Всичко за пералните машини

Какво представлява контрола на дисбаланса в пералня?

Какво е контрол на дисбаланса в пералняДокато домакинята спокойно чака края на цикъла, вътре в пералнята, барабанът с прането превърта хиляди обороти в минута. И ако външно машината само бръмчи и леко вибрира, тогава в самата машина центробежната сила излага устройството на значителни претоварвания. Отрицателният ефект на високоскоростното въртене е незабележим поради функцията за контрол на дисбаланса, интегрирана в устройството. Какво е това, как работи и защо е важно да се следи балансирането, ще разкажем в тази статия.

Цел на тази функция

Накратко, контролът на дисбаланса в пералнята е своевременна реакция на системата към дисбаланса, възникнал вътре в машината. Специален сензор открива неравномерното разпределение на нещата в барабана или други причини за отклонения от нормата и изпраща сигнал за заплаха към контролното табло. Устройството се опитва да реши проблема самостоятелно и ако не успее, спира миенето, за да избегне счупване. В противен случай смачканото пране от едната страна ще причини скокове, което ще доведе до силни вибрации, удар и механични повреди на вътрешните резервни части. Резултатът ще бъде отказът на лагерния монтаж, паяка на вала и повърхността на барабана.

контрол на дисбаланса на съвременните машини

При функциониращ контрол на дисбаланса това няма да се случи. Сензорът веднага ще открие отклонение от нормата, ще намали скоростта на въртене, ще намали вибрациите, ще спре цикъла и ще даде предупредителен звуков сигнал. След като собственикът ще остане и независимо елиминира причината за дисбаланса, например, отворете вратата и равномерно разпределете нещата в барабана.

Всички съвременни перални машини със скорост на въртене над 1000 об / мин задължително са оборудвани с функция за контрол на дисбаланса.

По-добре е след като закупите машината и преди да започнете първото измиване, внимателно прочетете фабричните инструкции. Той описва препоръки за премахване на дисбаланса на конкретен модел, а също така предоставя основни правила за работа с пералнята. Например, основният нюанс, който провокира прекомерна вибрация, е неспазването на допустимото натоварване. Не забравяйте да вземете предвид, че капацитетът в кг, посочен на етикета, се отнася до памучните тъкани. Синтетичните материали и изделия от вълна са малко по-тежки, затова стриктно следим теглото на прането, което се пера.

Възможни причини за дисбаланс

Най-често се появява дисбаланс поради превишаване на максимално разрешения товар и смачкано пране. По правило такъв проблем се решава лесно чрез отваряне на люка, издърпване на излишните или равномерно преместване на дрехите по стените на барабана. По-трудно е, ако причината за нарушения баланс на резервоара е грешка в инсталацията или повреда.

  1. Не са отстранени транспортните болтове. Започването на цикъл с отстранени транспортни болтове е сериозно нарушение на правилата за работа. Трябва да се разбере, че тези скоби са предназначени за защита на резервоара по време на транспортиране, така че барабанът, компресиран от винтовете, няма да може да се завърти напълно, но ще започне да се разклаща, отскача и нарушава баланса в шайбата. Това е изключително опасно, не се счита за гаранционен случай и възниква поради банална небрежност при самостоятелно инсталиране на машината. Има само четири такива болта и те са разположени на задния панел на устройството.забравих да сваля транспортните болтове
  2. Ненагласена позиция. Колкото по-стабилна е машината, толкова по-слаба е вибрацията и по-малък риск от дисбаланс. В идеалния случай машината трябва да стои на бетонен или облицован с плочки под и да се изравнява с нивото на сградата с помощта на регулируеми крака. Специалните устройства няма да пречат - противоплъзгаща се постелка, изработена от дебел каучук или антивибрационни дюзи на краката. Не се препоръчва да поставяте машината на дървени подове, линолеум и килими.
  3. Дефектни амортисьори.За да се намали рискът от дисбаланс, в машината са осигурени и амортисьори. Те помагат да се изгладят скоковете на барабана и да се удавят вибрациите, идващи от него. Ако уплътненията са износени или крепежните елементи са разхлабени, тогава амортисьорите няма да се справят със задачата. Проверката на тяхното изпълнение е проста: премахнете горния капак на кутията, натиснете резервоара и оценете резултата. Ако вместо рязък скок от 2-3 см и спре, хаотични люлки и скокове започват, тогава има проблем - е необходима спешна подмяна.
  4. Не се справят с балансите. Потиска центробежната сила от барабана, заглушава вибрациите и играе ролята на амортисьори и масивно изкуствено натоварване - противотежест. В машината има няколко от тях и те са поставени отгоре, отстрани и отдолу на тялото, като надеждно фиксират резервоара от всички страни. Когато те бъдат унищожени или деформирани, възниква автоматичен дисбаланс: вибрациите не се задържат, машината започва да скача, а чугунените блокове или камъни от бетон и пластмаса бият силно срещу други елементи на машината. Затова отстранете горния или задния панел и внимателно проучете състоянието на балансите. Възможно отслабване на задържащите болтове, появата на стружки и пукнатини. Ако е необходима подмяна, тогава действаме много внимателно - бетонът е много тежък и ако падне, частите на пералнята лесно ще се огънат.

Пукнатините в бетонното противотежест могат лесно да бъдат елиминирани, ако дупките са покрити с циментова замазка и PVA лепило.

  1. Неизправност в лагерния монтаж. Ако един от лагерите се срине, тогава заедно с дисбаланса бавното въртене на барабана и клакането ще се появят по време на измиване и въртене. Не препоръчваме независимо да разберете какво е лагерно устройство и как да го ремонтирате. По-лесно, по-надеждно и по-евтино е да се свържете с отдела за обслужване за по-бързо и надеждно решение на проблема.

Нищо чудно, че контролът на дисбаланса се нарича "инстинкт за самосъхранение" на пералнята. Само знаейки как да почувствате опасността наближава, машината ще може да спре работата своевременно, да сведе до минимум рисковете и да издържи поне 5-7 години.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини