Всичко за пералните машини

Оцветяваме дрехи в пералнята

боядисване на дрехи в пералнятаНе искам да се разделям с любимите си дънки или панталони, но те изглеждат избледнели едновременно? Тогава ви предлагаме да ги боядисате. Тази процедура е страшна за мнозина, но ако е боядисана в автоматична машина, тогава нищо не е трудно. Тази статия ще опише подробно как да го направите правилно, каква боя за дрехи в пералнята да изберете, ще навреди ли на оборудването?

Процедурата за боядисване на дрехи в пералнята

Преди боядисване на дрехи в пералнята, тя трябва да се измие добре. Едва след това извършваме последователни действия:

 • Взимаме багрилото за тъкани и го размножаваме според инструкциите. Ако багрилото е течно, тогава изсипете необходимото количество в измервателен съд.
 • Изсипете боята в тавата с прах.
 • Поставете в барабана мокри дрехи (дънки, палта или тениски), които искате да боядисвате. Мокрите неща се оцветяват по-добре.
 • В зависимост от модела на пералнята, избираме режима на пране, при който водата в барабана се загрява до температура 90-950С. Времето за измиване трябва да бъде най-малко 30 минути. Прочетете повече за възможните функции в статията. Функции и режими в пералнята

Обърнете внимание! По-дългото пране ще осигури по-добро оцветяване на тъканта, цветът му ще бъде по-наситен.

 • Можете да зададете допълнително изплакване, така че излишната боя да се изплакне добре от дрехите.
 • Започваме измиването и чакаме.
 • Сега избираме режима на пране в студена вода и измиваме боядисаните дрехи с прах. Студената вода ще фиксира боята в тъканта. Можете да изплакнете предмета на ръка, но винаги в студена вода.
 • В края на процедурата пералната машина трябва да се почисти от боя. За да направите това, започнете процеса на измиване с добавяне на една чаша белина. Можете да поставите стари и ненужни неща. Ако няма такива, тогава трябва да стартирате колата в режим на празен ход. Тази процедура се извършва така, че останалите частици от багрилото да се измият от машината и да не развалят нещата по време на следващото измиване.

И така, нещото е оцветено, остава само да го изсушите и можете да го поставите отново.

Боята вреди ли на пералнята?

боядисване на дрехи в пералнятаЧувайки, че дрехите могат да бъдат боядисани в пералнята, някои ще имат въпрос, какво ще се случи с машината след такава процедура. Въпросът е съвсем разумен, нека се опитаме да отговорим на него. След обичайната процедура за боядисване на дрехи с багрило за плат, с машината няма да се случи нищо багрилата не съдържат агресивни химикали. Много по-опасно е да наливате в машината оцет или други киселини, което може да доведе до унищожаване на гумени части.

Но не е толкова просто. След такава процедура частиците боя могат да останат в машината, което ще изисква допълнително почистване и измиване. Ако това се пренебрегне, след следващото измиване петнисти неща могат да бъдат извадени от машината. Ето защо си струва поне веднъж да измиете нещо ненужно в него.

Боядисването на дънки и платове в колата е голям плюс. Не е необходимо постоянно да се намесвате и да обръщате продукта с ръце, като работите с боя и вряла вода. Цялата тази работа се извършва от техника, като по този начин се гарантира равномерно оцветяване. Окончателното решение обаче е да ви направим как да оцветите дънките в пералнята или в леген.

Боя за боядисване на дрехи

За да боядисвате дрехи у дома, трябва да изберете подходящата боя за това. Най-важното нещо, което трябва да се вземе предвид, е видът на тъканта. Ако не сте сигурни от какъв плат са изработени дрехите, тогава вземете универсална боя. Помислете за най-често срещаните багрила.

 • Багрило "Сърф" - универсално багрило, подходящо за естествени и изкуствени тъкани като памук, вълна, найлон. Палитрата на това багрило включва 10 цвята. Една торба с боя е предназначена за боядисване на 0,5 кг плат.
 • Simplicol боя - боя, предназначена за боядисване на естествени тъкани, както и дрехи, състоящи се от половин синтетични. Производителите на бои предупреждават, че тя не е подходяща за боядисване на вълна, коприна, кашмир, полиамид и дрехи, покрити с полиуретан. Има специална боя, маркирана за коприна и вълна. Обърнете внимание, че съставът на тази боя, за разлика от предишната, включва фиксиращ агент за оцветителя. Подходящ е за оцветяване в пералня.
 • Модна цветна боя - Багрило за тъкани от Германия, подходящо за боядисване на продукти в пералня. Една опаковка боя е достатъчна за 1,5 кг дрехи.

Важно! Декларираният от производителя цвят на боята ще се окаже оригинален само при оцветяване на бели дрехи, в други случаи тонът ще се различава.

Алтернативни методи за оцветяване

Ако все още не сте се осмелили да боядисвате в пералнята, можете да опитате да оцветите продукта по един от следните начини ръчно.

Първият метод е да се боядисват тъкани с естествени багрила. Естествените растения се използват като такива багрила. Например:

 • Те дават оранжев цвят: моркови, семена от трифан, лук лук.
 • Кафявият цвят се получава от стърготини от дъбова кора, кафе, чай, ядки, глухарчета.
 • Плодовете придават розов цвят: Виктория, Череши, Малини.
 • Синьото оцветяване се намира в листата на карфиол, венчелистчетата на царевицата, боровинките, ирисите и тъмното грозде.
 • Червено с кафеникав оттенък ще се окаже, когато се оцвети със сок от нар, бъз, цвекло, хибискус.
 • Черен цвят придават мастилени ядки и къпини.
 • Зеленият цвят е характерен за корените на киселец, листата спанак, цветята на люляк, равнец.
 • Жълтото се получава от лаврови листа, цветя от невен, глухарчета, жълт кантарион, нарцис или куркума.

Преди да боядисате нещо, трябва да го обработите с резе, което ще помогне да фиксирате боята върху тъканта. Ако багрилото за горски плодове, тогава като фиксиращо средство се използва разтвор на сол, вземат се 125 г сол на 2 литра вода. Ако багрилото е растително, тогава разтвор на оцет, разреден в съотношение 1: 4, където 4 части е вода, се използва като фиксиращо средство.боядисване на дрехи

Когато се събира растителният материал (листата и плодовете трябва да са узрели), той се нарязва на малки парчета и се поставя в голям съд. В този контейнер трябва да боядисвате дрехи. Напълваме багрилото с вода и довеждаме до кипене, след което на слаб огън за около час кипваме разтвора.

Обърнете внимание! Водата се нуждае 2 пъти повече от багрилото.

След като заври, филтрирайте водата от листата или плодовете и поставете продукта в нея. Сварете дрехите за час, като периодично я обръщате. Колкото по-дълго артикулът ще бъде във водата с боята, толкова по-интензивен е цветът. След процедурата е необходимо продуктът да се изплакне добре в студена вода и на сухо.

Вторият метод включва използването на химически багрила. За да направите това, изсипете вода в голям съд и кипете. След това добавете фиксиращ разтвор към водата. За памучните продукти се използва сол със скорост 1 чаша на 3 литра вода, за синтетика бял оцет, 1 чаша на 3 литра вода.

Сега добавете багрилото, разбъркайте водата, докато се разтвори напълно. След това спуснете дрехите в контейнера и, като разбърквате половин час, оставете да къкри на слаб огън. Остава да изплакнете продукта в много вода. Първо можете да изплакнете с гореща вода, а след това постепенно да намалите температурата на водата. Изплакването в ледена вода ще фиксира боята върху тъканта.

Няколко съвета за оцветяване

В заключение предлагаме няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да избегнете типичните грешки при боядисване на дрехи у дома.

 • Бери и зеленчукови багрила оцветяват по-добре коприна, вълна и памук.
 • Не се препоръчва да се боядисват дрехи, изработени от полиестер, акрил, еластан, както и дрехи, които се перат в студена вода или се почистват само.
 • Преди процедурата подгответе салфетки в случай, че случайно разлеете боята. Носете ръкавици и стар халат.
 • Спазвайте стриктно инструкциите, приложени с багрилото.
 • Когато разтваряте боя, не я вдишвайте. Не забравяйте да проветрите стаята по време и след работа.

Успех да експериментирате с боядисване на текстил в пералнята!

   

2 коментара на читателите

 1. Граватар Надежда надявам се:

  Благодаря ви! Страхотни съвети!

 2. Граватар Олга Олга:

  Благодаря ви

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини