мрежа. Ще трябва да помислите за надеждна връзка към мрежата със стабилизатор на напрежението, отделен изход и заземяване. Високата консумация на енергия ще повлияе на увеличената комунална дейност.

За да се намали консумацията на енергия, е позволено да свържете съдомиялната машина директно към горещата вода, за да не губите електроенергия при отопление.

 1. Не е подходящ за всички ястия, тъй като е забранено да се зареждат в работната камера не устойчиви на топлина, както и напукани и залепени чинии и чаши. Табу върху съдомиялната машина се прилага за съдове, изработени от ръжда от стомана, мед, калай и дърво, до присъствието на елементите на малки дървени вложки и елементи. Невъзможно е да се мие в машината без включването на специална деликатна програма и крехки устройства от сребро, кристал, фаянс.
 2. Висококачествените и интелигентни устройства са много скъпи. Мнозина обаче твърдят, че изразходваните пари си заслужават.
 3. Не всички модели поддържат функцията за половин товар, така че трябва да „запишете“ чинии, за да напълните машината.
 4. Съдомиялните машини изискват специални почистващи препарати под формата на таблетки, капсули или прах. По правило те струват с порядък по-висок от стандартните гелове за ястия.

Предимства и недостатъци на съдомиялна машина - това е, което трябва да знаете, преди да отидете в магазина. Тогава няма да има риск от съблазняване и скоро ще съжалявате за новата придобивка. Сега, да решите дали да приемате или не, е много по-лесно. Остава само да разберем как да изберем добра машина и да не преплащаме за безполезни устройства.

Вид оборудване, размери и неговата вместимост

Съвременният пазар предлага стотици опции за съдомиялни машини, а понякога да изберете своя собствена е далеч не лесно. Първата стъпка е да определите вида на оборудването - самостоятелно, напълно или частично интегрирано, в зависимост от това къде планирате да инсталирате новия асистент.След това избираме размера и капацитета, подходящи за кухнята и според нуждите:

 • Моделите в пълен размер са с размери 60/60/85 см и по едно време се поберат от 12 до 14 комплекта чинии. Те са по-скъпи, по-функционални и по-надеждни.Имат отлично качество на измиване и са подходящи за големи семейства.
 • Тесните коли имат ширина 45 см, поради което могат да „приемат“ не повече от 9 комплекта. Качеството на почистването не страда, машините имат две прибори и идеално почистват мръсотията. Те се считат за оптимални за малки кухни.
 • Компактни в пъти по-малки и имат размери 45/55/45 см, инсталирани са на рафт или плот и са подходящи за максимум семейство от 3 души. Съдържа не повече от 8 устройства наведнъж. Забележимо е с ниската си цена, поради което качеството на мивката страда силно.

размери на съдомиялни машини

Рядко, но нестандартни модели се срещат, които не се вписват в типичния размер. Затова винаги обръщаме внимание на размерите, посочени в маркировката. В идеалния случай е необходимо да измерите наличното пространство в кухнята и да надградите върху него, когато избирате съдомиялна машина.

Енергиен клас и оборудване

Разходите за енергия са сред нещата, които е важно да вземете предвид при покупката на съдомиялна машина на първо място. Той се показва на фабричния етикет под формата на клас, присвоен на техниката, в буквата, обозначена от A до G. Моделите от ниво A се считат за най-икономичните, сред които има и по-модерни модели като A +++. Такива машини консумират около 0,8-1,05 кВтч на цикъл, докато категория Б 1,06-1,09 кВтч и С 1,1-1,49 кВтч. Логично е, че колкото по-близо е до G, толкова по-скъпо е всяко измиване.

енергийни класове на съдомиялни машини

Що се отнася до конфигурацията, тоест стандартния комплект: дозатор, две нива на телени стелажи, поднос за прибори и филтър. Но броят на устройствата се увеличава с увеличаване на цените на оборудването и може да включва:

 • коригиращи кошници;
 • осветление на работната камера;
 • външен индикатор;
 • многостепенна фиксация на врати;
 • топлообменник;
 • повишена звукоизолация;
 • държачи за очила.

Съдомиялните машини често са оборудвани с регулируеми „крака“, което ви позволява да поставите машината върху неравна повърхност. Някои машини имат дисплей, който ви позволява да проследявате фазата на пране и да регулирате процеса на почистване.

Какво може да направи една машина?

За семейство от 2 души стандартна съдомиялна машина с основни функции ще бъде достатъчна. Тази техника първо ще проведе предварително почистване, след което помага с гореща вода и продукт, изплаква и изсушава. Но ако искате повече, ще трябва да обърнете внимание на по-модерни модели, които могат да предложат:

 • интензивно измиване при температури до 75 градуса;
 • деликатно почистване на крехки прибори;
 • експресно измиване, бързо и повърхностно.

Но това не е границата. Наскоро съдомиялните машини позволяват многостепенна филтрираща система за предотвратяване на запушвания, вградената мелница за отпадъци незабавно премахва остатъците от храна от чиниите и започва стартиране в определено време благодарение на таймера за забавяне.

Някои модели се отличават със защита от течове, наполовина натоварване и блокиране на деца.

Има ли значение марката?

много компании произвеждат съдомиялни машиниДруг момент, който трябва да обърнете внимание при закупуването на автомобил, е производителят. Признатите лидери в производството на надеждни и висококачествени съдомиялни са марки Miele, Bosch и Siemens. Следващи в класацията са Whirpool и Zanussi, следвани от Beko, Gorenje и Indesit. Не на последно място, струва си да купувате машини от китайски фирми.

По-важното обаче не е марката, а спазването на правилата за работа на устройството. За да може машината да издържи по-дълго и сапунът да е по-добър, не трябва да забравяте за някои препоръки:

 • необходимо е редовно да почиствате кошниците, поне 2 пъти месечно;
 • след 2-3 цикъла, избършете кутията и уплътнението на вратата с влажна кърпа;
 • почистете филтъра, тъй като става замърсен;
 • в случай на натрупване на мазни отлагания по стените на камерата - лекувайте със специални средства.

За да изберете най-добрия модел на съдомиялната машина, ще трябва предварително да обмислите нуждите си и внимателно да изучите етикетите. Основното нещо е да не пестите от важното и да не преплащате за безполезното.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини