Всичко за пералните машини

Избираме и монтираме тройник кран за пералня

тройник кран за пералняМного отговорен и може би основният етап от монтажа на пералнята е да го свържете към водоснабдяването. Ако изберете грешни компоненти и работата се свърши така или иначе, всичко това ще свърши тъжно за вас и вашите съседи. И можете да наводните всички по-ниски етажи. В рамките на статията ще говорим за избора на кран за свързване на пералнята към водоснабдяването, други компоненти, както и схеми за свързване.

Изберете кран, за да свържете пералнята

Много хора, купувайки аксесоари за инсталиране на пералня, често се чудят защо да купуват тройник на кран. Защо не можете да направите без крана или, например, да изберете обикновен кран? Разбира се, можете да направите без кран, но в същото време трябва да сте готови да поправите съседите по-долу.

Хората, които са запознати с подобно явление като воден чук във водоснабдителна система, не е необходимо да обясняват как това неприятно, но доста често срещано явление разкъсва метални и пластмасови тръби по шева. Представете си за секунда какво ще се случи с гъвкавия входящ маркуч на пералнята, свързана директно към водопровода? Ще се счупи за секунди и след 15 минути вашият апартамент и апартаментите на вашите съседи ще наводнят наводнения с вода.

Така че, не можете да направите без кран, но защо тройник на кран? Такъв кран ви позволява да свържете два или повече домакински уреди, например пералня и съдомиялна машина, към една вложка във водопроводна тръба. Конвенционалният клапан за поток няма да позволи това.

Когато избирате кран, е много важно да обърнете внимание на следните точки.

  1. На материала, от който е направен кранът. В продажба се предлагат кранове, изработени от месинг, както и силимин. Последното е по-добре да не приемате, те няма да продължат дълго.
  2. Относно конструкцията на механизма на припокриване. Дизайнът на механизма на крана може да бъде сферичен или много завоен. По-добре е да изберете сферичен клапан - той ще продължи по-дълго.
  3. По дизайна на клапана. Клапанът е необходим, за да се блокира бързо водата, която влиза в машината. Следователно дръжката на клапана трябва да бъде достатъчно голяма и удобна, така че ръката да не се подхлъзва и скъпоценните секунди да не се загубят в случай на спешност с машина.

Обърнете внимание! Силуминовите кранове се износват около 4 пъти по-бързо, но струват по-малко от месинг, така че е по-добре да преплатите 1,5 куб веднъж, отколкото след това да се справите с последствията от наводнението.

Какви други кранове са подходящи за пералня?

Ако не използвате тройник за свързване на пералнята, тогава какви други кранове са потенциално подходящи за свързване на домакински уреди към водоснабдяването? В зависимост от позицията и броя на изводите крановете за перални машини се разделят на: пропусклив (поток), тройник, ъглов кранове.

кранове за пералня

Двупосочни кранове на потока. Те са инсталирани на отделна тръба, която преминава от главната водопроводна тръба към пералнята. Двойните кранове на крана разделят клона на тръбата наполовина, отрязвайки домакинския уред от комуникациите.

 кранове за пералня

Tee кран. Въз основа на името на този кран той има не два, а три изхода. В този случай само един изход може да бъде блокиран. Останалите два изхода текат и се използват за свързване на водопровода към неговия клон. Има вариант, когато два клона имат кранове, но един изход не се припокрива и формата на тройните кранове също варира.

тройник кран за пералня

Ъглов кран. Това е вентил с два изхода с модифициран дизайн, който ви позволява да разделите изпускателната тръба на две части, като същевременно я завъртите 900, Доста удобно е, ако свържете пералнята към водопровод в затворено пространство, където няма начин да поставите директен изход. В допълнение към пералните машини, с помощта на такъв кран, можете да свържете тоалетна вана, биде и друга водопровод към водоснабдяването.

ъглови кранове за пералня

Обърнете внимание! Производителите на перални машини често препоръчват аксесоари (включително кранове) за свързване на техните домакински уреди към водопроводни и електрически мрежи. Може би трябва да се съобразите с техните препоръки.

Как да свържете пералнята към водоснабдяването?

Избирайки подходящ кран, можете да започнете да свързвате пералнята към водопроводната система. Преди да започнете работа, е необходимо да се запасите с инструменти и компоненти. Какво се изисква?

  • Двоен маркуч. Ако с вашата пералня се достави нормален входен маркуч с една стена, съветваме ви да не го инсталирате, а да закупите маркуч с двойна стена и арматура на тел - това е много по-надеждно. Освен това, помислете за необходимата дължина на маркуча преди закупуване; късите маркучи често са включени в машината.
  • Поточен филтър за пречистване на вода. Такъв филтър е свързан с резбата на чешмата и се монтира на клон на водопровод. Нали разбирате, че качеството на чешмяна вода оставя много да се желае, следователно, колкото повече филтри има по пътя от тръбата за щранг към пералнята, толкова по-добре.
  • О-пръстени, гайки, навиване и др. Аксесоари, необходими за осигуряване на надеждна и плътна връзка на всички тръби и маркучи.
  • Регулируем гаечен ключ. Ще трябва да затегнем всички гайки, като гарантираме свързването на тръби и маркучи.
  • Калибратор за пластмасови тръби. Необходимо е да се монтира и монтира кранът в тръбната вложка.

След като вземете всички необходими компоненти и инструменти, можете да продължите с инсталирането на пералнята към водоснабдяването, след като изберете подходящата схема на свързване. Нека започнем с диаграмите на свързване на машината към водоснабдяването.

тройник във водопроводСвързване чрез кран за тройник с тръбна вложка. Изключете водата, като блокирате щранг със студена вода. Изрязваме секцията на тръбата, като изчисляваме дължината на тройния кран (без резбовите връзки). Поставяме монтажните гайки на тръбата, тези гайки първо трябва да бъдат отстранени от крана. С калибратор разширяваме дупките в тръбите и монтираме тройния кран, като не забравяме да затегнем ставите на тръбата и клапанът излиза с затягащи пръстени. Свързваме входящия маркуч на машината към изхода, който припокрива клапана.

Свързване чрез вентил с двоен кран. Двойният кран може да се използва, когато изходът на тръбата е специално отстранен за пералнята. Обикновено такъв изход вече има втулка с резба, така че нашата задача е само да завинтим върху него двупосочен клапан, свързан към поточния филтър, и вече входящият маркуч на пералнята може да бъде свързан към филтъра. Дело за 5 минути!

Свързване чрез ъглов кран. Тази схема за свързване на машината към водоснабдителната система до голяма степен е подобна на горната схема. Единствената разлика е, че към изхода на тръбата ние завиваме не прав клапан с двойно докосване, а ъглов. Можете да прочетете повече за свързването на пералнята към водоснабдяването и канализацията в статията за направете инсталация на машина.

За да обобщим, отбелязваме, че е напълно възможно да изберете и инсталирате тройник кран за пералня, без да се включва специалист. Ако възнамерявате да свършите цялата работа сами, обърнете внимание на съветите в тази статия. Имайте добра работа!

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини