Всичко за пералните машини

Кран за свързване на съдомиялната машина към водоснабдяването

кранове за свързване на съдомиялна машинаПравилното и надеждно свързване на съдомиялната машина към водоснабдяването е много важно, особено ако живеете на последния етаж на жилищна сграда. За да организирате връзката на „железния помощник“ към съвестта, е необходимо не само да изберете правилната схема на свързване, но и подходящи аксесоари, по-специално кран, тройник, съединители, скоби и други. В такъв случай няма дреболии, малък теч, образуван поради слаба връзка, може да доведе до скъпи ремонти в апартамента на съседите за ваша сметка.

Кой кран да изберете: общи препоръки

Като начало, когато организирате свързването на съдомиялната машина към водоснабдителната система чрез миксер или байпас, е необходимо да се мисли не само за качеството на крановете, но и без изключение всички компоненти, включително маркучи, самите тръби и онези елементи, които осигуряват нормалното функциониране на водоснабдителната система. Най-често при свързване на съдомиялна машина майсторите използват т. Нар. Тройник, в който е вграден кран, с други думи - кран за тройник. Има общи препоръки за придобиването на такъв кран.кранове за свързване на съдомиялна машина

 • Не купувайте кран за тройник (или друг тип кран), изработен от пластмаса или силимин. Както месинговите, така и бронзовите кранове вече са в продажба - те са много по-добри и ще издържат по-дълго.
 • Когато купувате кран за тройник, проверете целостта на нишката му. Дори и най-малките чипове и назъбени по ръба на нишката трябва да ви предупреждават.
 • Обърнете внимание на механизма за спиране на водата. Експертите казват, че е по-добре да вземете кран с механизъм за припокриване с топка, тъй като той е много по-издръжлив и надежден.
 • Външният вид на крана няма значение, защото той ще бъде скрит, но лекотата на използване играе важна роля. Ако кранът има неудобен спирателен вентил, не можете бързо да изключите водата в случай на авария и в резултат на това да сведете до минимум щетите. Ето защо, преди да купите, огледайте крана, завъртете неговия клапан, уверете се, че той се завърта лесно и удобно.

Обърнете внимание! Механизмът на припокриване с топка вода трае по-дълго, тъй като е по-малко податлив на минерални отлагания, съдържащи се във водата, които в крайна сметка се установяват върху вътрешните й части.

Кой тип кран трябва да изберете зависи от разработената схема на свързване на съдомиялната машина. Според нас колкото по-проста е схемата, толкова по-добре, но има всякакви ситуации, така че решихме да разгледаме възможните схеми за свързване малко по-късно, но първо ще поговорим за видовете кранове и други компоненти, които могат да се използват в този случай.

Какви кранове могат да се използват за инсталиране на "съдомиялна машина"?

Щом в нашата статия говорим основно за кранове, ще започнем историята с типология на крановете, която ще бъде подходяща за свързване на съдомиялна машина. За тези цели е полезен кран:

 1. чай;
 2. ъглов;
 3. двоен поток;
 4. с четири щифта.

Тройният кран се използва в 95% от случаите, тъй като се използва в най-простите, най-често срещаните и надеждни схеми за свързване. Тройникът осигурява минималния брой връзки, което означава, че вероятността от изтичане е намалена. Той е лесен за инсталиране и разбираем за всички, без изключение, дори откровени любители. Кран с ъглов тип се нарича така, защото неговите клеми са огънати под прав ъгъл. Такъв кран е инсталиран на готовия кран на водопровода.

Двойният течащ кран има два напълно прави крана със спирателен механизъм и клапан в средата, той също е инсталиран върху готовия кран на водопровода за свързване на съдомиялната машина през него. Четирикратно, едно от най-сложните.Напоследък той се използва все по-често при свързване на няколко консуматора към водоснабдителната система, въпреки че при използване на такъв кран може да възникнат проблеми с превключването, защото механизмът е един, а има две устройства.

Важно! Кран с четири изхода ви позволява да свържете два домакински уреда към водоснабдителната система с минимален брой връзки, което ще гарантира максимална надеждност на организираните комуникации.

Бих искал също да кажа няколко думи за компонентите, които може да са необходими и със сигурност ще са необходими за свързване на съдомиялната машина към водоснабдителната система чрез миксер или по друг начин. Какви са тези аксесоари?адаптери за свързване на съдомиялна машина

 • Входящ маркуч. В процеса на свързване на съдомиялната машина може да се окаже, че дължината на стандартния маркуч, който се доставя с миялната машина, не е достатъчна. За щастие в продажба има входящи маркучи с различна дължина.
 • Фитинги от различни видове. Има много много фитинги и те се използват, ако не може да се създаде проста схема на свързване. Сред тях са: адаптери, съединители, кръстове, компенсатори, контури и други.
 • Материали, осигуряващи нормално уплътняване на фуги. По правило това е специална лента за фума или просто лента за фумка. Навива се на резбови фуги по специален начин, след което тази връзка престава да преминава вода.

Схеми за свързване на "съдомиялна машина" към водоснабдяването

Има много схеми за свързване на съдомиялната машина към водоснабдяването. Ще разгледаме само най-основните, без да засягаме въпросите на подготовката за връзка, особеностите на напредъка на работата и т.н. Всичко това е описано подробно в статия на съответните теми, а именно, Как да свържете съдомиялна към водоснабдяването и канализацията.

Първата схема включва свързване на съдомиялната машина чрез миксер. Строго погледнато, връзката, разбира се, не е през смесителя, а през крановете на водопровода, които отиват към смесителя. Как се прави това?

 1. Водата е блокирана и гъвкавият маркуч, който идва от крана на водопровода към смесителя, е изключен.
 2. На мястото на съединението на изхода на тръбата и маркуча ние завиваме кранчето за тройник.
 3. Свързваме изхода на тръбата и маркуча през чешмата. Сега изходът на тръбата със студена вода ще служи не само за захранване на миксера, но и за съдомиялната машина. В същото време миксерът запазва пълна функционалност.
 4. Закрепваме поточния филтър към свободния клон на тройника и завиваме входящия маркуч към филтъра, който от своя страна е свързан към съдомиялната машина.

Втората схема се прилага в случаите, когато тръбата за подаване на студена вода е специално изведена за съдомиялна машина или пералня, В тази ситуация връзката се осъществява не чрез миксер, а директно и можете да използвате не само тройник, но и поток или дори ъглов кран. Редът на работата в този случай изглежда още по-лесен.

 • Водата е блокирана и щепселът се отстранява от изхода на тръбата.
 • Закрепваме крана от желания сорт към чешмата.
 • Завинтете поточния филтър към крана.
 • Закрепваме входящия маркуч към филтъра. Е, маркучът е свързан с колата.

За да обобщим, отбелязваме, че когато свързвате съдомиялната машина към водоснабдяването, е много важно да изберете правилните аксесоари, включително подходящ кран. Той задължително трябва да се състои от качествени материали и да е удобен, така че впоследствие да няма проблеми с аварийно превключване или изключване на съдомиялната машина от водоснабдяването. Освен това е важно да изберете правилната схема за свързване на машината, така че тя да продължи да работи безупречно.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини